Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

E-vitamin kan forebygge blindhed

E-vitamin kan muligvis beskytte mod aldersrelateret makulær degeneration (AMD), hovedårsagen til blindhed blandt ældre, lyder det fra franske forskere.

Makulær degeneration er sygdom i den del af øjet, hvor synet er skarpest, og den primære årsag til nedsat syn blandt ældre personer. Man har kun meget lidt viden om årsagen til sygdommen, og la­serbehandling har kun haft en begrænset virkning på en lille del af patienterne.

Tidligere forsøg har indikeret, at E-vitamin i sin egenskab af antioxidant kan modvirke AMD. De franske forskere siger, at de fleste af disse forsøg ikke har givet afgørende beviser i den ene eller den anden retning, og at deres eget forsøg "såvidt vi ved, er den første undersøgelse af forholdet mellem AMD og det, der kaldes 'lipid-standardiseret' E-vitamin-indhold".

Forskerne gennemgik information fra mere end 2.500 voksne fra 60 år og opefter. Man fastslog, at 38 af testpersonerne havde fremskreden AMD, og at øjensygdommen var betydeligt mere fremtræ­dende hos patienter på over 80 år.

Men hos patienter med et højt kropsindhold af E-vitamin kunne man påvise en 82% reduktion i om­fanget af AMD. Et højt E-vitamin-niveau hang desuden sammen med færre tidlige tegn på AMD.

De franske forskere foreslår, at der udføres flere forsøg for at bekræfte testresultaterne. De bemær­ker, at deres forsøg var et 'observationsstudie', og at 'kun randomiserede interventionsstudier ende­gyldigt kan bevise E-vitaminets beskyttende indvirkning på AMD'.

Kilde: Archives of Ophthalmology, november 1999.

Læs også:
Lutein Complex - vejen til sunde øjne
Lutein Complex og aldersbetinget makulær degeneration: beviserne
Lutein Complex beskytter dine øjne mod alderssvækkelse
Lutein Complex - iøjnefaldende vigtigt
Blåbær/lutein-duoen forbedrer synet

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012