Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hørfrøolie i kosten er sundt

En høj indtagelse af fiskeolier, specielt eicosapentaensyre (EPA) er gavnlig i bekæmpelsen af hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, leddegigt, psoriasis, og tyktarmsbetændelse.

Nu har forskere ved Royal Adelaide Hospital opdaget, at blodets og cellevæggenes indhold af EPA kan blive markant forøget ved at spise en kost, der har et højt indhold af alpha-linolensyre og et lavt indhold af linolsyre.

Forsøget omfattede 30 sunde, mandlige frivillige. Halvdelen af deltagerne blev instrueret i at bruge hørfrøolie (55,6 procent alpha-linolensyre og 18,3 procent linolsyre) og "hørfrøoliesmør" (smør til hørfrøolie i forholdet 2: 1), der indeholdt 22,6% alpha-linolensyre og 8,3% linolsyre i stedet for de madolier og smørbare fedtstoffer de normalt brugte. "Hørfrøoliegruppen" blev også instrueret i at undgå kost med højt indhold af n-6 fedtsyrer såsom linolsyre. Det anslås, at deres gennemsnitlige daglige indtagelse af alpha-linolensyre var omkring 14 g, mens indtagelsen af linolsyre var omkring 8 g.

"Kontrolgruppen", der omfattede de andre 15 deltagere, blev instrueret i at spise en kost med et højt indhold af n-6 fedtsyrer ved at bruge de almindelige handelsvarer af madolier og fedtstoffer, der havde et højt indhold af flerumættede n-6 fedtsyrer. Efter fire ugers forløb var indholdet af alpha-linolensyre i blodets fedtfraktion hos medlemmerne af "Hørfrøoliegruppen" otte gange større end ved forsøgets begyndelse. Alpha-linolensyre indholdet i cellevæggene (de neutrofile fosforlipoider) var steget med 50%.

Man observerede også cirka 2,5 gangs forøgelse af EPA indholdet i både blodplasma og neutrofile lipoider. Der var ingen ændringer i kontrolgruppens alpha-linolensyre- eller EPA niveau, men linolsyre niveauet var markant højere.

Forskerne drager den slutning, at det at inkludere hørfrøolie i den daglige kost, kan resultere i en gavnlig forandring i fedtsyrebalancen, og derved hjælpe med til at bekæmpe kroniske sygdomme, såsom hjertesygdom, leddegigt, psoriasis, og tyktarmsbetændelse.

Kilde: Mantzioris, Evangeline, et al.: Dietary substitution with an alpha-linolenic acid-rich vegetable oil increases eicosapentaenoic acid concentrations in tissues. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 59, June 1994.

Læs også:
Flax-olie er det geniale alternativ til fiskeolie
Beskyttelse med Bio Flax Omega-3
Omega-3 fedtsyrer og adfærds-, indlærings- og
Perfect Balance - en meget, meget, meget sund blanding!


Health News 2000.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012