Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kemikalier undslipper kontrol

EU's opgør med kemikalierne er blevet stærkt udvandet. Miljøfolk protesterer, mens industrien glæder sig over, at lovgivningen bliver mindre skarp end ventet.

Ambitionsniveauet var højt, da EU's miljøkommissær, Margot Wallström, for tre år siden lan­cerede en plan for at under­søge alle kemikalier, før de sender ud på markedet. Bevisbyrden skulle vendes på hovedet. Hvor myndighederne i dag skal bevise, at et stof giver kræft eller andre skader, før det kan forbydes - skulle producenterne fremover på forhånd sikre sig, at deres kemikalier er sikre.

Miljøkommissærens plan mødte dog hård modstand fra den europæiske kemi­kalieindustri, som beskæftiger 1,7 mio. mennesker og hvert år omsætter for næsten 4000 mia. kr. En økonomisk kæmpe, som fik klar opbakning fra nogle af EU's største medlemslande.

Oprindelig var det vurderingen, at omkring 30.000 forskellige kemikalier ville blive omfattet af de nye krav, men nu er tallet nede på 10.000.

Industrien er tilfreds med ændringerne - men advarer stadig mod, at man kan blive nødt til at flytte arbejdspladser fra Europa på grund af ulige konkurrencevilkår.

Miljø- og forbrugerorganisationer er skuffede over, at der er taget så udstrakte hensyn til industrien.

"Det er en utilgivelig forringelse, at tusindvis af stoffer er undtaget. Vi vil stadig ikke vide, hvordan vi som mennesker kan blive påvirket af kemikalierne", siger Mette Boye i forbrugerrådet.

Hun peger på, at der ikke er krav om undersøgelse af stoffer, som indgår i forbrugerprodukter, med mindre de stoffer frigives med vilje - f.eks. kræftfremkaldende formaldehyd, der tilsættes tekstiler som antikrøl, eller phtalater i legetøj, som frigives, når børn sutter på legetøj.

EU's kemiplan
Virksomheder, som producerer kemikalier, skal bevise, at stofferne ikke er farlige, før de sendes ud på markedet - men der er en række undtagelser.

Hvis en virksomhed producerer mindre end 10 tons om året af et stof, er der ingen krav om risikovurdering.

Hvis stoffet kun indgår som mellemprodukt i et lukket kredsløb, er det undtaget fra reglerne.

Kravet om testning af stoffer, som indgår i almindelige forbrugerprodukter, er blevet stærkt udvandet.

Planen bliver billigere for industrien end først antaget. kommissionen vurderer, at den vil koste industrien højst 5,2 mia. euro (38,5 mia. kr.) over et årti. Det er 10 mia. euro (74,2 mia. kr.) mindre end den oprindelige plan.

Kilde: Jyllands-Posten d. 29. oktober 2003.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012