Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Blåbærekstrakt kan måske reducere stress-skader

Et nyt forsøg med mus viser, at ekstrakt af blåbær måske kan reducere de leverskader, der kan opstå som følge af stress.

Forskerne fikserede forsøgsmusene for at fremkalde en iltningsbelastning og fandt derved frem til, at fem dage med tilskud af blåbærekstrakt har en beskyttende antioxiderende virkning. Det fremgår af resultaterne af forsøget, som er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.

"Vores resultater viser, at blåbærekstrakt mindsker iltningsbelastningen ved at ændre iltningsstatus og forbedre de antioxiderende processer hos mus, der blev udsat for belastning", skriver forfatterne, der er tilknyttet to kinesiske universiteter, samt Cerebos Pacific i Singapore.

Hvis resultaterne kan genskabes hos mennesker, kan det føre til, at blåbærekstrakt anerkendes som et potentielt kosttilskud til personer, der har en stressende tilværelse.

Beskrivelse af forsøget
Tidligere forsøg har vist, at fiksering af dyr fremmer iltningen af fedt i levervæv, forklarer forskerne. Og denne proces fører til iltningsskader. I det her omtalte forsøg observerede man alvorlige leverskader efter 18 timers fiksering.

Desuden gav fikseringen en forøgelse i blodets indhold af alanin aminotransferase (ALT) og en formindskelse i den oxidative aktivitet i blodet, målt som en ORAC-værdi i plasma (oxygen radical absorbance capacity - et mål for antioxidanters aktivitet).

De mus, der fik et anthocyanin-holdig blåbærekstrakt i doser på 50, 100 og 200 mg pr. kg pr. dag havde en lavere ALT-værdi i forhold til de mus, der ikke fik tilskud (hhv. 17,23 og 107,68 enheder pr. liter).

Desuden var blodets indhold af malondialdehyd (MDA) - som er et biprodukt ved iltning af fedtstoffer - signifikant lavere hos den gruppe af mus, der fik tilført blåbærekstrakt, lyder det fra forskerne.

Blodindholdet af C-vitamin viste sig at være meget lavere efter fiksering af dyrene: Frie mus har et gennemsnitligt C-vitaminindhold på næsten 400 g pr. g væv, mens de fikserede dyr, der ikke fik tilskud, kun har 173 g pr. g væv.

Efter tilskud af 100 eller 200 mg blåbærekstrakt målte man C-vitaminindholdet til hhv. 347 og 451 g pr. g væv.

"Dette forsøg viser, at blåbærekstrakt i kraft af sin antioxiderende aktivitet har sundhedsfremmende egenskaber ", konkluderer forskerne.

Om blåbær
Blåbær har en helt specifik anthocyanin-profil. Blåbærekstrakter er relativt dyre - kiloprisen vurderes på nuværende tidspunkt til at ligge på omkring 600 USD. Inden for branchen er man bekymret over billigere ekstrakter, som siges at være blandet med multebær, skal af sorte bønner eller azo-farver.

Der lød bl.a. advarsler sidste år, da australske forskere opdagede, at der var blevet brugt azo-farve til at efterligne blåbærrenes farve i et produkt, som kan købes i almindelig handel. Siden er der desuden kommet rapporter om, at multebær eller skaller fra sorte bønner er blevet anvendt til at øge anthocyanin-indholdet i ekstrakterne.

Anthocyanin-indholdet anvendes som standardmål for blåbær, og det er nødvendigt at foretage en UV-spektronomi for at verificere, at ekstraktet indeholder 25% anthocyaniner. Men ifølge ubekræftede rapporter har dette ført til produktion af ekstrakter, som bliver solgt som værende blåbær, men som rent faktisk indeholder enten multebær (22-24%) eller skaller fra sorte bønner (20%).

Læs mere her:
Blåbær i Blue Vision er en imponerende antioxidant
Blue Vision kapsler
Blue Vision - en af naturens stærkeste antioxidanter 1
Blue Vision - en af naturens stærkeste antioxidanter 2
Blue Vision en af naturens stærkeste antioxidanter
Koncentreret energi - ekstrakt af frugt og grønt – helbreder!
Blue Vision - klinisk virkning
Blåbærekstrakt for maksimal effekt
Blue Vision har måske kræftbekæmpende egenskaber

Referencer:
Bao, L. et al.: Protective Effects of Bilberry (Vaccinium myrtillus L.) Extract on Restraint Stress-Induced Liver Damage in Mice. Journal of Agricultural and Food Chemistry, bind 56, udgave 17, s. 7803-7807.
J Agric Food Chem 2006, bind 54, udgave 19, 7378-7382.

Health News 2009

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012