Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Isoflavoner kan hjælpe mod hedestigninger

15/01-2007 - Tilskud af sojaisoflavoner mod nogle af overgangsalderens symptomer, f.eks. hedestigninger har rent faktisk en virkning, viser en meta-analyse foretaget af australske forskere

Forskerne under ledelse af Laurence Howes fra Griffith University School of Medicine, samlede data fra 17 randomiserede, kontrollerede parallelforsøg med en varighed på mindst fire uger, hentet fra databaserne Medline, Pre-Medline, PubMed og Cochrane.

"Denne meta-analyse af isoflavonernes indvirkning...på frekvensen af de hedestigninger, mange kvinder oplever i forbindelse med overgangsalderen, viser en statistisk signifikant, men dog klinisk begrænset virkning, og den gavnlige virkning synes at have en positiv sammenhæng med hedestig­ningernes frekvens og muligvis den anvendte isoflavon-dosis", skriver analysens forfattere i Elsevier-tidsskriftet Maturitas.

"Analysens resultater synes at understøtte de anbefalinger, som er fremsat af North American Menopause Society. Ifølge disse anvisninger kan læger med fordel overveje at anbefale kvinder, der er stærkt plaget af hedestigninger i forbindelse med overgangsalderen, at indtage sojaprodukter eller tilskud af sojaisoflavoner", siger de.

Isoflavoner er velkendte planteøstrogener - aktive stoffer udvundet af planter, som har en svagt østrogen-lignende virkning.

Isoflavoner fra soja har vist sig at have en række sundhedsfremmende egenskaber, bl.a. styrkelse af hjertet og vedligeholdelse af sunde knogler hos kvinder, der har overstået overgangsalderen.

Desuden er stofferne blevet undersøgt for deres rolle i kræftforebyggelsen og i aldringsprocessen hos kvinder, der er tæt på overgangsalderen, og de har vist sig at være et populært alternativ til be­handling med syntetiske hormoner for de kvinder, som ønsker at gøre noget ved deres overgangsal­dersymptomer uden at tage medicin.

Den nye meta-analyse synes at understøtte disse påstande. Howes og hans kollegers analyse viser, at tilskud af isoflavon giver en statistisk signifikant reduktion i antallet af hedestigninger, men for­fatterne bemærker, at denne signifikans varierede i de forsøg, der indgik i meta-analysen.

"Den procentvise reduktion i antallet af hedestigninger hang i høj grad sammen med antallet af daglige hedestigninger ved forsøgenes start og den dosis isoflavon, der blev indgivet til deltagerne i det pågældende forsøg", skriver forskerne.

Dette resultat underbygges af, at forfatterne kan påvise, at der sker en 20% reduktion i antallet af hedestigninger blandt kvinder, som oplevede 10 eller flere hedestigninger dagligt efter indtagelse af isoflavontilskud.

Resultaterne står i modsætning til en anden aktuel meta-analyse, som blev offentliggjort i Journal of the American Medical Association (bind 295, s. 2057-2071), af seks forsøg med isoflavoner fra rød­kløver og 11 forsøg med sojaisoflavon. Denne meta-analyse kunne ikke påvise nogen reduktion i antallet og omfanget af hedestigninger.

"Men der var en række afgørende forskelle mellem denne meta-analyse og vores. Isoflavonkilderne blev anset for at være separate enheder i stedet for at bidrage til en dosis isoflavon, man havde inkluderet andre endepunkter end frekvens, og - til dels af denne grund - tog man små grupper af forsøg med i analysen i stedet for at lave en mere omfattende meta-analyse af de behandlingsfor­mer, der omfatter isoflavoner", siger Howes.

"Resultaterne af vores analyse er derfor ikke nødvendigvis uforenelige med denne aktuelle, systemi­ske gennemgang".

Den heromtalte meta-analyse har dog begrænsninger, som skal tages i betragtning, nemlig at man ikke har taget højde for, hvor voldsomt hedestigningerne gav sig udslag - kun ændringer i antal og frekvens. Man målte heller ikke virkningen af sojaprodukterne på andre af overgangsalderens symptomer.

Efterspørgslen efter sojaproteiner og andre produkter er steget voldsomt, primært på grund af den senere tids forskningsresultater, der viser sojaens sundhedsfremmende egenskaber. Markedsana­lysefirmaet The Freedonia Group spår, at efterspørgslen efter sojaprodukter alene i USA vil stige med næsten 25% om året fra 2007.

Kilde:

L.G. Howes, J.B. Howes og D.C. Knight. Isoflavone therapy for menopausal flushes: A systematic review and meta-analysis. Maturitas, bind 55, s. 203-211.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012