Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kornprodukter og dødstal

Blandt 99.826 tilfældigt udvalgte kvinder i alderen 55-69 (61,5 år i gennemsnit), der udfyldte et spørgeskema, viste det sig, at det ugentlige indtag af fuldkornsprodukter i gennemsnit lå på 11 portioner, hvoraf mørkt brød udgjorde 60%, og morgenmadsprodukter med fuldkorn lå på en 2.-plads.

Deltagerne angav, at de fik 15 portioner raffinerede kornprodukter pr. uge - primært kager, desserter og hvidt brød. De kvinder, der spiste fuldkornsprodukter hver dag, havde en højere social og økonomisk status, var tyndere og havde sjældnere kræftsygdomme, kredsløbssygdomme, forhøjet blodtryk og diabetes ved forsøgets start, og de kunne tilskrives en lang række positive adfærdstræk, f.eks. ikke-rygning, motion, lavt alkoholindtag, hormonbehandling og indtagelse af kosttilskud.

Et højere indtag af fuldkornsprodukter havde en sammenhæng med et lavere forbrug af raffineret korn og rødt kød og et lavere indtag af fedt generelt og mættet fedt samt en højere indtagelse af frugt, grønsager og fisk - og omvendt hos personer, der spiste større mængder raffineret korn. Det kostmæssige indtag af kornelementer fra alle former for fødevarer, f.eks. fiber, E-vitamin, folsyre, zink, jern, mangan, magnesium og fytinsyre, havde en direkte sammenhæng med indtaget af fuldkorn og en omvendt sammenhæng med indtaget af raffineret korn.

I løbet af den 9 år lange opfølgningsperiode havde de kvinder, der spiste mindst 1 portion fuldkorn pr. dag ved forsøgets start, en langt lavere risiko for at dø af f.eks. kræft, kredsløbssygdom og andre årsager, i forhold til de kvinder, der angiveligt stort set ikke spiste fuldkornsprodukter. Daglig indtagelse af fuldkornsprodukter havde en omvendt sammenhæng med den samlede dødsrate.

Fuldkornsprodukter repræsenterer kun 1 % af det samlede energiindtag, ifølge det amerikanske landbrugsministerium. Befolkningen bør generelt øge indtagelsen af fuldkornsprodukter. Forfatterne bemærker, at landbrugsministeriet anbefaler 6-11 daglige portioner af kornprodukter, herunder "flere portioner fuldkornsbrød og morgenmadsprodukter". Denne anbefaling opfordrer også til indtagelse af en større mængde raffinerede kornprodukter. Fødevareindustrien bør opfordres til at erstatte store mængder raffineret korn med store mængder fuldkorn i kosten.

Kilde: Jacobs DR, et al. Is Whole Grain Intake Associated With Reduced Total and Cause-Specific Death Rates in Older Women? The lowa Women's Health Study. Am j Public Health, marts 1999;89(3):322-329.

Læs også:
Jaws - i økologisk kvalitet
Fibre i økologisk Jaws
Mikkel Hindhede
Spis sundere og få det bedre!
Morgenmadsprodukter med fuldkorn kan reducere risikoen for hjertesvigt
Helvedesild/herpes
De gode råd - og de dårlige vaner
Fibre i kosten fremmer sundheden
Tyktarmskræft: Kan fibre forebygge tyktarmskræft?
Kornprodukter er den bedste medicin
Helsenyt gør fokus på synsforbedring
Undgå kapillære øjenskade med kost og kosttilskud
Sikker slank uden sult...!

Health News 2009

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012