Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

B6-vitamin: For lav indtagelse af B6-vitamin øger risikoen for kræft i tyktarmen

29/6-2007 - Et nyt forsøg fra japan tyder på, at lav indtagelse af B6-vitamin kan øge mænds risiko for at udvikle kræft i tyk- og endetarmen med 31%

Forsøget, som blev offentliggjort i denne måneds udgave af Journal of Nutrition, analyserede indta­gelsen af en række B-vitaminer blandt 81.184 japanere, som deltog i et prospektivt forsøg under le­delse af Japan Public Health Center.

Resultaterne viste også en tendens til, at mænd med et højt alkoholindtag havde gavn af de poten­tielt beskyttende egenskaber ved B6-vitamin.

"Vore resultater understøtter tidligere beviser på, at et lavt indtag af B6-vitamin har en sammen­hæng med en øget risiko for kræft i tyk- og endetarmen. Specielt synes øget indtagelse af B6-vitamin at have en gavnlig indvirkning på mænd med et højt alkoholindtag", skriver hovedforfatteren til forsøgsrapporten, Junko Ishihara, som kommer fra Japan's National Cancer Center i samarbejde med forskere fra Gunma University Graduate School of Medicine.

Der diagnosticeres 363.000 nye tilfælde af kræft i tyk- og endetarmen hvert år i Europa, og man skønner, at det samlede tal for hele verden ligger på 945.000. Omkring 492.000 dør hvert år af denne form for kræft.

Ishiharas forskerteamet anvendte et spørgeskema over kostvaner, som deltagerne blev bedt om at udfylde. Skemaet indeholdt 138 forskellige fødevarer og næringsstoffer, og man kunne på baggrund af deltagernes svar udregne indtaget af folsyre, B6-vitamin, B12-vitamin og methionin blandt 38.107 kvinder og 43.077 mænd. Deltagerne blev derefter fulgt gennem årene 1995-1998.

Ved slutningen af 2002 havde 526 deltagere i følgegruppen fået stillet diagnosen kræft i tyk- og endetarmen (335 mænd og 191 kvinder).

Kun et øget indtag af B6-vitamin viste sig at have en statistisk signifikant betydning for de mand­lige deltagere. De mænd, der fik mest B6-vitamin, havde en 31% lavere risiko for kræft i tyk- og endetarmen sammenlignet med den gruppe, der havde det laveste indtag af vitaminet.

"Mænd, der drikker 150 g alkohol om ugen eller mere, har dobbelt så høj risiko for kræft i tyk- og endetarmen sammenlignet med dem, som drikker mindre, i den gruppe, der havde det laveste B6-vitamin-indtag, men risikoen som følge af alkoholindtagelse var ikke højere i den gruppe, som fik mest B6-vitamin", tilføjer forskerne.

Man iagttog ingen sundhedsfremmende virkning ved B6-vitamin for kvinder, og heller ingen virk­ning for nogen af kønnene ved indtagelse af folsyre og methionin, mens B12-vitamin havde en sammenhæng med en let øget risiko for sygdommen hos mænd.

Der er behov for mere forskning for at afklare disse sammenhænge, specielt randomiserede forsøg og mekanistiske forsøg, som ikke indgik i denne undersøgelse.

Sidste år påviste forskere fra Erasmus Medical Center i Rotterdam, at B-vitamin beskytter mod Par­kinson's. De rekrutterede 5.289 personer over 55 år, og det viste sig, at de deltagere, der dagligt ind­tog B6-vitamin i doser på 230,9 µg eller mere, havde en 54% lavere risiko for at udvikle Parkin­son's i forhold til de deltagere, hvis gennemsnitlige daglige indtag lå lavere end 185,1 µg.

Kilde:
Low Intake of Vitamin B-6 Is Associated with Increased Risk of Colorectal Cancer in Japanese Men. Journal of Nutrition, juli 2007, bind 137, s. 1808-1814.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012