Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Multipel sclerose og D-vitamin

Man har påvist, at 1,25-dihydroxyviatmin D3, den hormonale form for D3-vitamin, helt kan forebygge eksperimentelt påført autoimmun encefalomyelitis, en bredt accepteret musemodel af multipel sclerose (MS). Forfatternes hypotese går ud på, at en afgørende miljømæssig faktor er den grad af sollys, der skal til for at igangsætte produktionen af D3-vitamin i huden, og at den hormonale form for D3-vitamin er en selektiv immunforsvarsregulator, der hæmmer den autoimmune sygdom.

Ved lav sollyspåvirkning produceres der for lidt D3-vitamin, og dermed begrænses produktionen af 1,25-dihydroxyviatmin D3, og risikoen for MS øges. Denne teori kan forklare den bemærkelsesværdige geografiske spredning af MS: I egnene omkring ækvator ligger antallet af tilfælde på tæt ved O, men stiger drastisk, efterhånden som man bevæger sig længere væk - både på den sydlige og den nordlige halvkugle. I Schweiz er der et stort antal tilfælde i lave egne og et lavt antal i bjergene. I Norge er der et højt antal tilfælde i det indre af landet og et lavere antal ved kysterne.

Det ultraviolette lys er stærkest, jo højere man kommer op, og det resulterer i øget D3-vitaminproduktion - og dermed et lavere antal MS-tilfælde i bjergrige egne. Ved Norges kyst spiser man mange fisk, og fiskeolier er rige på D3-vitamin.

1,25-dihydroxyvitamin D3 eller dets analoger kan have stort terapeutisk potentiale for MS-patienter. Stoffet åbner desuden for den mulighed, at MS kan forebygges hos genetisk disponerede personer, hvis man tidligt iværksætter en behandling, som giver tilstrækkeligt hormonelt aktivt 1,25- dihydroxyvitamin D3 eller dets analoger.

Når D-vitamin skal være virksomt og prisgunstigt!
Fås med 50 og 180 tabletter (10 mcg)
og 60 tabletter (35 mcg)

Kilde: Hayes CE, et al.: Vitamin D and Multiple Sclerosis, PSEBM, 1997;216:21-27.

Health News 2009

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012