Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Safran

Artsnavn:
Crocus sativus (safrankrokus)
Familie:
Iridaceae (irisfamilien)
Anvendt del:
Blomstens tredelte støvfang samt nærmeste stykke af griflen
Oprindelse: 
Grækenland, en beslægtet art findes her
Dyrkning: 
Spanien, Østrig, Italien, Grækenland, Frankrig, Iran, Kashmir
Almindeligt navn:           
Engelsk: saffron
Fransk: Safran
Tysk: Safran
Italiensk: Zafferano
Spansk: Azafran
Svensk: Saffran

At "rense" krokusblomster - ved at plukke støvfangerne og noget af griflen ud af blomsten - er meget arbejdskrævende og er en af grundene til den høje pris.


Virkning
Den aromatiske og let bitre smag gør safran appetitstimulerende og fordøjelsesfremmen­de.

I England og de nordiske lande bruges safran som ingrediens i kager. I Centraleuropa spiller safran ikke længere nogen større rolle som krydderi, og inden for fødevareindustrien er det på grund af den høje pris blevet erstattet af kunstige farvestoffer og andre og billigere naturlige farver.

Læg safran i lunkent vand inden brug. Tilsæt først krydderiet til maden, når den er ved at være fær­dig. Skal det kun bruges som farvestof, kan det tilsættes fra starten. Brug kun nogle få tråde til at krydre maden (ca. 0,1 g til en ret til 3 personer). Større mængder giver maden en medicinagtig smag.

Tyskerne anvender safran som smags- og farvestof til saucer (f.eks. til fisk, skaldyr, fjerkræ og lam), supper (f.eks. blomkålssuppe, aspargessuppe, hønsekødsuppe), risretter, nudelretter, stuvede grønsager og flødeost.

Safran anvendes desuden i søde retter, f.eks. semolina-budding, mælkebudding, kastanjepuré, des­serter og is. Safran-pulver tilsættes primært som et farvestof til bagværk (specielt i England og Nordeuropa til safranboller, påskebrød og safrankage) og smør eller ost.

Historie
Endnu en gang var det medicinske aspekt fremherskende, og safran fik et blomstrende "boom" som ingrediens i lægemidler mod følgende sygdomme: Statscensur - må ikke oplyses.

Safran er beskrevet i Papyrus Ebers og Bibelen samt i adskillige tekster fra det gamle Grækenland og Rom. I det 7. århundrede var krydderiet også kendt i Kina, og i det 10. århundrede bragte araber­ne det til Spanien. I det 11. århundrede nåede det Frankrig og i det 14. århundrede England.

For et overblik over historie og mytolog, se Statscensur - må ikke oplyses for Lægemiddelstyrelsen og Fødevarestyrelsen.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012