Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kokosolie - en funktionel fødevare

En af verdens bedste olier: 100% økologisk jomfru-kokosolie er en såkaldt funktionel fødevare - dvs. en fødevare med en positiv sundhedsmæssig virkning.

Kokosoliens historie
Til madlavning har kokosolie være standardingrediens i de tropiske egne i tusindvis af år. Desuden var olien også tidligere en af hoved bestanddelene i forarbejdede fødevarer i den vestlige verden - bl.a. inden for bageri-industrien. Det skyldes, at den har en lang holdbarhed og et smeltepunkt på 76°C.

Men forsyningen af kokosnødder blev afbrudt under 2. verdenskrig, og amerikanske landmænd og producenter udviklede derfor de nu velkendte flerumættede fedtstoffer fra raps-, sojabønne-, tidsel- og majsolie som alternativ.

I 1980'erne blev de plantebaserede olier fremhævet som 'hjertesunde', mættede fedtstoffer, hvorimod dyre- og mælkeprodukter med forbindelse til kolesterol blev dæmoniserede. Kokosolie blev også ramt af de såkaldte "TropicaI Grease Campaign" i USA, hvor landmænd og producenter af flerumættede olier stræbte efter at beskytte sig mod de billigere, importerede olier som kan købes i udviklingslandene. '

En olie med mange sundhedsfremmende egenskaber

Styrker immunforsvaret
Kokosoliens indhold af mellemkædede fedtsyrer og monoglycerider giver den immunstyrkende og antioxiderende egenskaber. Laurinsyre og det afledte stof monolaurin understøtter også immunforsvaret og kan dæmpe eller forebygge toksiske/allergiske reaktioner og spiller en rolle i ødelæggelsen af sygdomsfremkaldende stoffer som HIV, herpes og influenzavirus.

Fremmer stofskiftet og skjoldbruskkirtlens funktion
Kokosolie kan øge stofskiftet og forbedre skjoldbruskkirtlens funktion (i modsætning til soja og raps, som kan undertrykke skjoldbruskkirtlens funktion). Dyr, der fodres med kokosolie, bliver mere aktive og muskuløse i modsætning til dyr, der får majs og sojabønner.

Stabiliserer blodsukkeret
Kokosolie synes at kunne stabilisere blodsukkerniveauet, så man undgår symptomer på for lavt blodsukker,

Påvirker ikke kolesterolspejlet
I modsætning til de fleste andre fedtstoffer er kokosolie i to forsøg fra hhv. 1995 og 1988 blevet påvist som værende "neutral fedt" dvs. uden negativ indvirkning på kolesterolet eller arteriernes tilstand. Et forsøg foretaget i 1989 viste, at der hos mænd, som er vant til at få kokosolie i kosten, sker en uønsket ændring i forholdet mellem HDL- og LDL-kolesterol, når man erstatter kokosolie med majsolie.

I et forsøg fra 1997 gav kokosolie i kosten et lavere serumindhold af kolesterol end olivenolie, og et forsøg fra 1994 viste lignende resultater ved sammenligning af kokosolie med oliven- og majsolie.

Bliver ikke harsk og indeholder ikke transfedtsyrer
Umættede olier iltes ved høje temperaturer og bliver derved harske både uden for og i kroppen.

Men i modsætning til andre madolier - også olivenolie - tager kokosolie ikke skade af høje temperaturer, og olien indeholder ikke nogen af de ("delvis hydrogenerede") transfedtsyrer, som er sat i forbindelse med hjertesygdom, kræft, diabetes, forhøjet LDL-kolesterol og fedme.

Er et glimrende indslag i en råkost-diæt
Rå kokosnødder og kokosolie anbefales ofte til råkost-diæt - det er noget af det sundeste, man kan spise, når man vil tabe sig.

Læs også:
Økologisk kokosolie og palmekerneolie

Health News 2009

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012