Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Blue Vision - en af naturens stærkeste antioxidanter 2

(Fortsat -:)

Fordele for andre af kroppens systemer
Blåbærrenes sundhedsfremmende indvirkning på vores nervesystem er så veldokumenteret, at det burde være en selvfølge for os alle sammen at tage tilskud af bærrene dagligt. Desuden kommer der hele tiden nye forsøg, der bekræfter, at bærrene også har bemærkelsesværdige, sundhedsfremmende egenskaber på andre områder i menneskekroppen.

I årtier har europæiske forskere dokumenteret blåbærrenes evne til at bekæmpe en lang række øjen­sygdomme. Under 2. Verdenskrig fandt franske forskere, der undersøgte blåbærekstrakts virkning på piloter, ud af, at blåbær fremmer nattesynets skarphed og øjets evne til at tilpasse sig mørke og blænding.

Et andet forsøg viste, at alle de otte patienter med grå stær, som fik en enkelt oral dosis blåbæreks­trakt, fik forbedret synet. Resultaterne er baseret på elektroretinografi, som er en måde til at måle den elektriske reaktion i nethinde-cellerne.

Blåbærrets antioxidante egenskaber kan måske beskytte mod grå stær ved at sikre, at trykket i øjet ikke bliver for højt. Et klinisk forsøg viste, at kombinationen af blåbærekstrakt og E-vitamin var i stand til at stoppe dannelsen af cortical cataract (grå stær) hos 48 ud af 50 ældre patienter. Forskerne mener, at de anthocyaniner og proanthocyanidiner, der findes i blåbær, på samme måde kan have en gavnlig indvirkning på øjets helbred.

I en artikel i bladet Journal of Agricultural and Food Chemistry i 2004 meddelte en gruppe forske­re, at man havde isoleret tre stoffer i blåbær og andre mørkpigmenterede bær, som kunne sænke ko­lesterolniveauet i blodet. I et opfølgende forsøg viste det ene af de tre plantestoffer - pterostilbene- en ekstraordinær stærk evne til at stimulere et receptor-protein i hjernen, som spiller en væsentlig rolle for reduktionen af blodets indhold af kolesterol og andre fedtstoffer.

"Vi finder det meget spændende, at blåbær, som vi allerede ved indeholder mange sunde stoffer, måske også kan være et effektivt våben i kampen mod fedme og hjertesygdom", sagde forsøgsrap­portens hovedforfatter Agnes Rimando på et møde i American Chemical Society.

Blåbærsaft eller -ekstrakt kan måske modvirke de infektioner i urinvejene, som mange kvinder lider af. Forskernes teori gik tidligere ud på, at mørkpigmenterede bær som f.eks. tranebær medvirker til at bekæmpe infektionen, fordi de har en antibakteriel indvirkning som følge af en forsuring af uri­nen. Men ny forskning tyder på, at f.eks. tranebær og blåbær kan bekæmpe bakteriel blærebetændel­se ved at forhindre E. coli og andre former for bakterier i at sætte sig fast i cellevæggen i urinrøret.

Blåbær kan desuden måske medvirke til at bremse væksten i kræftceller. I 2001 fandt forskere ved University of Mississippi ved reagensglasforsøg frem til, at blåbær- og jordbærekstrakt i bemærkel­sesværdig grad var i stand til at bremse væksten i to aggressive livmoderhalskræftformer og to hur­tigtvoksende brystkræftformer. Blåbærekstraktet havde den største indvirkning mod livmoderhals­kræften.

Sidste år viste et forsøg foretaget ved University of Georgia lignende resultater med hensyn til blå­bærrets evne til at hæmme celleformeringen i to separate former for tyktarmskræftceller. Bærret var således i stand til at reducere den hastighed, som cellerne normalt formeres med, med over 50%.

Der er flere forsøg på vej for at fastslå, om plantestofferne i mørkpigmenterede bær også kan påvir­ke den meget tidlige vækst i ondartede celler hos mennesker.

Konklusion
Selvom ingen forsøg til dato har sammenlignet virkningen af friske blåbær over for frosne/syltede bær eller ekstrakter, så har alle former af bærret vist sig at indeholde de essentielle anthocyaniner og proanthocyanidiner, som gør blåbærret til et af de mest spændende nutraceutiske midler i vor tid.

Blåbærekstraktet i Blue Vision har den fordel, at det leverer frugtens plantestoffer i en simpel, standardiseret dosis, mens indtagelse af blåbær som fødevarer giver mulighed for at nyde bærrets gode smag.

