Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

E-vitamin fra kosten kan reducere risikoen for prostatakræft

Øget indtagelse af E-vitamin via kosten – og ikke i form af kosttilskud – synes at kunne reducere risikoen for at udvikle prostatakræft med over 30%, viser ny forskning fra USA

Tidligere undersøgelser, bl.a. et klinisk forsøg, har indikeret, at øget indtagelse af antioxidanten E-vitamin kan reducere risikoen for at udvikle prostatakræft, men observationsstudier har vist mod­stridende resultater.  

Det heromtalte forsøg, som er blevet offentliggjort i Cancer Epidemiology Biomarkers & Preven­tion, puster i høj grad til debatten ved at vise, at kostmæssige kilder til vitaminet kan reducere risi­koen, men det samme gælder ikke for kosttilskud.

Der stilles hvert år over en halv million nye prostatakræftdiagnoser verden over, og kræftsygdom­men er årsag til flere end 200.000 dødsfald på årsbasis. Og det er endnu mere bekymrende, at antal­let af tilfælde er steget med 1,7% i løbet af de sidste 15 år.  

Hovedforfatteren til forsøgsrapporten, Margaret Wright fra National Cancer Institute, National Institutes of Health, og hendes kolleger foretog en prospektiv undersøgelse af, om der kunne påvi­ses en forbindelse mellem de fire tocoferol-former af E-vitamin og risikoen for prostatakræft blandt 295.344 mænd i alderen 50-71. Alle deltagerne var en del af forsøget NIH-AARP Diet and Health Study.

Der findes otte former for E-vitamin: Fire tocoferoler (alfa, beta, gamma, delta) og fire tocotrienoler (alfa, beta, gamma, delta). Alfa-tocoferol (alfa-toc) er den primære form, som findes i kosttilskud og i en typisk europæisk kost, mens gamma tocoferol (gamma-toc) er den mest almindelige form i en typisk amerikansk kost.  

Forsøgsdeltagerne blev bedt om at udfylde et spørgeskema ved forsøgets start, hvor de angav, hvor store mængder af de fire tocoferoler, de indtog på daglig basis – både fra kosten og i form af kosttil­skud.

I løbet af en opfølgningsperiode på fem år diagnosticerede forskerne 10.241 nye tilfælde af prosta­takræft.  

Regelmæssig indtagelse af E-vitamin-tilskud i størrelsesordenen fra 0 til mere end 800 I.E. pr. dag havde ingen indflydelse på risikoen for prostatakræft.

Derimod kunne Wright og hendes kolleger beregne, at indtaget af gamma-tocoferol fra kosten gav en 32% lavere risiko for fremskreden prostatakræft.  

”Disse resultater tyder på, at tilskud af E-vitamin ikke beskytter mod prostatakræft, men at øget indtagelse af gamma-tocoferol fra fødevarer påvirker risikoen for klinisk relevant sygdom i nedad­gående retning”, skriver forskerne.

”Der bør forskes yderligere i fordelen ved at indtage gamma-tocoferol til beskyttelse mod prostata­kræft,” konkluderer de.  

Tidligere forskningsresultater, herunder fra det såkaldte ”Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention (ATBC) trial, har vist tegn på, at det er vitaminets antioxidante aktivitet, der sætter det i stand til at bekæmpe kræft, fordi denne aktivitet modvirker den iltningsbelastning, der sker ved ud­vikling af kræft. Vitaminet har også andre antioxidante egenskaber, bl.a. en forbedring af immun­forsvaret, hvilket også kan spille en rolle for de sundhedsfremmende egenskaber.

ATBC-undersøgelsen, som er blevet offentliggjort i det ansete tidsskrift New England Journal of Medicine (1994, bind 330, udgave 15, s. 1029-35), rapporterer, at der blandt mænd, der tager et til­skud af alfa-tocoferol er  32% færre tilfælde af prostatakræft og 41% færre dødsfald blandt prosta­takræftpatienterne.  

Her fulgte man tæt ved 30.000 mandlige rygere i op til otte år.

European School of Oncology anbefaler, at man spiser en kost, der er rig på naturlige E-vitamin-kilder.  

Kilde: M.E. Wright, S.J. Weinstein, K.A. Lawson, D. Albanes, A.F. Subar, L.B. Dixon, T. Mouw, A. Schatzkin og M.F. Leitzmann: Supplemental and Dietary Vitamin E Intakes and Risk of Prostate Cancer in a Large Prospective Study. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, bind 16, s. 1128-1135, doi: 10.1158/1055-9965.EPI-O6-1071. 

Health News 2008 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012