Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lutein og zeaxanthin er også gode for øjnene

Tilskud af carotenoiderne lutein og zeaxanthin kan fremme en sund nethinde og gavne personer, der tilsyneladende har sunde øjne, viser et nyt forsøg.

Menneskets makulær-pigmenter, lutein og zeaxanthin, sættes ofte i forbindelse med beskyttelse mod aldersrelateret makulær degeneration (AMD), men nu har de også vist sig at kunne reducere den skadelige virkning ved blænding. Det viser forsøg på en testgruppe af mennesker med normalt syn, rapporterer forskere i tidsskriftet Optometry and Vision Science.

Forsøget er endnu et bidrag til den voksende mængde forskningsresultater, der understøtter den rol­le, lutein og zeaxanthin spiller for vores syn - og hovedparten af disse resultater viser, at stofferne har en beskyttende indvirkning på AMD. Sygdommen er hovedårsagen til blindhed hos personer over 55 år i de vestlige lande, lyder det fra AMD Alliance International.

James Stringham og Billy Hammond fra Vision Science Laboratory ved University of Georgia i Athens rekrutterede 40 raske forsøgspersoner med en gennemsnitsalder på 23,9 år og gav dem dag­lige tilskud af lutein (10 mg, FloraGlo, Kemin) og zeaxanthin (2 mg OptiSharp, DSM) i 6 måneder.

Forskerne undersøgte virkningen af blænding på deltagernes øjne - som man oplever det mange gange dagligt, f.eks. når man opholder sig udendørs på en klar sommerdag, sidder længe bag com­puterskærmen eller oplever modkørende bilisters lygter, der blænder ved nattekørsel.

Stringham og Hammond rapporterer, at den optiske tæthed af makulært pigment (MPOD) i øjnene var øget fra en gennemsnitsværdi på 0,41 ved forsøgets start til 0,57 efter 6 måneder med tilskud. MPOD er et mål for øjets evne til at filtrere kortbølgelys. Deltagerne blev testet i visuelle opgaver efter at være blevet udsat for blænding, og tilskud af lutein og zeaxanthin viste sig at have evnen til i statistisk signifikant grad at reducere den skadelige virkning af blændingen.

"4-6 måneder med 12 mg lutein og zeaxanthin-tilskud dagligt øger MPOD betydeligt og forbedrer den visuelle ydeevne ved blænding hos de fleste forsøgsdeltagere", lyder det fra forskerne.

"Hvis det makulære pigment forbedrer nogle aspekter af synet som en direkte funktion af en forøgelse, så kan tilskud af lutein og zeaxanthin i høj grad lindre lidelsen", fortsætter de.

"Mange ældre og AMD-patienter ikke kan klare blænding, så der er brug for flere undersøgelser af, om tilskud af lutein og zeaxanthin kan reducere problemerne", konkluderer de.

Ud over AMD
Tidligere på året rapporterede forskere fra Brigham and Women's Hospital og Harvard Medical School, at øget indtagelse af carotenoider og E-vitamin kan reducere risikoen for at udvikle grå stær med ca. 15%.

Flere end 35.000 kvinder deltog i forsøget, som viste, at et øget indtag af de to carotenoider reduce­rede risikoen for grå stær med 18%, mens E-vitamin gav en 14% reduktion.

Kilder:
J.M. Stringham, B.R. Hammond: Macular Pigment and Visual Performance Under Glare Conditions. Optometry and Vision Science, februar 2008, bind 85, nr. 2, s. 82-88.
Archives of Ophthalmology, januar 2008, bind 126, s. 102-109.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012