Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Krydderier mod kræft

Alternativ behandling - tæt på kræft

Chili, hvidløg og ingefær. Uundværlige ingredienser i det thailandske køkken, men efter sigende også krydderier, der kan hæmme kræftcellers vækst. Skal man tro avisernes over­skrifter, er der i hvert fald god grund til at rulle sig ud i køkkenet.

Chili dræber prostata kræftceller, inge­fær virker mod kræft i æggestokkene, og hvidløg er gift mod kræft.

Dertil kommer gurkemeje, basilikum, rosmarin, salvie, anis og nelliker. Alle har de i forsøg vist, at de kan hæmme kræft­cellers vækst, eller fremme en proces, hvor kræftceller begår selvmord. Bare ikke i forsøg med mennesker. Og det er en vigtig pointe, mener Christine Pal­udan-Müller, der er cand. brom. ph. d. og arbejder med alternativ behandling i Kræftens Bekæmpelse.

- Der offentliggøres dagligt artikler med positive konklusioner på fund af ak­tive stoffer mod kræft - langt overvejende er det laboratorieforsøg, og der er på ingen måde dokumentation for, at det også har en effekt på kræftpatienter. Der er mange stoffer, der kan hæmme kræft­cellers vækst i et reagensglas, men det er altså noget helt andet, når stofferne skal virke på kræftceller i kroppen, siger Chri­stine Paludan-Müller.

Stort potentiale i krydderier
Kun et ud af 5.000-10.000 stoffer, der forskes i, bliver reelt til godkendt medi­cin. Alligevel kan Christine Paludan-Müller sagtens forestille sig, at stoffer fra krydderier en dag bliver til kræftmedicin.

- Der er et stort potentiale i aktive stof­fer i planter, og ca. 60 pct. af al kræftme­dicin stammer fra planter eller er inspire­ret af stoffer fundet i naturen. Også kryd­derier indeholder et væld af aktive stoffer, og mange har været brugt i tusinder af år, så der er bestemt en grund til, at der forskes i det, siger hun.

Men der er lang vej fra identifikation af de stoffer, der virker, til der er en kræftmedicin på markedet. Foreløbig er det kun gurkemeje, der er blevet afprøvet på mennesker, og de forsøg er ikke færdige endnu. De fleste andre krydderier, som har vist en virkning mod kræftceller, er kun testet i laboratorier og på mus. Og det er langt fra bevis på, at det også virker på mennesker, mener også professor Lars Porskjær Christensen ved Danmark Jordbrugsforskning, Forskningscenter Aarslev. Ifølge ham er det meget vigtigt at skelne mellem forebyggende og helbredende virkninger, så der ikke gives falsk forhåbninger til folk med livstruende sygdomme.

- Der er efterhånden god dokumentation for at sige, at krydderier kan være med til at forebygge kræft. Dels ved at nogle naturstoffer i sig selv kan have en hæmmende effekt på udvikling af kræft Dels ved at de medvirker til at fjerne kræftfremkaldende stoffer i kroppe samt stimulerer immunforsvaret. Derimod er det meget få stoffer, der har en dokumenteret helbredende virkning, og jeg vil meget advare mod, at man lægger for meget i de undersøgelser, der viser at frugt og grønt - og også krydderier - har en helbredende virkning mod kræft, siger Lars Porskjær Christensen.

Kompleks virkning
Der er ikke nogen enkel forklaring på, hvad det er i krydderierne, der virker mod kræftceller, og hvorfor. Antioxidanter bliver ofte nævnt i forbindelse med frugt og grønt generelt, men ifølge Lars Porskjær Christensen er det en tvivlsom forklaring.

- Man mener, at antioxidanter kan fore­bygge kræft, fordi de er med til at mind­ske koncentrationen af reaktive frie radi­kaler, der dannes konstant i kroppen, og som bl.a. kan forårsage kræft. Det har man forsøgt at bevise i 30 år, men det er ikke lykkedes endnu. Det, der har en ef­fekt i reagensglasset, har nemlig ikke samme effekt, når det overføres til men­nesker. Jeg tror, at forklaringen er langt mere kompleks, siger han.

