Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D-vitamin (D3) og bryst- og tyktarms­kræft

Helt op mod 50% af alle bryst- og tyktarmskræfttilfælde kan forebygges ved øget indtagelse af D-vitamin, viser et forsøg, som dermed støtter de fortsatte krav om højere øvre grænser for indtagelse af næringsstoffet.

I augusttillægget til tidsskriftet Nutrition Reviews har forskere fra University of California, San Diego (UCSD), offentliggjort indsamlede data fra observationsstudier, der viser en omvendt forbin­delse mellem blodets indhold af 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D) og bryst- og tyktarmskræft. De er gået et skridt videre med tidligere resultater ved at kigge nærmere på dosis-reaktionsforholdet mel­lem blodets indhold af 25 (OH)D og risikoen for de to sygdomme.

Resultaterne bekræfter, hvad branchen og forskerne længe har påstået: At befolkningen ikke indta­ger tilstrækkelige mængder D-vitamin, og at næringsstoffet bør gøres langt mere tilgængelig for forbrugerne gennem mere oplysning og øgede øvre grænser for indtagelse.

Ifølge analysens forudsigelser vil en 50% reduktion i antallet af tilfælde af tyktarmskræft i USA kræve, at befolkningen indtager 2.000 I.E. D-vitamin dagligt, og en 50% reduktion i antallet af brystkræfttilfælde vil kræve 3.500 I.E. dagligt.

"Disse tal for kræftrisikoen tyder på, at den øvre grænse bør sættes op, da der er en betydelig for­del - og ingen påviste ulemper - ved indtagelse af D3-vitamin under 10.000 I.E. pr. dag", skriver forfatterne til forsøgsrapporten.

Mangel på D-vitamin rammer især indbyggere under koldere himmelstrøg, fordi sollyset tilskynder til dannelse af D-vitamin i menneskekroppen. Er man ikke i tilstrækkelig grad udsat for solens strå­ler, så der produceres D-vitamin med efterfølgende indvirkning på blodets 25 (OH)D-niveau, bør man sørge for at få et tilskud af vitaminet.

Hos voksne kan D-vitaminmangel føre til osteopeni (lav knoglemængde), osteoporose (knogle­skør­hed), svage muskler, brud, kræft, autoimmune sygdomme, infektioner og kredsløbsproblemer.

Ifølge analysen er den gennemsnitlige indtagelse af D-vitamin for voksne kun på 230 I.E. pr. dag - hvilket står i skarp kontrast til forskernes anbefalede dosis på 2.000 I.E. pr. dag. Desuden stiller man spørgsmålstegn ved den type D-vitamin, der anvendes. "Brugen af ergocalciferol (D2), som er populær i Europa og indgår i nogle af de førende amerikanske multivitaminmærker, bør omgående erstattes af D3-vitamin".

Betegnelsen D-vitamin refererer til 2 biologisk inaktive forstadier - D3 (cholecalciferol) og D2 (er­gocalciferol). Førstnævnte dannes i huden ved UVB-bestråling (290-320 nm) og menes at være me­re biologisk aktiv. Sidstnævnte udvindes af planter og kommer kun ind i kroppen via kosten.

Forsøget fra UCSD School of Medicine ekstrapolerede dosis-reaktionskurver baseret på vurderinger af aldersstan­dardiserede tilfælde fra 177 lande fra International Agency for Research on Cancer (IARC) Globocan database i 2002. Forskerne fandt frem til blodindhold af 25 (OH)D-niveau for hvert land på basis af tidligere forsøg og data for vinterens ultraviolette B-bestråling fra NASA.

Når alle op på et blodindhold på 25 (OH)D på ≥ 55 ng/ml, vil man efter forskernes påstand alene i Nordamerika kunne undgå mindst 60.000 tilfælde af kræft i tyk- og endetarmen og yderligere 85.000 tilfælde af brystkræft.

NB: Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Kilde:
Garland, Cedric F. et al. "What is the dose-response relationship between vitamin D and cancer risk?" Nutrition Reviews 65;8 (tillæg):91-95.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012