Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Honning bedre mod hoste end medicin

Ny amerikansk forskning tyder på, at naturligt honning kan lindre hoste og sygdomme i luftvejene hos børn mere effektivt end håndkøbsmedicin

Honning er blevet anvendt i tusindvis af år til behandling af sår og sygdomme, men forskerne er først for nylig blevet i stand til at forklare den præcise mekanisme bag dette naturlige sødestofs antiseptiske og antibakterielle indvirkning på menneskets helbred.

I det omtalte forsøg bad forskere fra Penn State College of Medicine forældre om at give enten hon­ning eller dextromethorfan (DM) med honningsmag eller helt undlade at give behandling til 105 børn i alderen 2-18 måneder, som alle led af hoste om natten.

Forsøget var til en vis grad blindet, eftersom forældrene ikke kunne skelne mellem honning og me­dicin, mens den gruppe forældre, som ikke gav børnene nogen form for behandling i sagens natur var klar over dette.

Forældrene blev bedt om at holde øje med hostens hyppighed og omfang, hvor store problemer ho­sten gav, og hvor godt både børn og voksne sov – både 24 timer før og i løbet af den nat, hvor dosis blev indgivet.

Ifølge forsker Ian Paul lød det samstemmende fra samtlige forældre, at honning gav den største for­bedring i tilstanden, efterfulgt af DM, mens ingen behandling i alle tilfælde kom ind på en klar sid­steplads.

På basis af ’symptompoints’ afgivet af forældrene blev tilstanden hos de børn, der blev behandlet med honning forbedret med i gennemsnit 10,71 point sammenlignet med 8,39 points for DM-be­handlede børn og 6,41 points for de børn, der ikke fik nogen behandling.

Ifølge Paul vil forsøgsresultaterne formentlig få stor opmærksomhed over hele USA, fordi de ameri­kanske sundhedsmyndigheder for nylig anbefalede, at børn under seks år ikke bør få håndkøbsmedi­cin mod forkølelse og hoste på grund af potentielt skadelige bivirkninger.

”Vores forsøg er endnu et bidrag til den stadigt voksende mængde af videnskabelige beviser for brugen af DM til børn, men resultaterne viser også, at der findes et fuldgyldigt og sikkert alternativ for både læger og patienter”, lyder det fra Paul.

DM er helt uskadeligt for voksne, men hos børn kan præparatet fremkalde dystoniske reaktioner, dvs. svære, ufrivillige muskelsammentrækninger og kramper.

”Yderligere forsøg bør klart overvejes, men vi håber, at lægerne vil overveje det positive potentiale i at anvende honning som behandling i lyset af de manglende beviser for virkning, udgiften til og de potentielle bivirkninger ved brugen af DM”, tilføjer han.

Adskillige videnskabelige rapporter, der har sat honning i forbindelse med et bedre helbred, er ble­vet offentliggjort i de senere år, bl.a. resultater, der tyder på, at honning sammen med kalktilskud kan medvirke til at styrke knoglemassen.

Desuden lød det i februar fra spanske forskere, at bier, der spiser honningdug, giver honning med dobbelt så stor en mængde antioxidanter.

Forskningsresultater som disse har medvirket til at øge forbruget af honning verden over med 14% mellem 2004 og 2006, viser tal fra analysefirmaet  Mintel.

Internationalt set er Kina langt det største honningproducerende land i verden med ca. 40% af mar­kedet, mens de næststørste producenter er USA, Argentina og Ukraine. Ifølge brancheorganisa­tionen American Honey Producers’ Association har Kina og Argentina påvirket den amerikanske honningindustri i negativ retning ved at tilbyde billig importhonning, men argumentet kan også vendes til, at såvel Kina som Argentina har medvirket til at opveje den faldende produktion i USA. 

5. december 2007

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012