Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lecithin: Derfor har du - ja, dig - brug for lecithin

Lecithin er et stof, som først lige er blevet bemærket af det store flertal af befolkningen, men det har rent faktisk betydning for os alle og er af afgørende betydning for et godt helbred.

Lecithin findes i planter, dyr og mennesker, og det findes i alle celler og organer i menneskekrop­pen. Det gør stoffet essentialt for alt liv, fordi ingen af vore celler eller organer kan fungere, uden at det er til stede.

Jeg fandt først forleden dag ud af, at lecithin udgør 30% af tørvægten i menneskets hjerne og 73% af den samlede fedtmængde i leveren - og begge steder er mængden betydeligt reduceret hos personer, der dør af hjertesygdom.

Jo mere jeg læser om lecithin (og der findes en fantastisk bog, udgivet af Thorsons, der hedder Lecithin, The Fat Fighter af Paul Simons), jo mere overbevist bliver jeg om, at vi skulle have været gjort opmærksom på stoffets betydning for lang tid siden.

Paul Simons skriver, at regelmæssig motion øger lecithin-indholdet i musklerne, og at man kan iagttage op til en 25% forøgelse i mængden af lecithin i flyvemusklerne på fugle, der flyver regel­mæssigt.

Det mest interessante faktum om lecithin er, at det uden tvivl hjælper med til at forebygge hjerte­sygdom. Et højt kolesterol-indhold i blodet er, som vi alle ved, én risikofaktor for hjertesygdom - cigaretrygning, fedme, stress og forhøjet blodtryk er andre faktorer. For at bekæmpe disse risiko­faktorer har man efter min mening brug for store mængder lecithin.

Selvfølgelig kender vi allesammen den gamle historie om, at hvis kosten blot indeholder de rigtige fødevarer, så kan menneskekroppen selv producere lecithin, men vi er også allesammen klar over, hvor svært det er at få de rigtige fødevarer. For mig står det helt klart, at vi er nødt til at tilføje leci­thin til listen over alle de andre essentielle, rene fødevarer, som vi indtager i form af kosttilskud.

Uanset om det skyldes stress, fysisk eller mental udmattelse, alder eller en kost, der indeholder util­strækkelige mængder af de stoffer, leveren har behov for for at kunne producere lecithin, så er der fare for, at mangel på stoffet i alvorlig grad kan påvirke helbredet. Det skyldes, at lecithin kan mod­virke den ophobning af kolesterol i arterievæggene, som fører til åreforkalkning - en af årsagerne til iskæmisk hjertesygdom.

Men jeg må lige minde dig om, at der er andre vitaminer, som også er gode for hjertet - og det vig­tigste af disse er selvfølgelig E-vitamin. The Lancet skrev for nylig i en artikel, at hvidløg kan sæn­ke et forhøjet kolesteroltal.

Jeg vil vældigt gerne have alle til at tage lecithin, men man må ikke glemme den fantastiske virk­ning, E-vitamin har på kredsløbet, fordi det transporteret ilt og blod til hjertet og desuden har en styrkende effekt på kapillærerne.

En god idé, hvis du vil tabe dig
Det vil sikkert interessere mange kvinder at høre, at Simons anbefaler lecithin i forbindelse med slankekure. Lecithin er et næringsstof, som har en vigtig funktion i og med, at det hjælper kroppen med at forbrænde fedt. Og det ser ud til, at det ikke blot sørger for at forbrænde fedtet hurtigere end noget andet, men også at det flytter rundt på det fedt, der ophober sig - og specielt det, der altid sætter sig de forkerte steder!

Ved at sikre, at fedtet hele tiden nedbrydes til små partikler, sørger lecithin for, at det ikke sætter sig som polstringer - hvilket er rigtigt godt nyt for alle dem, der slæber rundt på et ekstra bildæk! Men det skal selvfølgelig lige tilføjes, at det ikke er helt så nemt, som det lyder til - du skal natur­ligvis også passe på dit kalorieindtag og dit kulhydratforbrug!

Lad os lige opsummere med Paul Simons' egne ord: "Lecithin hjælper kroppen ved at sikre, at fedt udnyttes rigtigt til at producere energi. Hvis fedtet udnyttes korrekt, kan det ikke sætte sig i vævet og danne de fedtpolstringer, som man gerne vil af med, når man taber sig".

Modvirker oppustethed
Den tredje måde, lecithin kan hjælpe på - og den er også meget vigtig - er ved at forhindre ophob­ning af væske.

Jeg får rigtigt mange breve fra ældre mennesker, som har fået ordineret de der forfærdelige vanddri­vende piller, som uanset hvilken type, det drejer sig om, har negative bivirkninger! Og jeg gentager gerne, at det mest populære, vanddrivende middel, der ordineres for hvad som helst, indeholder et meget stærkt beroligende stof, og at disse piller bør aldrig indtages, hvis man skal køre bil.

Lecithin er et naturligt vanddrivende stof i og med, at det medvirker til at fjerne overskydende væ­ske fra kroppen og samtidig forbedrer hjernens funktion, og det er efter min mening meget vigtigt.

Jeg har tidligere skrevet, at lecithin forebygger galdesten, og det antages nu, at stoffet også hjælper mod multipel sclerose.

Lad mig til sidst vende tilbage til hjernen, som - og jeg har sagt det ofte - er vigtigere for os end noget som helst andet. Hjernen er dig - jo mere udsultet og deprimeret den er, jo dårligere den fun­gerer med alderen, jo mindre eksisterer du som person.

Jeg har lige afprøvet det nye produkt Lecithin Plus Granules, som er sendt på marke­det. Produktet er fremstillet af uforarbejdet lecithin-væske fra sojabønner blandet med sojamel, som er den bedste kilde til protein, og forstærket med kalk og magnesium.

Det smager ganske fortræffeligt, og anbefalingen går på, at en strøget spiseskefuld er den rette dosis til hvert måltid - eller man kan blande pulveret i müsli eller lave smoothies. Opskriften på smoothie lyder som følger:

Kom 1 spsk. lecithin og 2 spsk. proteinpulver i en blender sammen med lidt klid. Tilsæt to kopper skummetmælk og et æg og derefter en banan, en appelsin eller anden frugt. Blend i 30 sekunder.

Dette giver en meget proteinrig drik, som giver dig et 'kick', når du føler dig lidt træt og mangler energi. Drikken kan holde sig i nogen tid i køleskab.

Af Barbara Cartland

Cartlands klumme: I to årtier har Barbara Cartland været en af de førende, når det gæl­der sundhed og helsekost. Hendes synspunkter er ofte kontroversielle, meget jordnære - men aldrig kedelige.

En udstrakt hånd fra Barbara Cartland til en af de besøgende ved åbningen af den første såkaldte "Here's Health" boghandel. I helsekostforretningen Holland and Barrett i Wembley i firserne i det nordlige London.

Læs også:
Lecithin Complex
Lecithin Complex med fosfatidyl-cholin
Lecithin Complex - derfor er det vigtigt
Lecithin Complex - mere info
Lecithin Complex - godt for hjerne og hjerte

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012