Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Genvej til vægttab

Intet kosttilskud kan sikre vægttab, hvis man ikke samtidig ændrer sin kost og/eller motionsvaner, men visse urter kan medvirke til at holde badevægtsnålen på et acceptabelt niveau.

Brasiliansk amazona-te (Ilex paraguariensis) stammer fra et sydamerikansk træ, der dyrkes i Para­guay, Bra­silien og det nordlige Argentina. Brasiliansk amazona-teblade laves til en styrkende og sti­mulerende drik, der kan indtages både varm og kold som et middel mod træthed. Drikken er appetit­under­trykkende, den stimulerer krop og sjæl og sætter fut i stofskiftet. Ny forskning i brugen af bra­siliansk amazona-te viser, at afkog af bladene fremmer galdedannelsen og reducerer transittiden i fordøjelsessystemet.

Analytiske studier viser, at tørret Brasiliansk amazona-te naturligt indeholder 0,56% koffein. Men indholdet af theobromin er endnu mere betydningsfuldt. Ligesom koffein er theobromin et alkaloid, der stimule­rer centralnervesystemet, men det er klart svagere end koffein. Til gengæld har theobro­min en stær­kere stimulerende indvirkning på hjertet, og stoffet virker desuden vanddrivende og af­­slappende på den glatte muskulatur. Teen indeholder naturligt ca. 0,03% theobromin.

Den letteste måde at få udbytte af Brasiliansk amazona-te på er at drikke den før måltiderne. Den kan dog også købes som kosttilskud. De appetitundertrykkende og vanddrivende egenskaber vil bremse ind­tagelsen af fødevarer og fremme udskillelsen af ekstra vand.

De indfødte i regnskoven i de øvre dele af Amazon-floden i Brasilien har længe brugt guarana (Paullinia cupana) som et middel til at øge energiniveauet, dæmpe appetitten og give ekstra energi inden fysiske udfoldelser.

Guarana bruges primært på samme måde som kaffe eller te - som en sikker og letindtagelig sti­mu­lant på grund af frøets indhold af koffein. I Sydamerika bruges guarana overalt i drikkevarer i sam­me omfang, som colanød bruges i USA. Pasta af tørrede guaranafrø er længe blevet brugt til andre formål. I den traditionelle folkmedicin i Amazon-området anvendes guarana ofte af de ind­fødte som en stimulans, til at modvirke træthed, give energien et løft, øge koncentrationen og løfte humør.

På nuværende tidspunkt er guaranas stimulerende, termogeniske, appetitundertrykkende og diure­ti­ske egenskaber veldokumenterede, og det gør guarana til det ideelle tilskud til vægtkontrolprogram­mer. Guarana indeholder naturligt mellem 2,5 og 7% koffein samt begrænsede mængder af de rela­terede stoffer theofyllin og theobromin.

Guarana findes i kosttilskud i USA som et stimulerende middel med termogeniske egenskaber (til at øge stofskiftet i forbindelse med vægttab) og som et appetitundertrykkende middel. Guarana sælges i tabletter, kapsler og forskellige væsker og tørrede ekstrakter.

Guarana er en koffeinbaseret stimulant. Det betyder, at folk har forskellige tolerancetærskler over for stoffet. Ca. 15% af alle voksne er overfølsomme over for koffein. Men alt andet lige viser for­søg, at op til 300 mg koffein pr. dag er sikkert og gavnligt for de fleste voksne.

Chris Kilham er etnobotanist og professor tilknyttet lægeurteprogrammet ved University of Massachusetts i Amhurst.

Kilder:
Evans, W.C. Trease and Evans' Pharmacognosy, 13. udgave. Philadelphia, Bailliere Tindall, 1989.
Bruneton J. Pharmacognosy, Phytochemistry, Medicinal Plants. 2. udgave. Paris: Lavoisier Publishing, 1993.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012