Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Anthocyaniner beskytter mod inflammation

Øget indtagelse af anthocyaniner - de stoffer, der giver bær og frugter deres flotte røde og blå farver - fra kosten eller via tilskud kan beskytte mod inflam­mation, viser et nyt forsøg fra Norge

I Journal of Nutrition skriver forskerne fra Oslo Universitet og universitetshospitalet i Ullevaal, at en blanding af anthocyaniner fra blåbær og solbær reducerer blodets indhold af transkriptionsfaktor NF-kB - et stof, som igangsætter en lang række inflammatoriske reaktioner.

"Hæmning af NF-kB-aktiveringen og begrænsning af inflammationsreaktionen ved hjælp af antho­cyanin-tilskud bør derfor undersøges yderligere som en strategi til forebyggelse og behandling af kroniske inflammationssygdomme", siger forsøgsrapportens hovedforfatter Anette Karlsen.

Kronisk inflammation, som skyldes en overekspression af eller manglende kontrol med den norma­le beskyttelsesmekanisme, er blevet sat i forbindelse med en lang række lidelser som hjertesygdom, osteoporose, nedsat mentalfunktion, Alzheimer's og Type II-diabetes.

En andne af forsøgsrapportens forfattere Rune Blomhoff siger: "Dette for­søg er en del af et større program, hvor vi først identificerer fødevarer eller fødevarekomponenter, der er rige på antioxidanter og plantekemikalier. Derefter undersøger vi, om disse fødevarer, eks­trakter eller komponenter kan dæmpe iltningsbelastning eller inflammation i cellekulturer, transge­niske mus, kliniske forsøg og epidemiologiske forsøg".

Forskerne testede anthocyaniner isoleret fra blåbær og solbær (Medox) på NF-kB-reaktionen både ved reagensglasforsøg (ved brug af dyrkede monocytter) og i et parallel-struktureret, placebo-kon­trolleret klinisk forsøg (300 mg pr. dag i 3 uger).

Reagensglasforsøget viste, at tilførsel af anthocyanin-blandingen reducerede NF-kB-aktiveringen med 27,6%, sammenlignet med kontrolgruppen, når cellerne blev udsat for LPS, et stof, der frem­kalder en inflammationsreaktion.

Det kliniske forsøg omfattede 59 mænd og 61 kvinder med en gennemsnitsalder på 61 år og et gen­nemsnits-BMI på 24,5. De blev inddelt i to grupper, hvoraf den ene fik anthocyanin-tilskud og den anden placebo (maltodextrin og blåt farvestof).

Forskerne kunne iagttage forskelle i NF-kB-relaterede inflammationsmediatorer efter anthocyanin-tilskud med en reduktion for interleukin- 8, IFN og normal T-celle-ekspression på hhv. 25, 25 og 15% sammenlignet med placebo.

"De mekanismer, der gør, at anthocyaniner hæmmer NF-kB-aktiveringen, er ikke fuldt belyst", skriver forskerne.

"Én mulighed er, at anthocyaninerne, deres nedbrydningsprodukter eller metabolitter fungerer som redox-buffere, der kan undertrykke iltningsbelastningen og derved dæmpe inflamma­tionsreaktionen ved direkte at udrydde ROS (reaktiv iltart). Disse hændelser efterfølges muligvis af nedsat udskil­lelse af pro-inflammatoriske signal-molekyler og mediatorer, som iagttaget i dette forsøg".

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012