Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sygdomsmikrober - noget nyt i luften?

Sygdomsfremkaldende mikroorganismer, der godt kan lide varme, in­va­derer Tyskland. Man behøver måske ikke frygte en malaria-katastrofe, men derudover...

I 20 år har han uforstyrret kunnet iagttage infektionssygdommes kommen og gåen. Og nu er Peter Kimmig klart den tyske ekspert, der ved mest om sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Den 65-årige medicinaldirektør for sundhedsmyndighederne i Baden-Württemberg ved noget om alle de mikrober, der breder sig.

Det gælder om at være på vagt, for indvandringen af nye smittebærere er ikke længere noget, man ser i en gyserfilm - det sker allerede, når de rette klimabetingelser er opfyldt. Måske er situationen ikke helt så skrækindjagende endnu, men denne artikel giver et overblik. I de varmere, syd­vestlige egne er der kommet flere sygdomsfremkaldende bakterier end i andre regioner. "Men vi er faktisk meget længere fremme her i Baden-Württemberg end andre steder", understreger Kimmig.

1. Borreliose og FSME
Blodmiden er aktiv ved 7oC, og det landsdækkende infektionsregister har nu konstateret det, som man længe har troet var umuligt - nemlig ca. 10 tilfælde af flåtoverført hjernehindebetændelse midt om vinteren. Denne sygdom ramte i 2006 547 mennesker - flere end nogensinde tidligere, men end­nu flere smittes af husbuk og beslægtede blodmider med borreliose. Den er ofte svær at opdage ("erythema migrans"), men de fleste patienter reagerer godt på antibiotika. Vaccination kan beskyt­te mod flåtoverført hjernebetændelse, som primært er fremherskende i de sydlige egne.

2. Hantavirus
Med 72 tilfælde (heraf 55 i Baden-Württemberg) har hantavirus i de første 10 måneder af 2007 ramt 10 gange så mange mennesker som i samme tidsrum af 2006. Sammenhængen med klimaet er ikke helt klarlagt. Sygdommen overføres oftest via mus i den frie natur. Ubehandlet kan sygdommen føre til nyreskader.

3. Q-feber
Statistikken for denne farlige, bakterielle infektion lyder på mellem 117 og 416 tilfælde om året. Bakterien, som bæres af mange nyttedyr (eksempelvis får), kan ramme hjertet, og ifølge Kimmig er "feberen helt sikkert undervurderet". Han deltog i et forsøg, som blev offentliggjort fornylig: Ud af 2.400 blodprøver indeholder 7,4% antistoffer mod den feberfremkaldende bakterie - og med så mange tilfælde må der have fundet kontakt sted.

4. Malaria
Den vel nok værste sygdomsfremkalder i verden rammer stadig nogle få tyskere - men stort set kun som følge af udlandsophold eller ferie i tropiske egne. Der lyder chokerende meldinger om, anophe­les-myggen er på vej mod Mellemeuropa, men eksperterne beroliger: Myggen får sygdomsfrem­kal­deren fra mennesker, og får man malaria, kommer man på vore breddegrader hurtigt i behandling.

5. Dengue-feber
I Tyskland har tilfælde af dengue-feber længe været "importerede". I 2006 lå antallet af tilfælde på 174. Men nu ser det desværre ud til, at det er ved at ændre sig. "Tigermyggen, som er smittebærer, er blevet set i Norditalien", fortæller Kimmig. Det drejer sig om en kulderesistent mutation. På ver­densplan rammes 20 mio. om året, og heraf dør 24.000. Myggen trives bedst ved stillestående vand.

6. Nilfeber
I 1990'erne bragte fugle dette virus til de store sletter i USA, hvorefter hundreder af mennesker blev ramt. I Tyskland slår infektiologer nu alarm. Kimmig siger: "Mange sommerinfluenzaer kan være udløst af nilvirus".

7. Babesiose
Babesiose rammer primært hunde, men i midten af marts præsenterede læger på en kongres i Jena det første kendte tilfælde af "Hunde-malaria" på mennesker. Efter fem måneder på antibiotika var den 63-årige patient rask.

8. Vibrio vulnificus
Hvis Østersøen bliver for varm, vil denne bakterie dukke op. I sommeren 2003 døde en kvindelig badegæst af sårinfektionen.

 

1. Borreliose og FSME: En blodmide indtager sit festmåltid - dyret kan overføre forskellige syg­domsfremkaldende mikroorganismer
2. Hantafeber: Den sygdomsfremkaldende mikroorganisme set under mikroskop - spidsmusen og dens artsfæller skal være specielt opmærksomme
3. Q-feber: Denne sygdomsfremkaldende mikroorganisme bæres bl.a. af får
4. Malaria: Myggene kan overleve på vores breddegrader, men ikke de sygdomsfremkaldende organismer

5. Dengue-feber: Klimaforandringens vinder - dengue-vira er på fremmarch
6. Nilfeber: I alarmberedskab - en fugl testes for virus (i Frankrig)
7. Babesiose: "Hunde-malaria" har for første gang ramt et menneske i Tyskland
8. Vibrio vulnificus: Sjælden, men meget farlig sygdomsfremkaldende mikroorganisme, som føler sig godt tilpas i varmt vand

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012