Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Skaber vi et kunstigt menneske?

Organtransplantationer og implantering af "reservedele" i menneskekroppen har gennemgået en kolossal udvikling de sidste 20-30 år. Amerikanske forskere arbejder nu med et kunstigt hjerte og andre kunstige organer er på vej. Ender det med, at vi kan skabe et kunstigt menneske - eller vælger vi at stoppe før?

En stor rapport om plastdele til mennesker er udgivet af det danske Teknologisk Institut i København. Værket henvender sig til plastindustrien, som ifølge rapportens forfatter Merete Wurr kunne tjene millioner, hvis den gik i gang med at forbedre og videreudvikle kunstige reservedele af metal og plastik.

Rapporten gennemgår plastens kemi og vævets reaktioner, idet implantater stiller helt specielle krav til forligelighed med kroppen. Bl.a. er blodet tilbøjeligt til at sammenklumpe eller koagulere ved kontakt med kunstmaterialerne. De hyppigst anvendte materialer har hidtil været polyurethan og teflon, som organismen udviser stor tolerance overfor.

Hvert år får 100.000 amerikanske kvinder indopereret et kunstigt bryst. Men selvom man opnår et umiddelbart tilfredsstillende resultat, er prognosen langtfra god. Det fremgår af rapporten, at 20-30 års brug af brystproteser har vist, at proteserne kan give store problemer.

Brystproteser fremstilles som en skal af hærdnet silikonegummi. Bagefter fyldes skallen med flydende silikone, indtil protesen har den ønskede størrelse. Efter indoperering sker det ofte, at der dannes fibrøst bindevæv rundt om implantatet. Endvidere kan protesen trække sig sammen og blive hård, eller silikonen kan sive ud i brystvævet.

Et af de mest anvendte implantater er indlæggelse af øredræn til ventilering af mellemøret. Dette kirurgiske indgreb udføres i Danmark 25.000 gange om året især hos småbørn. Men også dette opfattes i mange tilfælde af kroppen som et fremmedlegeme. Infektion og blivende forandringer i trommehinderne hører til de alvorligste komplikationer ved denne type implantat.

Health News 2009

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012