Uanset hvordan blåbærrene indtages, så bør de være en fast ingrediens af enhver sund kost. Dette bemærkelsesværdige bær, som i århundreder har været kendt for sine medicinske egenskaber, bliver ved med at vise sit værd i forskningslaboratorier verden over: En lang række iøjnefaldende, sund­hedsfremmende egenskaber.

Nye forskningsresultater
Ny forskning beskrevet i velanskrevne tidsskrifter verden over bekræfter den lange række af sund­hedsfremmende egenskaber, som tilskrives blåbærret - og giver samtidig løfte om nye mulighed for behandlingsmæssig anvendelse:

Et forsøg offentliggjort i tidsskriftet Nutritional Neuroscience viste, at en kost indeholdende blå­bær i betydelig grad var i stand til at fremme den rumlige hukommelse hos en gruppe forsøgs­rotter. Ved senere reagensglasforsøg med dyrenes hjerner fandt man frem til strukturelle æn­dringer, der gav øget evne til indlæring. Forskerne mener, at der er en direkte sammenhæng mellem de to resultater.

Et forsøg offentliggjort i Journal of Agricultural and Food Chemistry vurderede fedtsyre­sam­mensætningen i koldpresset olie fra kernerne af blåbær, brombær, boysenbær og hindbær. Man fandt frem til, at olierne indeholdt antioxidanter med en stor evne til at absorbere ilt-radikaler, og man fastslog derfor, at olierne er gode kilder til tocoferoler, carotenoider og naturlige anti­oxidanter.

Journal of Medicinal Food skriver, at et reagensglasforsøg med væv fra aorta hos unge rotter har vist, at en kost indeholdende vilde blåbær har en positiv indvirkning på plasticiteten (til­pasningsevnen) i den glatte muskulatur i blodkarrene, men har ingen skadelig indvirkning på membranens følsomhed. Dette resultat tyder på, at blåbær måske kan anvendes som supplement i forebyggelsen af hjertesygdom og hjerneblødning hos mennesker.

I et lignende forsøg offentliggjort i Journal of Nutritional Biochemistry påviste forskere på aor­ta-væv fra rotter, at stoffer fra bærekstrakter forårsagede celleændringer, som kan påvirke stier­ne til celleoverførsel af signaler og dermed medvirke til at forbedre karsystemet.

Forskning offentliggjort i tidsskrift Neurobiology of Aging viste, at næringsmæssige antioxidan­ter fra blåbær kan vende den aldersrelatede reduktion i overførslen af nervesignaler samt faldet  i den kognitive og motoriske funktionsevne. Forskernes teori går på, at blåbærtilskud også kan medvirke til at bremse det tab af hjernefunktion, som ses i forbindelse med sygdomme som ALS, Alzheimer's og Parkinson's.

Et reagensglasforsøg offentliggjort i Biochemistry and Cell Biology viste, at 24 timers påvirk­ning med ekstrakter af blåbær-antioxidanter i bemærkelsesværdig grad var i stand til at reducere produktionen af matrix metalloproteinaser - enzymer, som menes at spille en hovedrolle ved metastaser i ondartet kræftvæv - i menneskelige prostatakræftceller. Dette resultat fik forskerne til at fremsætte en teori om, at blåbærtilskud kan medvirke til at forebygge metastaser i kræft­svulster.

