Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hørfrøets herligheder

Af og til søger vi med lys og lygte over hele kloden efter de mest eksotiske og bekostelige hjælpe­midler - og samtidig overser vi fuldstændigt dem, der er lige ved hånden, ovenikøbet til en over­kommelig pris.

Sådan er det med hørfrø. Der er faktisk ikke særligt mange, der spiser denne fødevare med dens nøddeagtige smag - på trods af, at den koster mindre end 15 kr. for et halvt kilo. Og hvad der er endnu mere vigtigt: Den kan forebygge kræft og mildne symptomerne på overgangsalder - og det ser ud til, at den også er i stand til at forbedre kredsløbet. Og når du først kommer i gang, så er det faktisk ualmindeligt let at gøre hørfrø eller hørfrøolie til en fast ingrediens i din daglige kost.

Fra oldtidens medicinskab
Botanikere kender hørfrø under navnet Linum usitatissimum. Resten af os kender til frøet i sammen­hænge som linolie og linoleum. I gamle dage var frøene en skattet spise. I det gamle Grækenland og Rom var hørfrø f.eks. en ganske almindelig ingrediens i brød. Her var frøet også anerkendt for dets medicinske egenskaber.

I det første århundrede efter Kristus opremsede den romerske lærde naturalhistoriker Plinius den Ældre 30 remedier, hvori hørfrø indgik, og mange af dem matcher fuldt ud de videnskabelige kund­skaber, nutidens remedier bygger på. Som Plinius bemærkede: Hørfrø er glimrende som xxx poultice, halslindrende bryg og mildt afførende middel.

I de næsten 2.000 år, der er gået siden Plinius, har hørfrøet opretholdt sin ophøjede status i folkeme­dicinen. Men indtil for nylig er det kun en håndfuld sundhedsfikserede kokke, nogle skandinaviske bagere og stort set alle etiopiere, der har spist hørfrø. Men det kunne godt gå hen og ændre sig gan­ske snart.

En moderne opdagelse: Forebyggelse af brystkræft
For ca. 10 år siden begyndte en række forskerteams - på baggrund af nyheden om, at hørfrø "opfø­rer sig" som en mild form for østrogen - at overveje, om hørfrøet måske kunne hæmme brystkræft. Visse af menneskets østrogener kan fremme brystkræft, men de østrogenlignende stoffer, som fin­des i planter - kaldet fyto- eller planteøstrogener - er rent faktisk i stand til at blokere for denne virkning.

Dette synes at være tilfældet for sojabønner, hvis fytoøstrogener måske er en af forklaringerne på, hvorfor man ser så relativt få tilfælde af brystkræft blandt asiatiske kvinder, som jo spiser en meget sojaholdig kost.

For at teste hørfrø-hypotesen undersøgte forskerne en gruppe laboratorierotter. I én række af ekspe­rimenter gav man tre grupper rotter en fedtrig kost, hvilket bevisligt bidrager til at udvikle bryst­kræft hos nogle patienter. Kosten til den ene gruppe indeholdt 5% hørfrø, en anden gruppe fik en kost med 10% hørfrø, mens den sidste gruppe kun fik den fedtrige kost.

I begge hørfrø-grupper var der langt lavere mængder af markører for tidlige stadier af brystkræft, fortæller forskerne, og sammenlignet med kontrolgruppen påviste man de bedste resultater i den gruppe rotter, der fik 5% hørfrø i kosten.

I et andet forsøg behandlede et forskerteam rotter med en fedtrig kost og kemiske stoffer, som frem­kalder brystkræft. Efter at svulsterne havde udviklet sig, delte forskerne rotterne op i fem grupper: To grupper fik en kost indeholdende hørfrø, én gruppe fik hørfrøolie, en fjerde gruppe fik et hørfrø­stof ved navn SDG, og endelig fik kontrolgruppen ikke nogen form for tilskud.

