Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Soja Isoflavoner kan standse spredningen af prostatakræft

Et nyt dyreforsøg er endnu et eksempel på forskning, der tyder på, at soja kan være et nyttigt våben i kampen for at undgå, at prostatakræft spreder sig til andre kropsdele

Forskerteamet fra Northwestern University har tidligere påvist den mekanisme, der får geni­stein, en antioxidant, der stammer fra soja, til at hæmme udskillelse af kræftceller fra en primær prostata­svulst og undertrykke celleinvasion - ved at blokere aktiveringen af p38 MAP kinase-molekyler.

Resultaterne af det nye forsøg, som blev offentliggjort i 15. marts-udgaven af Cancer Research, gi­ver nyt håb om, at genistein kan medvirke til at forebygge spredningen af prostatakræft hos patien­ter, lyder det fra seniorforsker Raymond Bergan, MD.

Bergan og hans kolleger gav genistein til flere forskellige grupper af mus og implanterede derefter en aggressiv form for prostatakræft. Mængden af genistein, der blev tilsat dyrenes foder, lå på ni­veau med den mængde, et menneske ville indtage som en del af en kost med et højt indhold af soja.

Mens genistein ikke synes at påvirke størrelsen på prostatasvulster hos mus, ser det ud til fuldstæn­digt at kunne standse lungemetastaser (spredningen af kræftceller til andre steder i kroppen). Meta­staser­ne faldt med 96%.

Ved undersøgelse af dyrenes væv, bl.a. cellekernens størrelse, fandt Bergan frem til, at cellerne var fladet ud i et forsøg på at sprede sig. Dette viser, at genistein har en primær indvirkning på metasta­sering, siger han. Desuden kunne han iagttage, at de mus, der fik genistein, havde en højere ekspres­sion af de gener, der er involveret i kræftcellemigration.

Dette synes at modgå forsøgets overordnede konklusioner, men Bergan forklarer: "Vi mener, at der sker følgende: De celler, vi implanterer i musene, kan normalt godt lide at bevæge sig. Når geniste­in begrænser deres bevægelsesmulighed, forsøger de at kompensere ved at producere mere af den protein, der bruges ved migrationen. Men genistein forhindrer disse proteiner i at blive aktiveret".

Der er dog begrænsninger ved forsøget, skriver Bergan. Det kan tænkes, at virkningen af stoffet på mennesker, som har spist soja livet i gennem, kan være større end hos mennesker, der først lige er begyndt at spise genistein.

Den eneste reelle mulighed for at fastslå genisteinets potentiale er at gennemføre kliniske forsøg. "Forsøg med den antimetastatiske effektivitet hos mennesker er nødvendige - og de er undervejs", skriver han i sin konklusion.

Der diagnosticeres årligt over ½ mio. nye tilfælde af prostatakræft verden over, og kræften er den direkte årsag til over 200.000 dødsfald hvert år. Mere bekymrende er det, at antallet af tilfælde er steget med 1,7% over de seneste 15 år.

Tidligere forsøg har antydet, at mænd med en højere risiko for prostatakræft kunne have gavn af at spise flere sojaisoflavoner. F.eks. har et forsøg, som fornylig er offentliggjort i Journal of Nutrition, undersøgt isoflavonernes potentielle evne til at øge udskillelsen af to østrogene metabolitter, man mener er årsag til dannelse af hormonrelaterede kræftsygdomme.

Et andet forsøg offentliggjort i samme tidsskrift og i Cancer Epidemiol Biomarkers Prev menes at være det første prospektive forsøg, der har påvist en omvendt sammenhæng mellem isoflavon og prostatakræft hos japanske mænd.

Kilder:
Cancer Research 2008;68(6):2024-32
Journal of Nutrition, bind 137, s. 2258
Journal of Nutrition, bind 137, s. 1974-1979
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, bind 16, s. 538-545.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012