Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Tomentosa: En plante øger sundheden

En antioxidant fra regnskoven modvirker inflammation, infektion og de celleskader, der kan føre til kræft.

Kært barn har mange navne: Tomentosa, Uña de gato, Cat's claw, katteklo. Denne vinrankeagtige plante fra Sydamerika har stængler, der kan blive over 30 m lange. De klatrer ved hjælp af buede torne, som ligner kattedyrenes kløer.

I århundreder har man anvendt barken fra planten til at fremme sårheling og behandle tarmproblemer, men nu har ny forskning bekræftet, at barken desuden har en betændelseshæmmende aktivitet, som kan bekæmpe gigtsygdomme.

Ved National University of San Marcos i Lima i Peru gav en gruppe forskere enten tomentosa efter placebo til 45 personer med slidgigt. Efter fire ugers forløb kunne den gruppe, der fik det aktive stof, melde om betydeligt færre smerter.

Samtidig gav østrigske forskere ved Innsbruck Universitetshospital 40 ledegigtpatienter tomentosa eller placebo sammen med standardpræparater. Efter seks måneders forløb havde den gruppe, der fik det aktive stof, klart færre smertende og hævede led.

Tomentosa øger antallet af bakteriebekæmpende hvide blodlegemer og kroppens indhold af immunforsvarsproteinerne Interleukin-1 og -6. Et canadisk forsøg, der er offentliggjort i Journal of Ethnopharmacology, refererede til plantens "stærkt immunforsvarsstimulerende virkning". En del personer har haft en god virkning af at kombinere tomentosa med echinacea som støtte til et svagt immunforsvar.

Som antioxidant kan tomentosa muligvis medvirke til at forebygge de DNA-skader, som er årsagen til kræftsygdomme. Svenske forskere gav 12 forsøgspersoner et præparat, som er kendt for at kunne beskadige menneskets gener, efterfulgt af en periode med enten placebo eller tomentosa. Efter otte uger kunne man hos den gruppe deltagere, der fik tomentosa, påvise langt bedre DNA-genopbygning og færre DNA-skader.

I et italiensk laboratorieforsøg var tomentosa-ekstrakt i stand til at reducere formeringen af brystkræftceller med 90%.

Den typiske dosis af standardiseret ekstrakt er 250-300 mg to gange dagligt. Tomentosa er ikke giftigt og giver kun i meget sjældne tilfælde bivirkninger, men gravide og ammende bør ikke indtage ekstraktet. Lider man af en immunforsvarsrelateret sygdom, bør man kontakte sin læge, inden man påbegynder indtagelse.

Health News 2009

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012