Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Planteøstrogener kan reducere risikoen for lungekræft

Indtagelse af en kost, der er rig på planteøstrogener kan reducere risikoen for lungekræft, skriver Journal of the American Medical Association (2005;294:1493-504). Resultaterne af dette forsøg tyder på, at både rygere og ikke-rygere kan reducere risikoen for at udvikle denne ofte dødbringen­de kræftform ved at ændre deres kostvaner.

Planteøstrogener er en gruppe kemikalier, der findes i forskellige plantefødevarer. De har en svagt østrogen-lignende virkning, og tidligere forsøg har vist, at et højt indtag af planteøstrogener har en sammenhæng med en reduceret risiko for vækst i kræftsvulster i brystet, livmoderen og prostata.

Andre forsøg har vist, at blodets indhold af planteøstrogener er højt hos mennesker, der lever i om­råder af verden, hvor antallet af kræfttilfælde ligger ret lavt. En specifik gruppe af planteøstrogener kaldet isoflavoner, som findes i sojaprodukter og visse andre fødevarer, synes også at være gavnlige for forebyggelse af hedestigninger i forbindelse med overgangsalderen og den form for knogleskør­hed, der udvikles efter overgangsalderen.

Lungekræft er en af de mest almindelige og en af de mest alvorlige former for kræft i USA. Efter­som langt størsteparten af lungekræfttilfældene opstår på grund af cigaretrygning, er den mest ef­fektive forebyggelse naturligt nok at undgå cigaretrøg. Andre risikofaktorer omfatter luftforurening, radon, asbest og andre industrikemikalier samt genetisk disposition. En kost, der kun indeholder små mængder frugt og grønt, synes også at kunne øge risikoen for lungekræft.

I dette nye forsøg sammenlignede man 1.674 amerikanske lungekræftpatienters kostvaner med kostvanerne blandt 1.735 raske personer. Efter justering for ryger/ikke-ryger-status og andre risi­ko­faktorer kunne man iagttage, at risikoen for lungekræft faldt, når indtaget af planteøstrogener steg.

De personer, der havde det højeste indtag, havde 46% reduktion i antallet af lungekræfttilfælde sammenlignet med den gruppe, der havde det laveste indtag. Den sundhedsfremmende virkning ved et højt indtag af planteøstrogener kunne iagttages for både rygere og personer, der aldrig havde rø­get – men virkningen var ikke så tydelig hos eks-rygere.

Gode fødevarekilder til planteøstrogener er grønsager (specielt sojaprodukter), fuldkorn, appelsiner, bananer, jordbær, gulerødder, broccoli, salat, hørfrø og løg. Ud over deres potentielle beskyttelse mod lungekræft kan nogle af disse fødevarer desuden medvirke til at forebygge andre kræftformer, diabetes, hjertesygdom og knogleskørhed.

At undgå cigaretrøg, radon og forskellige luftforurenende stoffer og industrikemikalier er det vigtig­ste, når det gælder om at forebygge lungekræft, men det er opmuntrende at kunne konstatere, at ind­tagelse af en sund kost efter al sandsynlighed giver øget beskyttelse.

Lægelig chefredaktør Alan R. Gaby er ekspert i ernæringsterapi. Han er tidligere professor i ernæ­ring ved Bastyr University of Natural Health Sciences. Han er tidligere formand for American Holistic Medical Association, og han optrådte som ekspertvidne for Det Hvide Hus’ Commission on Complementary and Alternative Medicine vedr. omkostningsanalyse ved kosttilskud. Dr. Gaby har holdt seminarer vedr. ernæring for læger og har samlet over 30.000 videnskabelige ar­tikler med forbindelse til ernæring og naturmedicin. Ud over at redigere og bidrage til The Natural Pharmacy (Three Rivers Press, 1999) og A-Z Guide to Drug-Herb-Vitamin Interactions (Three Rivers Press, 1999) har dr. Gaby skrevet Preventing and Reversing Osteoporosis (Prima Lifestyles, 1995) og B6: The Natural Healer (Keats, 1987) og været medforfatter på The Patient’s Book of Natural Healing (Prima, 1999).

13/10-2005 – healthnotes newswire. Alan R. Gaby, MD

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012