Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

D-vitamin reducerer risikoen for brystkræft

Ny epidemiologisk undersøgelse tyder på, at et øget D-vitamin-indtag i ungdommen (fra sollyset og kosten) kan reducere risikoen for at udvikle kræft senere i livet med over 30%

Undersøgelsen, som er foretaget af forskere ved Samuel Lunenfeld Research Institute ved Mount

Sinai Hospital i Canada, er endnu en tilføjelse til den hastigt voksende bunke af videnskabelige undersøgelsesrapporter, der påviser de potentielle fordele ved indtagelse af vitaminet som et middel mod kræft - rapporter, som alle i kraftige vendinger har opfordret myndighederne til at øge den anbefalede dagsdosis.

Sammenhængen mellem D-vitamin-indtag og kræftbeskyttelse blev først påvist i 1 940'erne, hvor Frank Apperly fandt frem til, at der var en forbindelse mellem breddegraden og antallet af kræftdødsfald, og fremkom med den teori, at sollys giver "en relativ kræftimmunitet".

Man har tidligere sat D-vitamin-indholdet i blodet i forbindelse med hudfarven: Mennesker med mørk hud producerer en lavere mængde D-vitamin, når huden udsættes for sollys, i forhold til lyshudede.

Betegnelsen D-vitamin dækker over to biologisk inaktive forløbere - D3, også kendt som cholecalciferol, og D2, også kendt som ergocalciferol. Førstnævnte, som produceres i huden, når den udsættes for UVB-bestråling (290-320 nm), siges at være den mest biologisk aktive.

Ifølge Julia Knight, hovedforfatter til rapporten fra den her omtalte undersøgelse, er der kun en begrænset mængde beviser fra kliniske forsøg for, at D-vitamin-relaterede faktorer kan reducere risikoen for brystkræft.

Forskerne rekrutterede 972 kvinder, der for nylig havde fået stillet diagnosen invasiv brystkræft, samt 1.135 tilfældigt udvalgte raske kontrolpersoner og interviewede dem for at vurdere D-vitaminrelaterede variabler, f.eks. udsættelse for sollys (udendørs aktiviteter), indtag af torskeleverolie og mælk.

Efter korrektion for potentielle konfunderende faktorer fandt Knight og hendes kolleger frem til, at øget udsættelse for sollys under opvæksten (specielt i teenageårene) gav den højeste beskyttelse mod brystkræft senere i livet - med en reduktion af risikoen på 35%.

Man iagttog også en betydelig risikoreduktion ved øget indtag af torskeleverolie (24%) og ved indtagelse af mindst 10 glas mælk pr. uge faldt risikoen med 38%.

Lignende påvirkninger på et senere tidspunkt i livet (i alderen 20-29) gav en lavere risikoreduktion, mens man ikke kunne iagttage nogen form for beskyttende virkning fra D-vitaminkilder i alderen 45-54.

Antallet af videnskabsfolk, der opfordrer til at øge D-vitaminindtaget, bliver større og større. For nylig bad 15 eksperter fra universiteter, forskningsinstitutioner og universitetshospitaler verden over myndighederne om at "sætte en revurdering af den anbefalede dagsdosis af D-vitamin øverst på dagsordenen", fordi den nuværende anbefaling er utidssvarende og udsætter befolkningen for risiko for, at der opstår en decideret mangelsituation (The American Journal of Clinical Nutrition, bind 85, s. 860-868).

NB: Natur-Drogeriets D-vitamin præparater er af Ugeskrift for Læger (22. juni 2009) blevet anbefalet som Danmarks billigste.

Kilde: Knight, J.A., Lesosky, M., Barnett, H., Raboud, J.M., Viethe, R.: "Vitamin D and Reduced Risk of Breast Cancer: A Population-Based Case Control Study", Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, marts 2007, s. 422-9.

Health News 2009

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012