Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sojaisoflavoner giver et sundere blodtryk

Resultaterne af et nyt dyreforsøg tyder på, at genistein, et isoflavonstof, der findes i soja, kan stimulere til ekspression af et enzym, der har forbindelse til et bedre blodomløb – og dermed også til regulering af blodtrykket hos men­nesker.

Rotter, der blev avlet, så de led af forhøjet blodtryk (hypertension), ha vist sig at have gavn af kost­tilskud bestående af genistein. Blandt de gavnlige virkninger var genoprettelse af et sundt blodind­hold af endothelial nitrogenoxid syntase (eNOS), et enzym, der er sat i forbindelse med en forbed­ring i omsætningen af nitrogenoxid (NO) og et sundere karsystem, skriver forskerne i tidsskriftet Jour­nal of Nutrition.

”Vore data tyder på, at genistein har en direkte gén-relateret indvirkning på karvæggen, der er uafhængig af stoffets kendte virkninger, og dette fører til en øget ekspression af eNOS og dannelse af NO, hvorved tilstande af hypertension forbedres”, skriver Hongwei Si og Dongmin Liu fra Vir­ginia Polytechnic Institute and State University.

Forhøjet blodtryk (hypertension), der defineres som et systolisk og diastolisk blodtryk på over hhv. 140 og 90 mmHg, er en af de største risikofaktorer for kredsløbssygdomme – og sygdommen er hvert år ansvarlig for op mod 50% af alle dødsfald i Europa og menes at koste den europæiske øko­nomi ca. 169 mia. euro om året.

Si og Liu testede genistein i både menneskeceller – primært endothelial-celler fra hjertet og navle­venen – og hos rotter med spontant forhøjet blodtryk.

Forskerne rapporterer, at isoflavonet forbedrede ekspressionen af eNOS med 1,8-2,6 gange kontrol, og den efterfølgende dannelse af NO i både hjertets og navlevenens endothelial-celler ved doser mellem 1-10 mmol/l. Disse koncentrationer er ”fysiologisk opnåelige koncentrationer for personer, der indtager sojaprodukter”, siger forskerne.

Nitrogenoxid er et molekyle, der anvendes af endothelcellerne (de celler, der beklæder blodkarrenes overflade) til at sende et signal til de omkringliggende muskler om at slappe af, hvilket fører til en reduktion i blodtrykket, en lavere tendens til dannelse af blodpropper og beskyttelse mod myocar­die-infarkt og hjerneblødninger.

Det er interessant at bemærke, at virkningen ikke indtraf ved aktivering af østrogen-signaler – et resultat, der stiller spørgsmål ved tidligere resultater, der har vist, at østrogen spiller en direkte rolle for forbedringen af NO-dannelsen i karrenes endothelial-celler. Isoflavoner er velkendte plante­østrogener – det vil sige aktive stoffer udvundet af planter, som har en svagt østrogenlignende virk­ning.

Da rotterne fik tilskud af genistein, kunne forskerne iagttage en genoprettelse af eNOS-niveauet i aorta og en forbedring af tykkelsen af aorta-væggen. Desuden mindskedes forhøjelsen af blodtryk­ket, skriver Si og Liu.

Disse resultater udgør nye bidrag til den eksisterende forskning, der påviser en sammenhæng mel­lem isoflavoner og forbedringer i menneskets kredsløb. Tidligere har forsøg påvist en sammenhæng mellem isoflavoner og en forbedring i blodets kolesterolindhold samt en reduktion af tendensen til dannelse af blodpropper.

Men sammenhængen mellem soja og kolesterol er kontroversiel, og en ny videnskabelig udtalelse fra American Heart Association i tidsskriftet Circulation konkluderer, at soja kun har en ringe ind­virkning på kolesteroltallet – og rejser dermed tvivl om de sundhedsfremmende egenskaber, der normalt tilskrives soja.

Kilde:
Hongwei Si og Dongmin Liu: Genistein, a Soy Phytoestrogen, Upregulates the Expression of Human Endothelial Nitric Oxide Synthase and Lowers Blood Pressure in Spontaneously Hypertensive Rats. Journal of Nutrition, februar 2008, bind 138, s. 297-304. 

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012