Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lignaner reducerer risikoen for brystkræft

En ny epidemiologisk undersøgelse tyder på, at et højt indhold af lignaner i kosten måske kan reducere risikoen for brystkræft med tæt på 30%

"Et højt indtag af plantelignaner gennem kosten og stor påvirkning fra enterolignaner havde forbindelse til en reduceret risiko for ER- og PR-positiv brystkræft hos postmenopausale, vesteuropæiske kvinder, der ikke spiser en sojaholdig kost", skriver ledende forsker Marina Touillard fra Frankrigs Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale.

Plantelignaner, som findes i store mængder i planter og frø (f.eks. knust hørfrø), fuldkorn, bær, grønsager og frugt, omsættes af tyktarmens mikroflora til enterodiol og enterolakton. Lignaner er anerkendte planteøstrogener - aktive plantestoffer, som har en svagt østrogen-lignende virkning, og som er blevet sat i forbindelse med en mindsket risiko for brystkræft samt en række fordele for kvinder, der har overstået overgangsalderen.

Det nye, prospektive forsøg, som blev offentliggjort i Journal of the National Cancer Institute, undersøgte virkningen af kostindtag af fire plantelignaner (pinoresinol, lariciresinol, secoisolariciresinol og matairesinol) og vurderede påvirkningen fra to enterolignaner (enterodiol og enterolakton) på forekomsten af invasiv brystkræft hos 58.049 franske kvinder, der havde overstået overgangsalderen, og som ikke tog tilskud af sojaisoflavon.

Over 1 million kvinder verden over får hvert år stillet diagnosen brystkræft, heraf forholdsmæssigt flest i USA og Holland. Kina har det laveste antal diagnoser og dødsfald som følge af brystkræft. Hormon-følsomme østrogenreceptor-positive (ER) og progesteronreceptor-positive (PR) svulster er ifølge de foreliggende oplysninger de mest almindelige typer af brystkræft, der diagnosticeres blandt kvinder i USA.

Man vurderede kostindtag ved hjælp af et spørgeskema, som deltagerne udfyldte med oplysninger om deres kostvaner nu og tidligere.

Efter gennemsnitligt 7,7 års opfølgning kunne forskerne dokumentere 1.469 tilfælde af brystkræft.

Efter korrektion for evt. konfunderende faktorer udledte man, at et dagligt indtag på mere end 1.395 mikrogram gav en 17% reduktion i risikoen for brystkræft, sammenlignet med det laveste indtag.

Denne omvendte sammenhæng var begrænset til ER- og PR-positiv brystkræft, siger forskerne, og det højeste samlede indtag af lignaner gav en 28% reduktion i disse to typer af kræft og en 23% reduktion ved det højeste indtag i forhold til det laveste indtag af samlet mængde enterolignaner.

Der er behov for mere forskning til understøttelse af disse resultater, men viser det sig, at der er en årsagssammenhæng, kan en mulig forebyggelsesstrategi til nedbringelse af antallet af brystkræft-tilfælde være at øge lignanindtaget.

Undersøgelsen har dog adskillige begrænsninger, der skal tages i betragtning, bl.a. at den er baseret på en udvalgt befolkningsgruppe, hvilket begrænser forskernes mulighed for at generalisere.

Sidste år offentliggjorde European Journal of Cancer Prevention (bind 15, s. 225-232) en forsøgsrapport, der viste, at kvinder med et højt plasmaindhold af enterolakton (over 12,96 nanomol pr. l), hvilket er et tegn på et højt lignanindtag, havde en 58% lavere risiko for at udvikle brystkræft.

Kilde: Touillaud, M.S., Thiebaut, A.C.M., Fournier, A., Niravong, M. Boutron-Ruault, M.-C., Clavel- Chapelon, F.: "Dietary Lignan Intake and Postmenopausal Breast Cancer Risk by Estrogen and progesterone receptor status". Journal of the National Cancer Institute, 21. marts 2007, bind 99, nr. 6, s. 475-86.

Health News 2009

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012