Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Derfor snupper vi en lur

Har De nogensinde tænkt over denne dragende trang til lige at nappe en middagslur efter et solidt måltid? Eller hvorfor søvnen er næsten umulig at lokke frem og lulle sig i, hvis maven knurrer of sult?

Nu har danske og britiske forskere vakt international opsigt ved at løse gåden: For­klaringen er, at et hojt sukker­indhold i blodet - som efter et stort måltid - slukker for de særlige hjerneceller, der ellers holder os vågne og vagtsomme. Omvendt gør et lavt sukker­indhold os ekstra årvågne.

Det er alt sammen et spørgs­mål om overlevelse siden tider­nes morgen, forklarer den ene af de danske forskere, professor, overlæge, dr. med. Lars Fugger fra Skejby Sygehus. For at over­leve skal vi være skarpe, når vi er sultne, og vi kan derpå spare energi og lægge os til at sove, når vi er mætte.

»Tidligere var meget af vores liv optaget af at gå rundt og finde mad. I det øjeblik du har fundet maden og spist den, er der ikke det store behov for, at du fortsætter. Derfor lukker hjernecellerne ned, så du kan lægge dig og sove dejligt. Men i det øjeblik du ikke har noget mad, vil de pågældende hjerne­celler fyre ekstra mange elektri­ske signaler af i hjernen for at holde dig skarp. Det er smart. Det ville mildt sagt være uhel­digt, hvis det var omvendt,« forklarer Lars Fugger.

Undersøgelsen er netop offentliggjort i det ansete, internationale hjerneforsk­ningstidsskrift, Neuron.

PS.: Derfor er det heller ingen god idé at fortære et kæmpemåltid f.eks. lige før en eksamen. Tag hellere Amazing eller Guarana kapsler og kom ud af trætheden i løbet af 20-30 minutter.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012