Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kaliummangel er ikke godt

Kalium er det vigtigste af de mineraler, der findes i kroppens celler (en intracellulær elektrolyt). Koncentrationen i cellerne er 30 gange højere end den koncentration, der findes uden for cellerne.

Kalium indgår i væskebalancen, overførslen af nerveimpulser og muskelsammentrækninger. Mangel på natrium i kosten er sjælden og ses typisk kun i forbindelse med kronisk diarré, opkastning og misbrug af afføringsmidler.

Indtagelse af medicin mod forhøjet blodtryk medfører tab af natrium, og i denne proces går også kalium tabt. I disse tilfælde opfordres man til at erstatte det tabte ved indtagelse af kaliumtilskud eller fødevarer med et højt kalium indhold (frugt, grønsager og kød). Typisk indtagelse af kalium varierer fra 1-11 gram pr. dag - og personer, der spiser store mængder frisk frugt og grønt, har det højeste indtag.

Kalium er et nødvendigt led i den daglige ernæring: det medvirker ved muskelsammentrækning og ved opretholdelsen af væske- og elektrolytbalancen i kroppens celler.

Kalium er desuden vigtigt for overførslen af nerveimpulser og frigivelse af energi fra protein, fedt og kulhydrater under stofskiftet. Mangel på kalium kan forårsage en potentielt dødelig tilstand kaldet hypokalæmi.

Mangelsymptomer er tør hud, akne, kulderystelser, diarré, nedsat kognitiv funktion, muskelspasmer, uregelmæssig hjerterytme, nedsatte reflekser, tørst, glucoseintolerans, standset vækst, søvnløshed, forhøjet kolesterolspejl og nedsat blodtryk. Indtagelse af forskellige fødevarer, der indeholder kalium, er den bedst måde at få en tilstrækkelig mængde på. Sunde og raske mennesker, der spiser en varieret kost, har kun sjældent brug for tilskud.

Kaliumtilskud findes i både tablet- og flydende form, og doser på 390 mg og derover kan kun fås på recept i USA. Man har tidligere påvist, at enterisk overtrukne tabletter kan give mavesår, fordi de først opløses, når de når frem til tarmene, og kan være for koncentrerede for den ubeskyttede tarmvæg. For at være på den sikre side bør man indtage tabletterne med et glas juice. Nu kan man også købe enterisk overtrukne depottabletter, som nedsætter risikoen for mavesår.

Kaliumgluconat er det ideelle tilskud, da det i højere grad ligner den kalium, der findes i planter. Ved behandling af kaliummangel bør man indtage små opdelte doser i stedet for én stor dosis.

Nedsættelse af blodtrykket med kaliumtilskud
I et seks uger langt, dobbeltblind, placebokontrolleret forsøg med deltagelse af 59 raske voksne, der fik 24 mmol kaliumklorid om dagen som depottablet, faldt det systoliske blodtryk med 7 mmHg og det diastoliske med 6 mmHg. Det er samme virkning, som man opnår med syntetisk blodtrykssænkende medicin. Epidemiologiske og kliniske forsøg tyder på, at der er et omvendt forhold mellem indtagelse af kalium via kosten og blodtrykket. Ifølge forfatteren svarer 24 mm (1000 mg pr. dag) mht. kaliumindhold til fem portioner frugt eller grønsager. (King's College, London: The effect of low-dose potassium supplementation on blood pressure in apparently healthy volunteers).

Man kan påvise kalium ved hjælp af smagssansen, fordi det stimulerer tre af vores fem typer smagsløg afhængigt af koncentration. Udvandede opløsninger af kalium-ioner smager sødt (og kan dermed i moderate mængder tilsættes mælk og juice), mens højere koncentrationer bliver mere og mere bitre/basiske og derefter salte. Kombinationen af bittert og salt ved høje kalium-koncentrationer gør det til en udfordring for smagsløgene at indtage mineralet i flydende form.

Health News 2009

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012