Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Vitaminer mod hjerteinfarkt og kræft

For bare et par år siden var mange forskere af den opfattelse, at vitamin- og mineralpræparater frem for alt var gode til at producere dyr urin. Selv om der stadig findes nogle, der tænker sådan, er fler­tallet af eksperter i dag af en anden mening. At vitaminer er uundværlige for alle stofskifteprocesser i vores krop, han man vidst længe. Men at de også har indflydelse på aldringsprocesserne og på opståen af bestemte sygdomme, er en relativ ny erkendelse. Næringsstoffer som vitamin C, E, folsy­re og carotenoider har fået en helt ny betydning i medicinen.

Forskere i hele verden fokuserer på spørgsmålet om, hvorvidt man kan forebygge lidelser som kræft, åreforkalkning, hjerte-kredsløbslidelser og måske Parkinson og Alzheimers med vitaminer.

Når det drejer sig om kræft, består der i dag ingen tvivl om, at kosten ved siden af genetiske fakto­rer og bestemte miljøfaktorer spiller en vigtig rolle. Således har videnskabsfolk i de seneste år ikke blot opdaget mange kræftfremkaldende næringsbestanddele som nitrosamin, men også mange kræfthæmmende substanser. Hertil regnes frem for alt de såkaldte sekundære plantestoffer som po­lyphenoler, carotinoider og sulfider, fiberstoffer, samt vitaminerne C og E, der virker som antioxidanter i kroppen. Det er intet tilfælde, at sundhedsmyndighederne anbefaler at spise frugt og grønt seks gange om dagen - altså levnedsmidler, som indeholder en mængde af disse næringsstoffer.

Men det er dog tvivlsomt, om vi får nok af disse beskyttende stoffer i vores almindelige kost. Især når vi ikke spiser så sundt, som ernæringsforskerne ønsker det - og hvem gør det dag ud og dag ind? Ville det ikke være mere meningsfyldt og måske også mere effektivt at komme alle disse vær­difulde substanser i en tablet? Så enkelt er det desværre (endnu) ikke. Ganske vist laves der verden over stort anlagte undersøgelser, der skal afdække, om f eks. vitamin C og E kan forhindre kræft eller hjertesygdomme, men på nuværende tidspunkt er resultaterne alt andet end entydige.

Mens man f.eks. betragter det som sikkert, at vitamin E i høje doser (200 til 400 i. e.) kan bidrage til forebyggelsen af hjerte-kredsløbssygdomme, har forskerne lagt en damper på enhver forhastet vi­tamin-eufori, når det gælder kræft. Selv om man kender mange substanser og mekanismer i kræft­profylaksen, lader der sig ikke opstille anbefalede mængder for de enkelte næringsstoffer. Eller sagt på en anden måde: Om et enkelt levnedsmiddel eller et bestemt stof i et levnedsmiddel udgør den beskyttende faktor, ved man i skrivende stund ganske enkelt ikke.

  1. Indtagelse af vitamin E kan være meningsfuld for risikopatenter med forhøjet blodtryk eller forstyrrelser i fedtstofskiftet og frem for alt for diabetikere. Netop diabetikere står i et kom­plekst dilemma: Deres stofskifteforstyrrelser producerer frie radikaler i overmal, altså har de også brug for flere antioxidanter. Samtidig får de hyppigt for lidt vitamin E, fordi de lever på diæt.

  1. På basis af forskellige studier lyder den anbefalede daglige dosis for risikopatienter på 200­400 i.e. - den skal holdes over et længere tidsrum. Forst efter 1-2 ar falder risikoen for hjerte-kredsløbssygdomme. Da vitamin E er fedtopløseligt, er det bedst at tage kapslerne sam­men med et fedtfattigt måltid.

  1. Det synes særligt fornuftigt at kombinere vitaminerne C og E, for de forstærker hinandens virkning. Under sit antioxidative arbejde oxiderer vitamin E selv - og vitamin C regenererer det "opbrugte" vitamin E.

Den anbefalede dosis for vitamin C er 250-1.000 mg daglig. Det er bedst at tage vitaminet fordelt over dagen, fordi kroppen ikke kan bruge mere end 200 mg ad gangen. Derfor bør man foretrække såkaldte retard-produkter, der frisætter vitaminet lidt efter lidt.

Men det allervigtigste at gøre sig klart er, at vitaminer i pilleform aldrig kan erstatte en antioxidativ livsstil!

Læs også:
E-vitamin - et af de mest interessante vitaminer
E-vitamin: En gammel ven viser nye sider af sig selv
Naturligt E-vitamin - naturlig beskyttelse i en unaturlig verden
E-vitamin kan nedsætte risikoen for hjerteanfald med 75%!
E-vitamin
E-vitamin i store mængder - ikke et problem for helbredet
E-vitamin - min personlige erfaring
Kan C- og E-vitamin modvirke Alzheimer’s?
E-vitamin: Hvad er det, og hvad gør det?
E-vitamin beskytter mod bivirkninger ved kemoterapi
E-vitamin og dine øjne
Lycopen Complex kapsler - beskyttelse mod prostatakræft
Ny viden og forskning om betacaroten
LDL-kolesterol og E-vitamin
Diabetes - en sødere fremtid for diabetikere?
E-vitamin: Ny undersøgelse bekræfter, at det er sikkert at spise naturligt E-vitamin
E-vitamin - nedsat risiko for hjertedød
Kræftpatienter kan alligevel tåle visse kosttilskud 2
E-vitamin reducerer inflammation
E-vitamin holder hukommelsen ung: Lev længe - og sundt!

Kilde: Apoteker Praxis, 23. april 2001.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012