Efter syv uger kunne man iagttage mindst 50% reduktion i svulsternes størrelse hos de fire grupper, der fik hørfrø, sammenlignet med kontrolgruppen.

Et andet forskerteam testede enterolakton, et stof, der udvindes af hørfrø, på menneskelige bryst­kræftceller, der formerer sig, når de udsættes for det menneskelige østrogenstof østradiol. Når for­skerne tilsatte enterolacton alene til kulturen, opførte det sig som et østrogen og stimulerede kræft­cellevæksten.

Men når de behandlede cellerne med både enterolacton og østradiol, var enterolactonet i stand til at at hæmme cellernes vækst - på stort set samme måde, som kræftmedicinen Tamoxifen gør hos mennesker.

Yderligere forskning i hørfrø: Beskyttelse mod kræft i tyktarmen og prostata
Resultaterne af nogle få eksperimenter tyder på, at hørfrø også er i stand til at hæmme spredningen af melanom-celler og udviklingen af kræft i tyktarmen og prostata. I ét sådant eksperiment udvikle­de rotter, der var behandlet med et kemikalie, der udløser tyktarmskræft, færre såkaldte "aberrant crypts" (abnorme krypter - et tegn på kræft i tyktarmen), når deres kost senere blev tilsat 2,5 eller 5% hørfrø, i forhold til rotter, som ikke fik et tilskud af hørfrø.

Andre videnskabelige forsøg har vist, at et stof udvundet af hørfrø kan hæmme det enzym, der fremmer væksten i hormon-afhængige svulster i prostata.

Forskerne har teorier om, at hørfrø kan medvirke til at forebygge kræft på mange forskellige måder. Nogle former for kræft - specielt de østrogen-afhængige typer - hæmmes næsten helt sikkert af frø­enes fytoøstrogener. Disse fytoøstrogener er også stærke antioxidanter, så deres kræfthæmmende egenskaber kan være et resultat af en anden form for aktivitet, nemlig forebyggelse af de skader, frie radikaler forårsager på cellemembraner og gener. Og hørfrø indeholder alfa-linolensyre, som muligvis er i stand til at blokere for produktionen af et protein kaldet TNF (tumornekrosefaktor), der medvirker til at danne de blodkar, svulsterne har brug for til deres vækst.

Hjælp til hjertet?
Udover kræftforebyggelse synes hørfrøet og dets olie at kunne forbedre kredsløbet. Det viser to for­søg med unge, raske mænd. I det ene forsøg spiste deltagerne 50 g hørfrø dagligt (ca. 5% af det dag­lige kalorieindtag). Efter fire uger faldt deres indhold af LDL-kolesterol med 8%.

Mændene i det andet forsøg fik 40 g (ca. 3 spsk.) hørfrøolie i 23 dage. Indtagelsen af hørfrø reduce­rede blodpladernes potentiale for sammenklumpning - og selvom blodpladerne er nødvendige for normal sammenklumpning, er det værd at huske på, at de også er involveret i dannelsen af den plak, der ses ved åreforkalkning, og som kan føre til hjertesygdom.

For kvindernes vedkommende kan hørfrø medvirke til at forhindre hedestigninger under overgangs­alderen. Et forsøg har vist, at enterolacton i betydelig grad er i stand til at reducere hyppigheden af hedestigningerne, og patientberetninger fra kvinder i overgangsalderen understøtter dette resultat. Faktisk vender en lang række kvinder, der er bekymrede over, at den gængse hormonbehandling muligvis kan stimulere brystkræft, sig mod hørfrø og soja som en mere naturlig, fødevarebaseret be­handling.

Sådan gør du hørfrø til en del af din kost
Er en kost med 5% hørfrø sikker at indtage? Og hvordan smager det?

Indtil nu har forskerne ikke fundet frem til nogen form for skadelig virkning blandt raske, frivillige forsøgsdeltagere, som har spist en eller to muffins indeholdende 25-50 g hørfrø (ca. 3-5 spsk. hele eller 4-7 spsk. knust) pr. dag i en måned. Det svarer til ca. 90-180 klaorier eller ca. 5% af en gen­nemsnitlig voksens daglige kalorieindtag.