Referencer:
Wu X, Beecher GR, Holden JM et al. Lipophilic and hydrophilic antioxidant capacities of common foods in the United States. J Agric Food Chem. 2004 Jun 16;52(12):4026-37.
Rimando AM, Nagmani R, Feller DR, Yokoyama W. Pterostilbene, a new agonist for the peroxisome proliferator-activated receptor alpha-isoform, lowers plasma lipoproteins and cholesterol in hypercholesterolemic hamsters. J Agric Food Chem. 2005 May 4;53(9):3403-7.
Zafriri D, Ofek I, Adar R, Pocino M, Sharon N. Inhibitory activity of cranberry juice on adherence of type 1 and type P fimbriated Escherichia coli to eucaryotic cells. Antimicrob Agents Chemother. 1989 Jan;33(1):92-8.
Ofek I, Goldhar J, Zafriri D, et al. Anti-Escherichia coli adhesin activity of cranberry and blueberry juices. N Engl J Med. 1991 May 30;324(22):1599.
No authors. Monograph. Vaccinium myrtillus (bilberry). Altern Med Rev. 2001 Oct;6(5):500-4.
Faria A, Oliveira J, Neves P, et al. Antioxidant properties of prepared blueberry (Vaccinium myrtillus) extracts. J Agric Food Chem. 2005 Aug 24;53(17):6896-902.
Wedge DE, Meepagala KM, Magee JB, et al. Anticarcinogenic Activity of Strawberry, Blueberry, and Raspberry Extracts to Breast and Cervical Cancer Cells. J Med Food. 2001;4(1):49-51.
Yi W, Fischer J, Krewer G, Akoh CC. Phenolic compounds from blueberries can inhibit colon cancer cell proliferation and induce apoptosis. J Agric Food Chem. 2005 Sep 7;53(18):7320-9.
Available at: www.blueberry.org/blueberries.htm. Accessed November 16, 2005.
Bagchi D, Garg A, Krohn RL, et al. Protective effects of grape seed proanthocyanidins and selected antioxidants against TPA-induced hepatic and brain lipid peroxidation and DNA fragmentation, and peritoneal macrophage activation in mice. Gen Pharmacol. 1998 May;30(5):771-6.
Cao G, Shukitt-Hale B, Bickford PC, et al. Hyperoxia-induced changes in antioxidant capacity and the effect of dietary antioxidants. J Appl Physiol. 1999 Jun;86(6):1817-22.
Kay CD, Holub BJ. The effect of wild blueberry (Vaccinium angustifolium) consumption on postprandial serum antioxidant status in human subjects. Br J Nutr. 2002 Oct;88(4):389-98.
Joseph JA, Shukitt-Hale B, Denisova NA, et al. Reversals of age-related declines in neuronal signal transduction, cognitive, and motor behavioral deficits with blueberry, spinach, or strawberry dietary supplementation. J Neurosci. 1999 Sep 15;19(18):8114-21.
Brasher P. Blueberries may aid balance, memory. Associated Press. September 17, 1999.
Galli RL, Bielinski DF, Szprengiel A, Shukitt-Hale B, Joseph JA. Blueberry supplemented diet reverses age-related decline in hippocampal HSP70 neuroprotection. Neurobiol Aging. 2005 Apr 30.
Proctor CJ, Soti C, Boys RJ, et al. Modelling the actions of chaperones and their role in aging. Mech Ageing Dev. 2005 Jan;126(1):119-31.
Andres-Lacueva C, Shukitt-Hale B, Galli RL, et al. Anthocyanins in aged blueberry-fed rats are found centrally and may enhance memory. Nutr Neurosci. 2005 Apr;8(2):111-20.
Wang Y, Chang CF, Chou J, et al. Dietary supplementation with blueberries, spinach, or spirulina reduces ischemic brain damage. Exp Neurol. 2005 May;193(1):75-84.
de RC, Shukitt-Hale B, Joseph JA, Mendelson JR. The effects of antioxidants in the senescent auditory cortex. Neurobiol Aging. 2005 Jun 9.
Willis L, Bickford P, Zaman V, Moore A, Granholm AC. Blueberry extract enhances survival of intraocular hippocampal transplants. Cell Transplant. 2005;14(4):213-23.
Rimando AM, Kalt W, Magee JB, Dewey J, Ballington JR. Resveratrol, pterostilbene, and piceatannol in vaccinium berries. J Agric Food Chem. 2004 Jul 28;52(15):4713-9.
Available at: http://www.rcentre.utm.my/ news.php?cat=-1&archived=1. Accessed November 25, 2005.
Casadesus G, Shukitt-Hale B, Stellwagen HM, et al. Modulation of hippocampal plasticity and cognitive behavior by short-term blueberry supplementation in aged rats. Nutr Neurosci. 2004 Oct-Dec;7(5-6):309-16.
Parry J, Su L, Luther M, Zhou K, et al. Fatty acid composition and antioxidant properties of cold-pressed marionberry, boysenberry, red raspberry, and blueberry seed oils. J Agric Food Chem. 2005 Feb 9;53(3):566-73.
Norton C, Kalea AZ, Harris PD, Klimis-Zacas DJ. Wild blueberry-rich diets affect the contractile machinery of the vascular smooth muscle in the Sprague-Dawley rat. J Med Food. 2005;8(1):8-13.
Kalea AZ, Lamari FN, Theocharis AD, et al. Wild blueberry (Vaccinium angustifolium) consumption affects the composition and structure of glycosaminoglycans in Sprague-Dawley rat aorta. J Nutr Biochem. 2005 Aug 17.
Lau FC, Shukitt-Hale B, Joseph JA. The beneficial effects of fruit polyphenols on brain aging. Neurobiol Aging. 2005 Sep 26.
Matchett MD, Mackinnon SL, Sweeney MI, Gottschall-Pass KT, Hurta RA. Blueberry flavonoids inhibit matrix metalloproteinase activity in DU145 human prostate cancer cells. Biochem Cell Biol. 2005 Oct;83(5):637-43.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012