Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Calciumcitrat overgår calciumkarbonat i osteoporose-forsøg

- solgt i Danmark siden 1996 under navnet Calcium Extra

Calciumcitrat optages bedre end calciumkarbonat og er desuden i stand til at forebygge knogle­skør­hed hos kvinder, der lige har overstået overgangsalderen, viser tre analyser fra UT Southwestern Medical Center i Dallas.

"Det er en velkendt sag, at kalktilskud, der tages på det rigtige tidspunkt, kan medvirke til at fore­bygge knogletab hos ældre patienter", siger dr. Khashayar Sakhaee, som leder afdelingen for mine­ralstofskifte. "Vi er interesserede i at se, hvilken blanding der er bedst til at forebygge osteoporose og til at vedligeholde knogletætheden hos tidlige post-menopausale kvinder".

To af analyserne sammenlignede optagelsesgraden for calciumcitrat og calciumkarbonat. Sakhaee og hans kolleger analyserede data fra 15 tidligere randomiserede forsøg, der vurderede den biologi­ske tilgængelighed (den mængde kalk, der optages fra et tilskud i stedet for den mængde kalk, der er indeholdt i tilskuddet).

I den anden analyse sammenlignede dr. Howard Heller, assisterende professor i intern medicin, og hans kolleger, optagelsen af to kalktilskud, der er tilgængelige i håndkøb:

Citracal (calciumcitrat produceret af forskere fra UT Southwestern Mineral Metabolism sammen med Mission Pharmacal i San Antonio) og

Os-Cal (calciumkarbonat).

Forskerne målte den højeste og den akkumulerede forøgelse i blodets kalkkoncentration i stedet for at måle ændringer i udskillelsen af kalk gennem urinen.

Den tredje analyse, den første af sin art, blev også foretaget af Sakhaee og hans kolleger. Her sam­menlignede virkningen af kalkcitrat vs. placebo til at forebygge knogletab hos kvinder, der netop havde overstået overgangsalderen.

Alle tre analyser bekræfter egenskaberne ved calciumcitrat. Den førstomtalte konkluderede, at cal­ciumcitrat blev optaget 22-27% bedre end calciumkarbonat - både når man tog stoffet på tom mave og sammen med et måltid.

Hellers undersøgelse konkluderer, at Citracal var mere "biologisk tilgængelig" end Os-Cal, og førstnævnte produkt blev optaget hurtigere og i større mængder.

"Vores resultater viser, at selv under de mest gunstige forhold optages calciumkarbonat ikke nær så godt som calciumcitrat", siger Heller: "Vi blev overraskede over, hvor stor forskellen i optagelses­graden var: Calciumcitrat optages 2½ gange så godt som calciumkarbonat".

Den tredje analyse viste egenskaberne ved calciumcitrat hos kvinder, der netop havde overstået overgangsalderen. I løbet af det 2 år lange forsøg fik 57 kvinder i deres tidlige overgangsalder og 6 kvinder i midten af overgangsalderen enten 800 mg calciumcitrat eller placebo dagligt. De, der fik calciumcitrat, undgik knogletab - deres knogletæthed i rygsøjle, underarm og den øverste del af lår­benet blev stabiliseret. Hos de kvinder, der fik placebo, konstaterede man i løbet af de to år en bety­delig nedgang i knogletætheden i rygsøjle og underarm.

Referencer:
Forsøg 1 og 3: American Journal of Therapeutics, november-december 1999
Forsøg 2: Journal of Clinical Pharmacology, november 1999.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012