Men det skal bemærkes, at virkningen af fytoøstrogener på graviditet og amning ikke er fuldt belyst gennem videnskabelige forsøg, så hvis du ammer, er gravid eller prøver på at blive det, så tal med din læge eller anden behandler, inden du begynder at spise disse mængder af hørfrø på regelmæssig basis.

Muffins indeholdende 25-50 g hørfrø kan dog have en temmelig ubehagelig gummiagtig smag. Så måske er det en bedre ide at integrere små mængder hørfrø i en lang række forskellige fødevarer og spise det i mindre mængder og "skjult" i løbet af dagen. Hørfrø opsuger masser af vand, så drik me­get væske, når du spiser fødevarer med hørfrø i.

Hele hørfrø fås i de fleste helsekostforretninger. Lad være med at købe knuste hørfrø, for så snart frøene knuses, begynder den meget umættede olie i dem at ilte, og den bliver hurtigt dårlig - i løbet af nogle få dage, hvis det er varmt i vejret. Opbevar frøene i køleskabet og i en lufttæt beholder for at være på den sikre side.

Det er let og hurtigt at knuse den mængde hørfrø, du har brug for, i en elektrisk kaffekværn. Hvis du bruger samme kværn til hørfrø og kaffe, så knus en spiseskefuld ris imellem hver brug for at undgå, at de to ting kommer til at smage af hinanden.

Hele hørfrø, som har en mild, jordagtig nøddesmag, har fortjent en plads sammen med de øvrige ba­sisvarer i dit køkken, så du let kan drysse dem over morgenmaden, røre dem i havregrøden, tilsætte dem til muffindej, ælte ind i brøddej eller putte i suppen. Du kan også anvende hørfrøene som en er­statning for kød, junk food eller fedtholdige smøreprodukter og olier.

  • Jævn dine saucer ved at tilsætte 1-2 spsk. hele hørfrø pr. kop væske 5-10 minutter før servering. Prøv den laveste mængde først, og tilsæt mere næste gang, hvis du synes om virkningen.
  • Giv en nøddesmag og -konsistens til brød, bagels, kisk osv. ved at tilsætte to spsk. hele frø pr. kop mel, og drys flere frø på brødet, inden du bager det.
  • Tilsæt op til ¼ kop hele hørfrø pr. kop havre eller mel som et tilskud til havregrød eller pande­kager.
  • Tilsæt 1-3 spsk. pr. kop til morgenmadsprodukter.
  • De fleste opskrifter på brød og muffins vil have godt af 1/3 kop hørfrø for hver kop mel.

Knuste hørfrø har en stærkere duft end hele hørfrø. Jeg foretrækker knuste frø i mørke fuldkorns­brød, boghvedepandekager og muffins med frugtsmag. Men i stedet for at tilsætte knuste frø kan du prøve at udskifte en portion mel med samme mængde hørfrø. Start med at erstatte ¼ kop mel med knuste hørfrø, og tilsæt en ekstra spiseskefuld væske, hvis dejen bliver for tyk.

Varmen fremskynder iltningen af hørfrøolie, så jeg bager generelt aldrig brød med hørfrø ved højere varme end 175oC.

Cornelia Carlson er doktor i biokemi og dyrker og anvender med stor entusiasme sine egne kryd­derurter. Hun skriver i sit hjem i det sydlige Californien.

Hørfrøfedt - den gode slags
Hørfrøets gode egenskaber har sin pris: Det indeholder 25% fedt efter vægt - og det svarer til mere end 60% af dets samlede kalorieindhold.

Men det fedt, frøet indeholder, er for størstepartens vedkommende af den bedste slags - 55% er den meget umættede fedtsyre alfa-linolensyre (også kaldet ALA). Dette er en essentiel fedtsyre - dvs. at kroppen ikke selv kan producere den, og at den derfor skal tilføres via kosten - og den er et forsta­die til adskillige hormonlignende stoffer kaldet prostaglandiner, som regulerer mange kropsfunktio­ner, bl.a. immunforsvaret, blodpladeaktiveringen og blodtrykket.

