Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

B-vitaminer kan måske beskytte kvinder over 65 mod kræft

Et dagligt tilskud af B-vitaminer kan måske reducere risikoen for brystkræft og andre invasive kræftformer hos kvinder over 65, viser et nyt amerikansk forsøg.

Men hos unge kvinder kunne man ikke iagttage nogen beskyttende eller skadelig virkning, viser resultaterne, som blev offentliggjort i denne uges udgave af Journal of the American Medical Association (JAMA).

Over 5.000 kvinder med høj risiko for udvikling af kredsløbssygdomme deltog i forsøget, som undersøgte virkningen af et dagligt tilskud af folsyre, B6-vitamin og B12-vitamin på risikoen for udvikling af kræft.

Når folsyre skal være virksom og prisgunstig!

"Hvis resultatet [dvs. at kræftrisikoen for kvinder over 65 nedsættes] er reelt og kan underbygges, kan det have stor betydning for folkesundheden, fordi antallet af tilfælde af kræft er højt blandt ældre. Resultatet er biologisk plausibelt, fordi man ved, at ældre har øget behov for disse B-vitaminer", skriver forskningsleder Shumin Zhang fra Brighham and Women's Hospital og Harvard Medical School.

Folat, B6-vitamin og B12-vitamin menes at spille en vigtig rolle i forebyggelsen af kræft. Det skyldes, at vitaminerne spiller en vigtig rolle for opretholdelsen af DNA-integritet og regulering af gén-ekspressionen - begge vitale processer for raske cellers normale funktion.

Et andet positivt aspekt af resultaterne er, at de synes at understøtte sikkerheden ved B-vitaminerne, specielt folsyre. Siden 1998 har man i USA stillet krav om berigelse af alle kornprodukter med folat - den syntetiske, biologisk tilgængelige form for folsyre - for at reducere antallet af tilfælde af de såkaldte neuralrørsdefekter, primært spina bifida (spaltet rygmarv) og anencefali (delvis manglende storhjerne).

Men der er blevet udtrykt en vis bekymring for, om overskydende folsyre kan øge risikoen for kræft blandt visse dele af befolkningen. Det nye forsøg synes at ramme en pæl gennem denne frygt.

Beskrivelse af forsøget
Zhang og hans kolleger undersøgte sammenhængen mellem risikoen for at udvikle en kræftsygdom og indtagelse af B-vitamin blandt 5.442 deltagere (med en gennemsnitsalder på 62,8 år) i det såkaldte WAFACS-forsøg (Women's Antioxidant and Folic Acid Cardiovascular Study). Enten led de deltagende kvinder af en eller anden form for kredsløbssygdom, eller også var tre eller flere risikofaktorer for kredsløbssygdom til stede.

Forsøget strakte sig over 7,3 år, og i denne periode fik halvdelen af kvinderne et dagligt tilskud af folsyre (2,5 mg), B6-vitamin (50 mg) og B12-vitamin (1 mg), mens den anden halvdel fik placebo. Forsøget startede i 1998 - samme år som kravet om folsyretilsætning blev indført i USA.

I løbet af forsøgsperioden diagnosticerede man 379 nye tilfælde af invasiv kræft - 187 i B-vitamin-gruppen og 192 i placebo-gruppen.

Der var ingen forskelle i risikoen for at udvikle total invasiv kræft eller brystkræft, når man betragtede deltagerne under ét. Men hos kvinder i alderen 65 år og derover gav tilskud af B-vitamin en statistisk signifikant reduktion på 25 og 38% i risikoen for at udvikle henholdsvis invasiv kræft og brystkræft.

Forskerne bemærker, at observationerne kan skyldes tilfældigheder.

At berige eller ikke berige
Eftersom forsøget blev påbegyndt efter indførelsen af tvungen berigelse med folsyre, kan man med en vis ret hævde, at eventuelle sundhedsfremmende virkninger kan være sværere at fastslå med sikkerhed, og at reduktionen i risikoen for udvikling af kræft kan forekomme i befolkninger med en lavere folsyrestatus. Men Zhang og hans kolleger bemærker, at forskerne i en norsk undersøgelse norsk har rapporteret, at man heller ikke her har fundet udsving i resultaterne for B-vitaminer vs. kræft. I Norge er der ikke krav om berigelse af fødevarer.

"Så vidt vi ved, er WAFACS-forsøget også den til dato længst varende behandling med kombineret B-vitamin, høje tal for opfølgning og et relativt stort antal deltagere, der har gennemført behandlingen. Kvinderne har været underrepræsenterede i andre forsøg med B-vitaminer, og WAFACS-forsøget er det største forsøg med deltagelse af kvinder ", skriver forskerne.

Total B-Complex tabletter - når de vigtige B-vitaminer skal være komplekse, virksomme og prisgunstige!

Kilde:
Zhang, S. M. et al.: Effect of Combined Folic Acid, Vitamin B6, and Vitamin B12 on Cancer Risk in Women. Journal of the American Medical Association, 4. november 2008, bind 300, udgave 17, s. 2012-2021.

Health News 2009

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012