Blandt andet peger Lars Porskjær Chri­stensen på stoffer, der er i stand til at stimulere produktio­nen af afgiftende enzy­mer i leveren, så kroppen bliver bedre til at fjerne kræft­fremkaldende stoffer, og som i sig selv kan hæmme kræftcellers vækst. Det er stoffet limonen et godt og rimelig veldo­kumenteret eksempel på. Limonen findes i citrusfrugter og i krydderurter som ci­tronmelisse, dild, pebermynte, oregano og timian. Andre eksempler på specifikke stoffer i krydderurterne, der har en kræft­hæmmende virkning, er capsaicin i chili og gingeroler i ingefær.

Krydderi på maden
En del af de aktive stoffer i krydderier er altså udpeget, og med tiden vil nogle måske kunne udvikles til lægemidler. Det ligger imidlertid langt ude i fremtiden, og som kræftpatient kan man ifølge Lars Por­skjær Christensen ikke spise sig til en virkning. Også Christine Paludan-Müller advarer mod, at kræftpatienter indtager store mængder kosttil­skud.

- I den daglige kost, er det kun en god idé at give maden et ekstra drys. Jeg tror, at det er sundt at krydre sin mad, så man får et bredt spektrum af stoffer. Men det, der virker, har næsten altid en bivirkning, og man skal være opmærksom på, at høje og ensidige doser f.eks. i form af kosttilskud kan være problematiske, si­ger Christine Paludan-Müller.

Så langt er forskerne nået:
Hvidløg, chili og ingefær er kun blevet undersøgt i laboratorieforsøg og forsøg med mus. Som det eneste krydderi er gurkemeje ved at blive afprøvet på mennesker, men forsøgene er endnu ikke afsluttede.

Hvidløg
Hvad virker: Allicin er et af mange aktive stoffer i hvidløg og er det stof, der give hvidløg dets karakteristiske smag og lugt. Allicin er en svovlforbindelse, der frigives i det øjeblik, hvidløg skæres eller knuses. Hvordan virker det: Hvidløg kan hæmme kræftcellers vækst og fremme en proces, hvor kræftceller destruerer sig selv. Blandt andet viser forsøg, at hvidløgsolie smurt på begyndende hudkræft på mus reducerer antallet af kræftceller.

Chili
Hvad virker: Capsaicin er det bedst undersøgte af de aktive stoffer i chili og er det, der gør chilien stærk.

Hvordan virker det: Hæmmer kræftcellers vækst og fremmer deres selvdestruk­tion. Blandt andet begik 80 pct. af kræft­cellerne selvmord, da mus med prostata­kræft blev udsat for chili i et forsøg.

Gurkemeje
Hvad virker: Curcumin er det bedst undersøgte stof i gurkemeje og er det, som giver krydderiet den gule farve. Hvordan virker det: Forsøg med kræftcel­ler uden for kroppen har vist, at curcumin kan hæmme dannelsen af blodkar i svul­ster og dermed væksten af dem.

Ingefær
Hvad virker: 6-gingerol er det bedst undersøgte af de aktive stoffer i ingefær. Hvordan virker det: I laboratoriefor­søg, hvor kræftceller fra ægge­stokkene blev tilført opløst ingefærpul­ver, døde kræftcellerne. Samme undersøgelse viste også, at ingefær kan stoppe cellerne fra at blive modstandsdygtige overfor standardbehandling. Derudover er ingefær kendt for at kunne mildne kvalme.

Fra plante til medicin
Af 5.000-10.000 isolerede stoffer går ca. 250 videre i dyre- og laboratoriefor­søg, ca. fem testes i kliniske forsøg med mennesker, og kun et stof ender med at blive til medicin.

Kemoterapi fra træ
Man har endnu ikke udvundet kræftme­dicin fra krydderier. Men det er lykkedes fra andre planter. Stoffet Taxol, som er en kraftig cellegift, er det mest kendte eksempel på en kræftmedicin, som stam­mer fra en plante. Taxol er også et eksem­pel på, hvor lang tid der går, fra et aktivt stof bliver opdaget, til man har en færdig­udviklet kræftmedicin.

  • 1962: Forskere indsamler plantemateria­le, bl.a. bark fra træet Pacific Yew (Taxis brevifolia)
  • 1964: Forskerne opdager, at ekstrakt lavet af barken kan dræbe kræft­celler
  • 1971: Det aktive stof mod kræftceller bli­ver isoleret og kaldt paclitaxel 1977: Forskerne viser, at paclitaxel virker mod kræft i mus
  • 1984: Kliniske forsøg med mennesker begynder
  • 1995: Medicinen kommer på markedet under navnet Taxol

Nr. 3 September 2006 4. årgang, Kræftens Bekæmpelse.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012