Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hvidløg modvirker endothelial dysfunktion

Lagret hvidløgsekstrakt kan forbedre den endotheliale funktion og understøtte et sundt kredsløb hos mænd, der lider af sygdomme i hjertets kranspulsårer, lyder det fra forskere ved University of Otago i New Zealand.

Endothelial dysfunktion opstår, når indersiden af blodkarrene er ude afstand til at udvide sig, når blodstrømmen øges som reaktion på et behov fra de omkringliggende væv. Man mener, at endothe­lial dysfunktion spiller en afgørende rolle ved udviklingen af sygdomme i hjertets kranspulsårer.

15 mænd i alderen 45-70 år med stabil hjertesygdom blev tilfældigt udvalgt til forsøgsgruppen, som fik 600 mg lagret hvidløgsekstrakt om dagen i to uger, eller til kontrolgruppen, som fik placebo. Ef­ter 2 ugers udvaskningsperiode krydsede man over, så kontrolgruppen fik hvidløgsekstrakt og vice versa i to uger.

Man opsamlede venøst blod ved forsøgets start og med 2 ugers mellemrum for at måle iltning, in­flammation og endothelial aktivering. Endothel-afhængig dilatation af arteria brachialis blev fast­lagt ved hjælp af sonografi ved forsøgets start og med 2 ugers intervaller.

Dilatationen af arteria brachialis - en indikator for den endotheliale funktion - blev forøget fra 4,3% til 6,2% (en forøgelse på 44%) i løbet af 2 uger med hvidløgstilskud, og reaktionen holdt sig i 2 uger efter påbegyndt behandling med placebo. Jo dårligere karudvidelsesevnen var i forvejen, jo større var reaktionen på hvidløgsekstraktet. I dette forsøg påvirkede behandlingen med hvidløg ikke biomarkører for iltningsbelastning, inflammation eller endothelial aktivering.

Behandling med lagret hvidløgsekstrakt kan dermed forbedre en dårlig endothelial-funktion hos mænd med sygdomme i hjertets kranspulsårer. Yderligere forsøg er nødvendige for at fastslå den optimale dosering for hvidløgsekstraktet, og om hvidløg også er i stand til at reducere antallet af kredsløbssygdomme generelt.

Linda M. Smith, sygeplejerske

Reference:
Williams MJ, Sutherland WH, McCormick MP, Yeoman DJ, de Jong SA. Aged garlic extract improves endothelial function in men with coronary artery disease. Phytother Res. April 2005; 19(4):314-9.

Health News 2008

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012