Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D-vitaminmangel kan øge risikoen for at dø af sygdom

Et forsøg med 13.000 sunde og raske mænd og kvinder tyder på, at et lavt D-vitaminindhold i kroppen måske kan øge risikoen for dødsfald af alle årsager med 26%.

Forsøget, som blev offentliggjort i Archives of Internal Medicine, sætter fokus på vigtigheden af at opretholde et sundt D-vitaminniveau i kroppen. D-vitamin refererer til biologisk D3-vitamin, også kendt under navnet cholecalciferol.

"Der er behov for flere observationsstudier for at bekræfte disse resultater og for at fastslå de me­kanismer, der ligger bag observationerne. Hvis resultaterne bliver bekræftet, vil der være behov for randomiserede, kliniske forsøg til at fastslå, om D-vitamin i højere doser kan have en potentiel sundhedsfremmende virkning ved at reducere risikoen for at dø hos personer med mangel på 25(OH)D", skriver forsøgsrapportens hovedforfatter Michal Melamed fra Albert Einstein College of Medicine.

Vitaminet produceres i kroppen, når huden udsættes for sollys, men forøgelse af kroppens indhold af D-vitamin enten fra sollys eller fra kosttilskud har været en kilde til vedvarende og heftig diskus­sion.

I USA, hvor 1,5 mio. mennesker hvert år får stillet diagnosen hudkræft, slår eksperterne på tromme for indtagelse af kosttilskud og hævder, at anbefalinger om i stedet at udsætte huden for sollys er "yderst uansvarlige".

Et andet fremstød for indtagelse af kosttilskud er baseret på det faktum, at indtagelsen af vitaminet fra kostkilder ligger lavt, samtidig med at man på nordlige breddegrader mangler sollys. Eksperter­nes skøn lyder på, at helt op mod 60% af befolkningen i de nordlige egne kan lide af D-vitamin-mangel.

Hos voksne kan D-vitaminmangel fremskynde eller forværre osteopeni (lavt kalkindhold i knogler­ne), osteoporose (knogleskørhed), muskelsvaghed, brud, almindelige former for kræftsygdomme, betændelsessygdomme og hjerte-/karsygdomme.

Beskrivelse af forsøget
Melamind og hans kolleger fra Johns Hopkins University anvendte data fra det såkaldte Third National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES III). D-vitaminindholdet i kroppen blev analyseret hos 13.331 sunde og raske mænd og kvinder.

Ifølge tidligere resultater fra samme landsdækkende undersøgelse er det optimale blodindhold af 25(OH)D 30 nanogram pr. milliliter (ng/ml) eller derover. Men ca. 41% af de amerikanske mænd og 53% af de amerikanske kvinder har et niveau, der ligger under 28 ng/ml. Et blodindhold på 17,8 ng/ml anses for at være skadeligt for helbredet.

I løbet af opfølgningsperioden på 8,7 år dokumenterede forskerne 1.806 dødsfald. Heraf havde næ­sten 700 en forbindelse til en eller anden form for hjertesygdom, og af disse 700 afdøde manglede 400 D-vitamin.

Da forskerne sammenlignede de personer, der havde det hhv. laveste og højeste gennemsnitlige 25(OH)D-niveau, fandt de frem til, at et lavt niveau havde en sammenhæng med en 26% reduktion i antallet af dødsfald (uanset årsag).

Der blev ikke påvist nogen statistisk signifikant sammenhæng ved at sammenligne D-vitamin-ni­veauet med risikoen for at dø af en kredsløbs- eller kræftsygdom alene.

"Vores resultater viser langt klarere, at alle mænd og kvinder, der tager deres generelle helbreds­tilstand seriøst, bør holde et skarpere øje med deres blodindhold af D-vitamin og sikre sig, at deres kropsindhold af vitaminet ligger på et optimalt niveau", siger en af de forskere, der deltog i forsøget, Erin Michos.

"Vi er overbeviste om, at vi med dette forsøg har fremført yderligere dokumentation for, at D-vita­minman­gel bør anerkendes som en specifik og separat risikofaktor for at dø af hjertesygdom - på linie med langt mere kendte og langt bedre udforskede risikofaktorer som alder, køn, familiehisto­rie, rygning, forhøjet kolesterolspejl, forhøjet blodtryk, mangel på motion, fedme og diabetes", tilføjer hun.

NB: Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Info Research 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012