Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Grøn te kan måske halvere risikoen for prostatakræft

12/10-2007 - Indtagelse af fem kopper grøn te om dagen kan måske reducere risikoen for at udvikle prostatakræft med 48%, viser resultaterne af et nyt, ja­pansk forsøg.

I det amerikanske tidsskrift American Journal of Epidemiology skriver forskere fra National Cancer Center i Japan, at de sundhedsfremmende egenskaber ved grøn te muligvis er begrænset til frem­skredne stadier af prostatakræft, mens man ikke har observeret nogen indvirkning ved lokaliseret kræft.

De nye resultater er endnu et bidrag til den lange liste af sundhedsfremmende egenskaber, som er blevet tilskrevet grøn te og ekstrakt af grøn te. Listen omfatter bl.a. en reduceret risiko for visse kræftformer, vægttab og beskyttelse mod Alzheimer's, og man mener, at den beskyttende indvirk­ning skyldes teens indhold af polyfenoler.

Grøn te indeholder mellem 30 og 40% polyfenoler, som kan udtrækkes i vand, mens sort te (grøn te, som er blevet iltet ved gæring) indeholder mellem 3 og 10%. Oolong tea er halvgæret og ligger et sted mellem grøn og sort te.

De fire primære polyfenoler, der findes i friske teblade, er epigallocatechin gallat (EGCG), epigallo­catechin, epicatechin gallat og epicatechin.

Det såkaldte Japan Public Health Center-baserede Prospective Study (JPHC) undersøgte 49.920 ja­panske mænd i alderen 40-69 år. Deltagerne udfyldte et spørgeskema ved forsøgets start, så man kunne udregne deres kostmæssige indtag af forskellige fødevarer, bl.a. deres vanemæssige indtagel­se af grøn te.

Forsøget, som tog sin begyndelse i 1990, fulgte mændene indtil 2004, og i løbet af denne periode fik 404 mænd stillet diagnosen prostatakræft. Ud af disse tilfælde var de 114 fremskredne, 271 var lokaliserede, og 19 kunne ikke fastslås.

Hvert år diagnosticeres over en halv million nye tilfælde af prostatakræft verden over, og kræftfor­men er den direkte årsag til over 200.000 dødsfald. Mere bekymrende er det, at antallet af tilfælde er steget med 1,7% over de sidste 15 år.

Forskerne fandt ikke nogen sammenhæng mellem indtagelse af grøn te og lokaliseret prostatakræft, men man fandt frem til, at teen havde en beskyttende indvirkning på fremskreden prostatakræft. Desuden viste det sig, at denne sammenhæng var dosis-afhængig i et omvendt proportionalt forhold (dvs. øget indtagelse af grøn te reducerede risikoen).

Indtagelse af fem eller flere kopper te om dagen mindskede risikoen for prostatakræft med 48% sammenlignet med indtagelse af mindre end én kop om dagen.

"Grøn te har måske en forbindelse til en reduceret risiko for fremskreden prostatakræft", konklu­derer forsøgsrapportens forfattere med Norie Kurahashi i spidsen.

Forskerteamet foretog ingen mekanistiske forsøg, og det står ikke klart, hvilke af indholdsstofferne i den grønne te der giver de sundhedsfremmende virkninger, og om disse virkninger er synergistiske. Desuden var forsøget begrænset af, at det var baseret på forsøgspersonernes egne angivelser via spørgeskemaet, og at der eksisterede en mulighed for, at kostindtaget af de forskellige næringsstof­fer ændrede sig fra starten til slutningen af forsøget.

Ikke desto mindre er forskningsresultaterne på linie med en lang række andre forsøg, der har påvist potentielt kræfthæmmende egenskaber ved grøn te og ekstrakter heraf.

Efterspørgslen efter grøn te-ekstrakter er hastigt stigende på det europæiske marked med et salg på 500 tons i 2003.

Denne efterspørgsel har medført, at virksomheder som DSM med produktet Tea­vigo, der hævdes at indeholde 95% ren EGCG, og Taiyo International med produktet Sunphenon med en renhed på 90% har positioneret sig eftertrykkeligt på specifikke catechin-markeder.

Kilde:
Norie Kurahashi, S. Sasazuki, M. Iwasaki, M. Inoue og S. Tsugane (JPHC Study Group). Green Tea Consumption and Prostate Cancer Risk in Japanese Men: A Prospective Study. American Journal of Epidemiology, offentliggjort online forud for trykning, doi: 10.1093/aje/kwm249.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012