Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Thiamin (Super B1 vitamin) kan måske forbedre kredsløbet hos diabetikere

8/8-2007 - Tilskud af thiamin kan måske fremme kredsløbet hos diabetikere, lyder det fra britiske forskere, efter at forskningsresultater tyder på, at et lavt indhold af dette B-vitamin i kroppen kan være årsagen til en lang række kredsløbsproblemer.

I tidsskriftet Diabetologia skriver forskningsleder Paul Thornalley fra University of Warwick, at blodplasma-koncentrationen af thiamin lå ca. 75% lavere hos både Type I og Type II diabetikere i forhold til ikke-diabetikere.

"Manglen på thiamin hos kliniske diabetikere kan øge karcellernes skrøbelighed over for de nega­tive virkninger af hyperglykæmi (forhøjet blodsukker) og dermed øge risikoen for at udvikle kar-komplikationer", skriver Thornalley og tilføjer: "Korrigering af det lave plasmaindhold af thiamin ved hjælp af tilskud kan måske mindske risikoen for mikrovaskulære komplikationer ved diabetes".

Man skønner, at 19 mio. mennesker i EU lider af diabetes, hvilket svarer til 4% af den samlede be­folkning. De samlede omkostninger i forbindelse med sygdommen menes at beløbe sig til 132 mia. dollars, hvoraf 92 mia. alene er direkte udgifter til medicin, viser tal fra 2002 fra American Diabetes Association.

Det nye forskningsprojekt, som er finansieret af den britiske velgørende institution Diabetes UK, undersøgte indholdet af thiamin og dets fosforylerede metabolitter, erythrocytter og urin hos 74 diabetes-patienter (26 Type I og 48 Type II) og 20 raske kontrolpersoner.

Thornalley og hans kolleger rapporterer, at thiamin-koncentrationen i blodplasmaet blev reduceret med 76% hos Type I-patienterne og med 75% hos Type II-patienterne.

Det er angiveligt første gang, at thiamin-mangel er blevet påvist hos diabetikere, og forskerne påpe­ger da også, at formålet med de tidligere forsøg, hvor man har anvendt konventionelle metoder til måling af thiamin-indholdet i kroppen, var at fastslå aktiviteten i et enzym ved navn transketolase i de røde blodlegemer.

Denne målingmetode maskerer en eventuel thiamin-mangel, fordi den tager udgangspunkt i, at kroppen har et normalt indhold af vitaminet, når den normale aktivitet i realiteten skyldtes øgede mængder af to proteiner THTR-1 og RFC-1, som medvirker ved transport af thiamin ind i de røde blodlegemer. Det øgede indhold af disse proteiner er en direkte reaktion på en mangel på thiamin i kroppen.

Den mindskede tilgængelighed af thiamin i karcellerne vil reducere beskyttelsen af cellerne mod virkningen af et højt glucoseniveau og afspejler dermed problemer i endothelial-cellerne (endo­the­lial-celler udgør den indvendige 'hinde' i hele kroppens kredsløb) og en øget risiko for åreforkalk­ning (kronisk betændelse i arterievæggene).

Forskerne bekræfter, at der allerede er igangsat forsøg, der skal undersøge, om man ved at give kosttilskud af thiamin kan korrigere en lav plasma-koncentration af thiamin hos diabetikere og dermed forebygge karkomplikationer.

I en kommentar til forsøget siger Matt Hunt fra Diabetes UK, at forsøget potentielt kan give meget spændende resultater, men at der er behov for mere forskning.

"Ca. 80% af diabetikerne dør af kredsløbssygdom, og diabetes er den væsentligste årsag til blind­hed i den arbejdsduelig del af den britiske befolkning", har BBC citeret Hunt for at sige. "Derfor er der grund til at kigge nærmere på alle former for forskning, der kan hjælpe diabetikerne".

Kilde:
High prevalence of low plasma thiamine concentration in diabetes linked to a marker of vascular disease. Diabetologia, offentliggjort online forud for trykning, doi: 10.1007/s00125-007-0771-4.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012