Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kaffe - en risikofaktor for hjertesygdom?

16/07/2005 - Et nyt forsøg sætter ekstra fut i debatten om kaffeforbruget ved at antyde, at det måske kan øge stivheden i aorta og antallet af pulsbøl­ger, to risikofaktorer for hjertesygdom

Den populære drik, som hvert år indbringer detailhandlen den nette sum af 54 mia. euro, har i nogen tid været i forskernes søgelys i takt med, at dens indvirkning på menneskets helbred udforskes.

 

Et japansk forsøg har f.eks. vist, at daglig indtagelse af kaffe kan reducere risikoen for leverkræft, mens et andet ikke har fundet nogen sammenhæng mellem indtagelse af kaffe/te og risikoen for kræft i tyk- og endetarm.

 

Senest har forskere ved universitetet i Athen bestræbt sig på at kaste lys over kaffens indvirkning på menneskets kredsløb.

 

Aortastivhed og antallet af pulsbølger er vigtige indikatorer for risikoen for kredsløbssygdomme. I et tværgående forsøg med 228 raske forsøgspersoner - 141 mænd og 87 kvinder i midten af 40'erne - holdt forskerne øje med aortastivhed, antal pulsbølger og kaffeforbrug gennem en periode på 1 år.

 

Pulsbølgerne blev målt med et augmentationsindeks (AIx) og forhøjet tryk (AP). Man justerede for variabler som indtagelse af te, koffeinfri kaffe og koffeinholdige drikke og chokolade.

 

Det daglige kaffeforbrug blev kategoriseret som intet, lavt (<200 ml), moderat (200-450 ml) eller højt (>450 ml). 14% af deltagerne indtog ingen koffein. 32% befandt sig i den lave gruppe, 36% i den moderate og 18% i gruppen med højt kaffeforbrug.

 

De græske forskere påviste en lineær sammenhæng mellem kaffeindtagelse og aortastivheden. Sam­menlignet med de deltagere, der ikke drak kaffe, var antallet af pulsbølger 13% højere, AIx dobbelt så højt og AP 2,4 gange så højt hos gruppen af forsøgsdeltagere med et højt kaffeforbrug.

 

"Vi har påvist, at koffein øjeblikkelig øger stivheden i aorta og antallet af pulsbølger", skriver for­skerne i juni 2005-udgaven af American Journal of Clinical Nutrition (bind 81, nr. 6, 1307-1312), "hvilket kan øge risikoen for kredsløbssygdomme", konkluderer de.

 

Hjertesygdom er den primære dødsårsag på verdensplan.

 

Health News 2008

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012