Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Diabetes – skal diabetikere have mere D3-vitamin?

Kombineret tilskud af D-vitamin og kalk kan måske ikke reducere risikoen for diabetes, viser ny forskning, der dermed går imod tidligere forsøgsresultater. Men forskerne, som bygger deres resultater på data fra Women’s Health Initiative (WHI), afskriver ikke fuldstændigt, at der kan være en gavnlig indvirkning af vitamin/mineral-kombinationen, og lægger dermed op til yderligere forsøg til vurdering af effekten ved højere doser.  
NB: Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

”En højere dosis af D-vitamin er måske nødvendig for at påvirke risikoen for diabetes, og/eller sammenhængen mellem kalk og D-vitamin og en forbedret glucose-omsætning, som det er observe­ret i ikke-randomiserede forsøg, kan være resultatet af konfunderende eller andre faktorer i fødeva­rer, der indeholder de to stoffer”, skriver forsøgsrapportens hovedforfatter Ian de Boer fra Univer­sity of Washington.

Det anslås, at 19 mio. mennesker er ramt af diabetes i de 25 EU-lande, og det svarer til 4% af den samlede befolkning. De samlede omkostninger til sygdommen menes at beløbe sig til 132 mia. dol­lars, hvoraf de 92 mia. er til medicin alene, viser tal fra 2002 fra American Diabetes Association.

De nye forskningsresultater, som er offentliggjort i tidsskriftet Diabetes Care, stiller spørgsmåls­tegn ved tidligere eksperimentelle og epidemiologiske forsøg, som har påvist, at man kan reducere risikoen for at udvikle diabetes type 2 ved at tage tilskud af kalk og D-vitamin.

I WHI-forsøget blev 33.951 kvinder, der havde overstået overgangsalderen, tilfældigt inddelt i grupper, der fik enten daglige tilskud af kalk (1.000 mg) plus D3-vitamin (400 I.E.) eller placebo.

Efter en opfølgningsperiode på 7 år havde 2.291 kvinder fået stillet diagnosen diabetes. Efter ju­stering for konfunderende faktorer fandt man ingen sammenhæng mellem grupperne, hvilket tyder på, at vitamin/mineral-kombinationen var virkningsløs.

”Tilskud af kalk + D3-vitamin reducerede ikke risikoen for at udvikle diabetes over en opfølgnings­periode på syv år i dette randomiserede, placebo-kontrollerede forsøg”, konkluderede forskerne.

Men ved ikke at afskrive den mulighed, at højere doser måske har en virkning, holder forskerne dø­ren åben for, at der stadig er en potentiel gavnlig virkning ved kalk/D-vitamintilskud på diabetes. En ny metaanalyse af data fra observationsstudier og kliniske forsøg blandt voksne har vist ”en relativt konsistent sammenhæng” mellem et lavt indtag af kalk, D-vitamin eller mælkeprodukter og diabetes type 2.

D-vitamin omfatter to biologisk inaktive forstadier – D3, også kendt under navnet cholecalciferol, og D2, også kaldet ergocalciferol. Førstnævnte, der produceres i huden ved udsættelse for UVB-stråler (290-320 nm) siges at være den type, der har den højeste biologiske aktivitet. Sidstnævnte stammer fra planter og kommer kun ind i kroppen via kosten – ved indtagelse af fødevarer som fede fisk, æggeblomme og lever.

Kilder:
Ian H. de Boer, B. Kestenbaum, D.S. Siscovick, N.S. Weiss, L.F. Tinker, S. Connelly, J.D. Curb, B.V. Howard, J.C. Larson, J.E. Manson, K.L. Margolis: Calcium plus vitamin D supplementation and the risk of incident diabetes mellitus in the Women’s Health Initiative”. Diabetes Care, offentliggjort online forud for trykning, 30. januar 2008, doi: 10.2337/dc07-1829
Journal of Clincial Endocrinolgy & Metabolism, bind 92, s. 2017-2029.   

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012