Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

E-vitamin kan måske reducere risikoen for hjertesygdom hos diabetikere

E-vitamintilskud kan måske modvirke komplikationer i form af en øget risiko for hjertesygdom hos diabetikere, viser et nyt italiensk forsøg.

Et dagligt tilskud af E-vitamin (500 I.E.) har vist sig at kunne mindske kroppens indhold af et pro­tein, der har en forbindelse til en øget risiko for åreforkalkning og i sidste ende kredsløbssygdom­me, viser dette forsøg med 37 Type II-diabetikere, som er blevet offentliggjort i tidsskriftet Nutrit­ion, Metabolism and Cardiovascular Diseases.

"E-vitamin kan være effektivt til forebyggelse af tidlige endotheliale beskadigelser hos patienter med diabetes mellitus type II og dermed formentlig yde en mulig beskyttelse for endothelet", skriver forsøgsrapportens hovedforfatter Arianna Vignini fra det polytekniske universitet i Marche i Ancona.

Skønsmæssigt er der 19 mio. diabetikere i EU's 27 medlemslande, hvilket svarer til 4% af den sam­lede befolkning. I USA ligger tallet på 20 mio. mennesker, svarende til 7% af befolkningen. De samlede omkostninger til sygdommen menes at beløbe sig til hele 132 mia. dollars, hvoraf de 92 mia. dollars er direkte omkostninger til medicinering, viser tal fra 2002 fra American Diabetes Association.

Det er en kendt sag, at Type II-diabetikere har en øget risiko for at udvikle kredsløbssygdomme, og man mener, der er en sammenhæng med en mindskelse af fibrinolysen - en proces, hvor proteinet fibrin nedbrydes i blodbanen. Fibrin spiller en aktiv rolle for blodets evne til at størkne.

Reduktionen i fibrinolysen er sat i forbindelse med en øget produktion af plasminogen-aktivator-hæmmer type 1 (PAI-1), en tilstand, der typisk ses hos diabetikere, samt af celleadhæsionsmole­kyler, bl.a. vaskulært celleadhæsionsmolekyle-1 (VCAM-1) og intracellulært adhæsionsmolekyle (ICAM).

Forskerne gav de 24 mænd og 13 kvinder daglige E-vitamintilskud i 10 uger og fulgte derefter for­søgspersonerne i en periode på yderligere 20 uger. Ved forsøgets slutning kunne Vignini og hendes kolleger påvise, at PAI-1-niveauet var faldet med 32% efter 10 uger, og at det steg igen til stort set samme niveau som ved forsøgets start efter de 20 uger uden tilskud.

Desuden blev VCAM-1 og ICAM-niveauet reduceret efter 10 uger med hhv. 12 og 19%, og pro­duktionen af nitrogenoxid (NO) - et molekyle, der forbedrer blodstrømmen - blev forøget med ca. 50% efter de 10 uger med E-vitamintilskud.

Nitrogenoxid er et molekyle, der anvendes af endothelcellerne (de celler, der forer indersiden af blodkarrene) til at signalere til de omliggende muskler, at de skal slappe af, hvilket fører til en re­duktion i blodtrykket, reduceret sammenklumpning af blodet og dermed beskyttelse mod myocar­die-infarkt og hjerneblødninger.

På trods af de positive resultater og fremtidsudsigter for Type II-diabetikere lyder der en lille advar­sel fra forfatterne, da deres forsøg ikke var placebo-kontrolleret, dobbelt-blindet eller randomiseret.

"På grund af disse begrænsninger kan vores resultater anses for at pege i retning af en virkning ved E-vitamintilskud på den endotheliale funktion i T2DM, men de viser også, at der er behov for yderligere placebo-kontrollerede forsøg på dette område", siger de.

Når det gælder E-vitamintilskud og hjertesundhed i den brede befolkning, har et nyligt offentlig­gjort forsøg vist, at en højere dosis - 3.200 internationale enheder - af E-vitamin er nødvendigt til reduktion af iltningsbelastningen hos personer med risiko for udviklingen af kredsløbssygdomme. Dette kan være årsagen til, at tidligere forsøg med lavere doser ikke har givet et positivt resultat ved brugen af vitaminet.

En række epidemiologiske og dyreforøsg har vist, at antioxidanter som E-vitamin, C-vitamin og beta-caroten måske kan give en vis beskyttelse mod hjerteanfald hos personer i risikogruppen.

Der findes otte former for E-vitamin: Fire tocoferoler (alfa-, beta-, gamma- og delta-) og fire toco­trienoler (alfa-, beta-, gamma- og delta-). Alfa-tocoferol (alfa-Toc) er den vigtigste af de E-vitami­ner, man finder i tilskudspræparater og i den europæiske kost, mens gamma-tocoferol (gamma-Toc) er den mest almindelige form i amerikansk kost.

Naturligt E-vitamin i større doser bør fordeles på dagens måltider.

Kilder:
A study on the action of vitamin E supplementation on plasminogen activator inhibitor type 1 and platelet nitric oxide production in type 2 diabetic patients. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases (Elsevier), offentliggjort online forud for trykning, doi: 10.1016/j.numecd.2007.01.002 Free Radical Biology
and Medicine
, doi:10.1016/j.freeradbiomed.2007.06.019.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012