Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Astragalus membranaceus

Astragalus - også kendt i den traditionelle kinesiske medicin som huangqi - tilhører ærteblomstfamilien (fabaceae) og er hjemmehørende i det nordøstlige Asien. Arten Astragalus er et af de største blomstrende planter med over 1.750 underarter.

Huangqi er opført som en af de vigtigste urter i den 2000 år gamle klassiker, Shen Nong Ben Cao Jing (Shen Nongs farmakopé) fra 1. århundrede efter Kristus. Huang betyder "gul" og refererer til, at roden er gul indvendig, mens qi betyder "leder" - en reference til urtens fremtrædende plads blandt de toniske rødder i den traditionelle kinesiske medicin.

Shi Shan Yi An (Shi Shans lægebog) fra 1531 omfatter to tillæg med beskrivelse af huangqi og dens anvendelse sammen med ginseng (Panax ginseng C.A. Meyer, Araliaceae), som stadig er kendt for at virke styrkende ved træthed og udmattelse.

Igennem årtier eksisterede astragalus kun som en sjælden plante i den amerikanske urtehave. Planten kom først til USA i 1925 som et led i landbrugsministeriets kampagne for at introducere nye planter. Den kom fra den botaniske have i Leningrad (nu Skt. Petersborg) og blev primært indført, så foderplantespecialister kunne udforske dens potentiale. Man har bevaret kimplasma gennem landbrugsministeriets National Germplasm System.

I de senere år er tilvæksten af planten til USA sket fra Korea, Japan samt botaniske haver i Kina - gennem frøudvekslingsprogrammer, som botaniske haver verden over deltager i. Frø og planter distribueres nu gennem virksomheder, der har specialiseret sig i sjældne frø, og planten er nu relativt almindelig i urtehaver, der fokuserer på lægeplanter.

art-astragalusHandelsmæssig dyrkning af urten har så småt vundet indpas i Nordamerika i løbet af de sidste 10 år. I Kina høstes roden, når planterne er 4-5 år gamle. Inden de er fuldstændigt udtørrede, bliver rødderne oftest skåret i tynde skiver enten diagonalt eller på langs, hvorved man får et tørret produkt, der ligner en tungespatel - en god måde at genkende urten på i urtebutikker.

Astragalus anvendes primært til at fremme immunforsvaret. I den traditionelle kinesiske medicin anvendes astragalus bl.a. til at styrke livsenergien qi (eller ch'i) og kroppens forsvar, fremme genopbygningen af kropsvæv (f.eks. ved at hele sår i huden), fremme vandladningen (f.eks. i tilfælde af ødemer, der skyldes hjerteinsufficiens) og fjerne giftstoffer (f.eks. reducere hævelser, der skyldes sygdomsfremkaldende organismer).

Referencer:
Foster S, Vue CX. Herbal Emissaries: Bringing Chinese Herbs to the West. Rochester, VT: Healing Arts Press; 1992.
Craker LE, Giblette J. Chinese medicinal herbs: Opportunities for domestic production. p. 491-496. In: Janick J, Whipkey A (eds.), Trends in new crops and new uses. Alexandria, Virginia: ASHS Press; 2002.
Mabberly DJ. The Plant-Book. 2nd. ed. Cambridge: Cambridge University Press; 1997.
Yao DM, Zhang JB. A Coloured Atlas of the Chinese Materia Medica Specified in Pharmacopoeia of the People's Republic of China (1995 Edition). Guangdong: Guangdong Science & Technology Press; 1996.

Health News 2009

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012