Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Oversigt over forbudte produkter

En komplet liste over alle de forbudte kemikalier, lægemidler mv. kan ikke bringes her.

FN har derimod lavet en fortegnelse over alle de stoffer, der er forbudte at bruge eller sælge - og der er blevet til en bog på næsten 1.000 sider. Bogen er samtidig en fortegnelse over de stoffer, som de enkelte regeringer rundt om i verden har trukket tilbage fra markedet. I bogen finder man alle mulige slags lægemidler, som producenter har troet kunne kurere forskellige sygdomme; forskellige produkter til bekæmpelse af ukrudt og skadedyr; industrielle kemikalier og forskel­lige produkter til husholdningen. Listen over produkterne er meget, meget lang, men heldigvis gør adskillige indholdsfortegnelser det meget let at lede efter bestemte stoffer/produkter. Der kan således ledes under stoffets navn - uanset om det er det videnskabelige navn eller salgsnavnet/-navnene; uanset om det er et ukrudtsmiddel, lægemiddel eller et husholdningsprodukt osv. Under de enkelte produkter kan man så læse, hvornår og hvorfor de enkelte lande har forbudt eller lagt restriktioner på stoffet/produktet.

Et af de mest fremhævede produkter, når snakken falder på dyreforsøg, er thalidomid. I bogen kan man læse, at Belgien i 1963 forbød farmaceutiske produk­ter, som indeholdt thalidomid. Danmark har forbudt al import, produktion, salg og distribution af stoffet. Det mest benyttede lægemiddel i verden, acetyl­salicylsyre, er også med i bogen. Det blev introduceret i 1899, og er blevet brugt i mange former for læge­midler siden da. Men fra 1986 begyndte sundhedssty­relserne rundt om i verden at advare mod, at stoffet gives til børn og unge. Således meddelte den danske sundhedsstyrelse den 1. juli 1987, at der skulle stå en advarsel mod at give disse piller til børn med feber uden først at have rådført sig med en læge.

Og rus-stoffet amfetamin er at finde i bogen sammen med et hav af mere eller mindre kendte stoffer.

Et andet eksempel er stoffet Maneb, der blev brugt som et pesticid i landbruget. Stoffet er blevet produceret verden over under forskellige navne - i bogen opgives ikke mindre end 309 forskellige navne, som produktet er blevet solgt under. Stoffet er nu forbudt at bruge, da det kan forårsage forandringer i arveanlæggene (mutagent), er kræftfremkaldende (carcinogent) og kan give misdannelser (teratogent).

Et andet lignende og velkendt stof, DDT, er selvfølgelig også med i bogen.

Det er ikke en bog, man sætter sig ned og læser fra den ene ende til den anden. Det er derimod en god opslagsbog for dem, der gerne vil vide, hvor og hvorfor et stof er trukket tilbage eller pålagt restriktioner.

Consolidated List of Products whose Consumption and/or Sale Have Been Banned, Withdrawn, Severely Restricted or not Approved by Governments. Udgivet af FN.

Bogen kan købes hos Munksgaards forlag, Køben­havn. - Bogen koster ca. kr. 870,00.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012