Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Isoflavoner kan bremse godartede knuder i brystet

Sojaisoflavoner kan måske gavne brystvævet mere end blot at modvirke ond­artede svulster, viser et nyt forsøg, hvor resultatet var færre godartede cyster

Forsøget, som blev offentliggjort i Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, er endnu et i rækken af forsøg, der sætter plantestoffer i forbindelse med sundere bryster.

Befolkningsstudier har vist, at en sojaholdig kost giver færre tilfælde af brystkræft, og man mener, at det skyldes sojaens indhold af isoflavoner. Kina har verdens laveste antal tilfælde af og dødsfald som følge af brystkræft - en sygdom, som hvert år rammer mere end 1 mio. kvinder verden over.

Det nye forsøg ledet af Johanna Lampe fra Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle tyder på, at de sundhedsfremmende egenskaber også gælder fibrocystiske brystlidelser, en meget almin­delig og godartet lidelse, som er karakteriseret ved knuder og ubehag i et eller begge bryster.

Forskerne rekrutterede 196 kvinder med brystkræft, 304 kvinder med fibrocystiske lidelser og 1.002 raske kontrolpersoner, der matchede i alder, fra Shanghai i Kina. De fibrocystiske lidelser blev yderligere opdelt i proliferativ (173 kvinder) og ikke-proliferativ (131 kvinder).

Et øget plasmaindhold af isoflavonerne genistein og daidzein gav en nedsat risiko for begge typer af godartede lidelser - samt brystkræft.

Faktisk viste det sig, at de kvinder, der havde det højeste plasmaindhold af genistein (over 76,95 ng/ml), havde 74% lavere risiko for at udvikle brystkræft og 60% lavere risiko for at udvikle fibro­cystiske lidelser i forhold til de kvinder, der havde det laveste gennemsnit (under 9,42 ng/ml).

"Isoflavonpåvirkning har en omvendt proportional sammenhæng med fibrocystiske brystlidelser og brystkræft, og resultaterne tyder på, at indvirkningen på kræftrisikoen sker tidligt i udviklingen af kræftsygdommen", skriver Lampe.

Der er behov for yderligere forskning i disse potentielle egenskaber ved soja, specielt epidemiolo­giske forsøg på befolkningsgrupper med et lavt sojaindtag. Interventionsforsøg kunne også være en mulighed til at påvise den mulige sammenhæng.

Det heromtalte forsøg er endnu et bidrag til den voksende mængde af forskning, der understøtter de potentielle kræftbeskyttende egenskaber ved soja.

Et nyt dyreforsøg foretaget ved University of Ulster, som fokuserede på den omvendte forbindelse mellem soja og brystkræft. I dette reagensglasforsøg, som blev sponsoreret af EU-projektet "Quality of Life and Management of Living Resource", viste sojaisoflavoner sig at kunne hæmme invasion af brystkræftceller.

Kilde:
Plasma Isoflavones and Fibrocystic Breast Conditions and Breast Cancer Among Women in Shanghai, China. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, december 2007, bind 16, s. 2579-2586: doi: 10.1158/1055-9965.EPI-07-0368.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012