Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Vi bør reducere svigtene og øge sikkerheden i sundhedsvæsenet

Reducing error and improving safety er titlen på BMJ's temanummer af 18. marts 20000, der fokuserer på omfang, årsager og mulighed for at reducere svigt i fremtiden. 

Har vi et sikkert sundhedsvæsen?
Det hurtigste og mest korrekte svar på dette ikke kun reto­riske spørgsnmål er desværre: Nej! En rapport fra Institute af Medicine i USA viser, at godt 100.000 amerikanere dør hvert år på grund af skader opstået i forbindelse med behandlingen af deres sygdom. Mange af disse skader er undgåelige.

An­tallet af dødsfald på grund af utilsigtede hændelser i sundhedssektoren overgår langt antallet af dødsfald i forbindelse med trafikulykker, flystyrt, selvmord, forgiftninger og drukneulykker.

Af indlysende grunde har rapporten skabt stor opmærksomhed ikke mindst i USA, hvor Kongressen og præsidenten reagerede vil at afsætte bevillinger til al reducere svigt i sundhedssektoren.

I lederen Safe health care: are we up to it? anbefaler Lucian L. Leape og Donald M. Berwick fra Har­vard, der er frontløbere inden for området, at også sundhedsvæsenet træder ind i computertidsalderen. Den nu­værende patientjournal er en ”dinosaur”, der for længe siden burde have været afløst af den elektroniske patientjournal.

Men ny teknologi gør det ikke alene: der er inden hurtige løsninger. De nødvendige forbedringer er såvel kulturelle som tekniske. Vi skal skabe en ny kultur, der tillader positiv opmærksomhed omkring fejlreduktion: Hvordan designer vi vores system, så der bliver så få svigt som muligt, og hvordan engagerer vi alle ansatte i sundhedsvæsenet til at deltage i kampen for et mere sikkert sundhedsvæsen? I øjeblikket betragtes svigt som individuelle: det er den læge eller sygeple­jerske, der har været direkte involveret, der har hovedansvaret.  

Det er ikke sa meget et spørgsmål om, at vi mangler viden, mere at vi lærer at tage konsekvens af den viden, vi har. Vi ved at der er problemer med medicindoseringen på de danske hospitaler, og også på en lang række andre områder er der mulighed for forbedringer. 

Vi ved også, at svigt accentueres af lange arbejdstider, stress og mange akutte opgaver på en gang.   

Det bør være sådan, at patienterne i fremtiden kan være sikre på, at det sundheds­væsen, der er skabt for at hjælpe dem, ikke vil skade dem på grund af undgåelige svigt.

Det store spørgsmål er så, hvornår der er politisk følsomhed for, at patienterne skal have denne tryghed. 

Ugeskrift for Læger 162/19, 8. maj 2000.

Læs også:
Bivirkninger
Hvad man bør vide om medicin og bivirkninger
Lægemiddelbivirkninger
Reumamidler – om at dø på recept
Titusinder syge af medicin
Den naturlige videnskab
Uhyggelige salgsmetoder i lægemiddelbranchen
Bivirkninger skyld i mange hundrede dødsfald
Urtemedicin forbydes
Kun ca. 2% af lægemiddelforgiftninger og bivirkninger indberettes
Bivirkninger af søvnmidler hos ældre overstiger gavnlige effekter
Bivirkninger: Læger dokumenterer for lidt
Hostemidler virker ikke eller slår dig ihjel

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012