Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Gurkemeje/Curcuma kan beskytte mod kræft

Gurkemeje, et krydderi, der indgår i karry, forebygger spredningen af pro­statakræftceller hos mus, viser et nyt forsøg fra Rutgers University

Flere end en halv million mænd verden over får hvert år stillet diagnosen prostatakræft, og heraf dør flere end 200.000 af sygdommen. Det laveste antal tilfælde af denne kræftform findes i Asien og Fjernøsten, specielt Indien og Kina, og man har sat denne lave forekomst af sygdommen i forbin­delse med kostmæssig indtagelse af stoffer som gurkemeje.

Den aktive ingrediens i krydderiet, som er et af de vigtigste indholdsstoffer i karrypulver, er poly­fenolet curcumin. Epidemiologiske forsøg har tidligere fundet frem til en sammenhæng mellem et højt indtag af gurkemeje og et lavere antal tilfælde af leukæmi og kræft i bryst, lunger og tyktarm.

Forsøgsrapporten, som blev offentliggjort i 15. januar-udgaven af tidsskriftet Cancer Research (bind 66, udgave 2), viser en gennemgang af virkningen ved gurkemeje og fenetyl-isothicyanat (PEITC) - et stof, der findes naturligt i korsblomstrede grønsager som broccoli og blomkål - på menneskelige prostatakræftceller, der indsprøjtes i mus.

"Hovedkonklusionen er, at PEITC og curcumin - enten alene eller kombineret - udviser statistisk signifikante kræftforebyggende egenskaber blandt laboratoriemus", siger rapportens hovedforfatter Ah-Ng Tony Kong.

Musene var opdrættet specielt, så deres immunforsvar ikke ville afstøde de indsprøjtede prostata­kræftceller, som dermed ville fortsætte deres vækst i dyremodellerne. Musenee fik indsprøjtninger af curcumin, PEITC eller en kombination af de to stoffer tre gange om ugen i en periode på fire uger, startende dagen før indsprøjtningen af kræftcellerne. Indsprøjtning af gurkemeje og PEITC hver for sig var i signifikant grad i stand til at forsinke væksten i kræftceller­ne, og kombi­nationen af de to stoffer gav en endnu kraftigere virkning.

Gurkemejes kræfthæmmende virkning synes at kunne anvendes på en lang række kræftformer. Dr. Gareth Jenkins fra University of Swansea i Storbritannien har for nylig igangsat et nyt forsøg, der analyserer virkningen af curcumin ved kræft i spiserøret.

"Disse resultater er meget lovende i og med, at de viser den meget positive indvirkning af curcumin på prostatakræfts udvikling. Dette giver yderligere incitament til at foretage forsøg med kræft i spi­serøret", siger han.

Dr. Jenkins understreger, at der er behov for kliniske forsøg, før man kan nå en endelig belsutning om curcumins potentielt forebyggende indvirkning på prostatakræft. Swansea-forskerne er netop nu i gang med at undersøge virkningen af curcumin på NF-kappaB, et protein, som menes at være et vigtigt led ved udviklingen af kræft i spiserøret.

Kilde:
Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, bind 16, s. 1128-1135, doi: 10.1158/1055-9965.EPI-O6-1071.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012