Desuden har hørfrøet et minimalt indhold af mættet fedt (ca. 10% af den samlede fedtmængde), mens 20% er den enkeltumættede oleinsyre og 15% den flerumættede linolsyre.

Hørfrøolie iltes meget hurtigt, specielt ved højere temperaturer. Stil altid hørfrøolie på køl. Brug den som smørprodukt i stedet for 'rigtigt' smør og til salatdressinger - og brug den på stegte grøn­sager på samme måde som sesamolie.

Vigtige kendsgerninger
100 g hørfrø svarer til 10 spsk. hele frø og ca. 1 kop knuste. Mængden indeholder ca. 25 g fedt, 12,5 g protein, 27,5 g kulhydrater, 5 g fibre (af denne mængde er en stor del slim) og 350 kalorier.

Du finder hørfrø i de fleste Matas- og helsekostforretninger, hvor du også kan købe frøet i større mængder.

Hørfrø-tapenade

Prøv denne nye version af den græske khrysokolla på toast eller rugkiks:

  • 1/3 kop hasselnødder eller valnødder
  • 1/4 kop hørfrø
  • 1/4 kop honning

Knus nødderne i en ren, elektrisk kaffekværn (i ca. 3 sekunder). Hæld nødderne i en krukke. Pulve­risér hørfrøene (10-20 sekunder), og hæld dem i krukken. Tilsæt honningen og bland godt. Sæt låg på krukken, og opbevar blandingen i køleskabet i op til en uge.

Næringsindhold pr. spsk.: 54 kalorier, 2,4 g samlet fedt; 0,2 g mættet fedt, 8 g kulhydrater, 0,8 g protein, 0,4 g fiber, 0 mg kolesterol, 4 mg natrium.

Hvis du vil vide mere
Allman, M.A., et al. Supplementation with flaxseed oil versus sunflowerseed oil in healthy young men consuming a low fat diet: Effects on platelet composition and function. European Journal of Clinical Nutrition 1995, 49(3):169-178.

Caughey, G.E., et al. The effect on human tumor necrosis factor alpha and interleukin 1 beta production on diets enriched in n-3 fatty acids from vegetable oil or fish oil. American Journal of Clinical Nutrition 1996, 63(1):116-122.

Cunnane, S.C. Nutritional attributes of traditional flaxseed in healthy young adults. American Journal of Clinical Nutrition 1965, 61(1):62-68.

Evans, B.A., et al. Inhibition of 5-alpha-reductase in genital fibroblasts and prostate tissue by dietary lignans and isoflavonoids. Journal of Endocrinology 1995, 147(2):295-302.

Jenab, M., og L.U. Thompson. The influence of flaxseed and lignans on colon carcinogenesis and beta-glucuronidase. Carcinogenesis 1996, 17(6):1343-1348.

Mousavi, Y., og H. Adlercreutz. Enterolactone and estradiol inhibit each other's proliferative effect on MCF-7 breast cancer cells in culture. Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology 1992, 41(3-8):615-619.

Murkies, A.L. et al. Dietary flour supplementation decreases post-menopausal hot flushes: Effect of soy and wheat. Maturitas 1995, 21(3):189-195.

Serraino, M. og L.U. Thompson. The effect of flaxseed supplementation on early risk markers for mammary carcinogenesis. Cancer Letters 1991, 60(2):135-142.

Thompson, L. U. et al. Flaxseed and its lignan and oil components reduce mammary tumor growth at a late stage of carcinogenesis. Carcinogenesis 1996, 17(6):1373-1376.

Yan, L. et al. Dietary flaxseed supplementation and experimental metastasis of melanoma cells in mice. Cancer Letters 1998, 124(2):181-186.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012