|
Sojaproteinhydrolysat medvirker til vægttab
|
Indtagelse af sojaproteinhydrolysat (SPH) øger varmeproduktionen mere end kulhydrater, og når protein indtages før kulhydrater, kan glucosereaktionen måske hæmmes, viser ny forskning.
Forskningsresultaterne kan betyde, at SPH bliver en vigtig ny vare på det bugnende marked for produkter til vægttab og vægtkontrol, som allerede på nuværende tidspunkt skønnes at udgøre 5,2 mia. euro på verdensplan. Stoffet har desuden indvirkning på diabetes.
Halvdelen af alle europæere og 62% af amerikanerne er klassificeret som overvægtige, og fødevareindustrien er ved at få øjnene op for potentialet i produkter, der sigter mod vægttab og vægtkontrol.
Markedet for slankeingredienser kan inddeles i fem grupper baseret på deres virkemekanisme: Termogenese (fedtforbrænding), hæmning af proteinnedbrydningen, appetitundertrykkelse/større mæthedsfornemmelsen, blokering af fedtoptagelsen og humørregulering (ved fødevareindtagelse).
Det nye forsøg, som er foretaget af et forskerteam under ledelse af Mandy Claessens ved Maastricht University og Kerry Bio-Science, testede virkningen af SPH på kostfremkaldt fedtforbrænding og på glucose-, glycogen- og insulinreaktion med og uden forudgående eller efterfølgende indtagelse af kulhydrater.
Forskerteamet rekrutterede otte sunde, ikke-overvægtige mænd (gennemsnitsalder 28,5 år, gennemsnitsvægt 75,9 kg og gennemsnits-BMI 23,3) til deltagelse i forsøget, der var et enkelt-blind overkrydsningsforsøg. Forsøget var opdelt i fem tests, hvor deltagerne skulle drikke 250 ml væske indeholdende SPH, kulhydrat og SPH med kulhydrat forud for eller efter indtagelsen. Væsken indeholdt 0,4 g protein eller maltodextrin.
Ifølge forskerne gav SPH-drikken en højere fedtforbrænding end kulhydrat-drikken med ensartede insulinreaktioner. Proteindrikken øgede glucagon-, men ikke glucose-reaktionen, hvorimod kulhydratdrikken gav i glucose-, men ikke glucagonreaktion.
Fedtforbrændingen og insulinreaktionen var stort set den samme, uanset om kulhydratdrikken blev indtaget før eller efter proteindrikken.
Det var imidlertid interessant at iagttage, at indtagelse af SPH-drikken før kulhydratdrikken tog toppen af den glucose-reaktion, der sker ved indtagelse af maltodextrin.
"Forsøget viser, at den øgede fedtforbrænding efter indtagelse af protein i forhold til indtagelse af kulhydrat kan have en forbindelse til den glucagon-reaktion, der fremkaldes af protein, men ikke af kulhydrat; at den proteinfremkaldte fedtforbrænding og glucagonreaktion ikke er påvirket af, om der indtages kulhydrater før eller efter; og at proteinindtagelse til fulde er i stand til at forebygge den forøgelse af blodets indhold af glucose, der sker, når kulhydraterr indtages efter proteiner", skriver forskerne.
"Det, at indtagelse af protein før kulhydrater forebygger kulhydrat-fremkaldt forøgelse af blodsukkeret, er interessant i forhold til debatten om glykæmisk indeks og indvirkningen på vores helbred, fordi det kan gøre det muligt at indtage højglykæmiske kulhydrater uden at opleve den øgede reaktion i blodsukkerniveauet", tilføjer de.
"Der er behov for langtidsstudier med meget proteinholdig kost for at fastslå, hvordan forudgående indtagelse af proteiner/peptider påvirker glucoseindholdet i blodet over 24 timer eller længere,", konkluderer Claessens.
Kilde:
Claessens, M., Calame, W., Siemensma, A.D., Saris, W.H.M., van Baak, M.A.: The thermogenic and metabolic effects of protein hydrolysate with or without a carbohydrate load in healthy male subjects". Metabolism (Elsevier), august 2007, bind 56, udgave 8, s. 1051-1059.
Health News 2008
|