Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Brystkræft - en kostmæssig indfaldsvinkel

Af Carlton Fredericks, Ph.D.

En af de mest bemærkelsesværdige personer inden for forebyggende ernæring fremsætter en ny - og yderst opmuntrende - tese: at den rigtige kost i opsigtsvækkende grad kan øge kvindekroppens egne kræftbekæmpende evner og sætte kvinder i stand til at leve længe og sundt - uden kræft.

Fredericks fokuserer meget på sund kost og på at undgå sukkertilsætninger. Han anbefaler forskellige stærke antioxidanter, der har en stor beskyttende effekt på kroppens immunforsvar, f.eks. selen, naturlig E-vitamin, svovl/MSM, lecithin, A-vitamin, biotin, B12-vitamin, C-vitamin, B6-vitamin, en B-kompleks-tablet, en kompleks vitamin/mineraltablet, samt spaltede mælkeprodukter.

Om forfatteren
Carlton Fredericks, Ph.D., har fungeret som professor i ernæring ved videreuddannelsen af læger på International College of Applied Nutrition ved City College i New York, Brooklyn College og New York University College of Education. Hans akademiske aktiviteter omfatter desuden gæsteophold ved Southern Academy of Clinical Nutrition og U.S.C.L.A. Dental School.

Dr. Fredericks har grundlagt International College of Applied Nutrition, og han har tidligere været formand for og medlem af International Academy of Preventive Medicine og direktør for International Academy of Metabology. Han er medlem af redaktionen på Journal of Northwestern Academy of Preventive Medicine og har skrevet en lang række banebrydende artikler om kost og sundhed for forskellige videnskabelige samfund.

Siden 1941 er hans radioprogrammer blevet udsendt på mere end 300 stationer. Dr. Fredericks har været vært på sit eget tv-program om ernæring på ABC, og for øjeblikket kan man høre hans radio-programmer på flere kanaler i USA.

Dr. Fredericks' har udgivet følgende bøger:

  • Low Blood Sugar and You
  • Look Younger, Feel Healthier
  • The New and Revised Carlton Fredericks Cookbook for Good Nutrition
  • Psycho-Nutrition

Skræmmer det dig at høre om det stigende antal tilfælde af brystkræft - og kræft i det hele taget? Er du forvirret over al den snak om tidlig diagnose, sammenhængen mellem P-piller og kræft og debatten om mammografi? Er du vred over, at patienten alt for ofte bliver tvunget til at vælge mellem pest eller kolera, når det gælder kræftbehandling - vansiring eller død?

Med baggrund i beskrivelser af talrige tilfælde påviser dr. Fredericks, at ikke nok med, at den typiske amerikanske kost ikke opfylder moderne kvinders ernæringsmæssige behov - den kan rent faktisk øge risikoen for blødningsforstyrrelser, cystisk fibrose, fibersvulster i livmoderen og kræft i brystet og livmoderen.

Denne bog vil uden tvivl skabe debat, men dr. Fredericks præsenterer ufortrødent beviser for, at det kvindelige hormon østrogen - som nogle kvinder producerer i store mængder, og som er en vigtig ingrediens i de fleste P-piller - har en sammenhæng med risikoen for kræft. Han fortæller derefter kvinder, hvordan man kan hjælpe sin krop til at bekæmpe dette dræber-hormon ved simpelthen at ændre sin kost.

Med sin enorme viden om ernæring og med baggrund i de omfattende resultater af medicinsk forskning på området forklarer dr. Fredericks, hvordan kroppen omdanner østrogen til østradiol, et uskadeligt stof, som udskilles af kroppen.

Han beskriver, hvordan god ernæring ikke kun støtter denne omdannelse, men også mindsker risikoen for blodpropper, hjerneblødninger og andre sygdomme med forbindelse til et højt østrogen-niveau.

En bog, der gør op med myterne
Bogen beskriver, hvorfor ordinering af østrogen uden grundig kostvejledning er "som at spille russisk roulette med kugler i alle kamrene". .. hvorfor østrogen ikke er mere sikkert for kvinder, der har overstået overgangsalderen... og hvordan kostændringer har medvirket til at reducere brystcyster og fibersvulster i livmoderen og minimere indvirkningen af menstruationscyklus.

Dr. Fredericks identificerer desuden to af de vitaminer, der har direkte indflydelse på nedbrydningen af østrogen:

E-vitamin kan danne et kostmæssigt panser mod visse kræftfremkaldende kemiske stoffer
C-vitamin anvendes i behandlingen og forebyggelsen af kræft

Flere forbløffende åbenbaringer - og et liv med en kræftforebyggende kost
Dr. Fredericks udfordrer den etablerede lægeverden yderligere ved at bevise forbindelsen mellem kræft og indtagelsen af søde sager, tage livet af myten om, at et lavt kolesteroltal er det eneste, det drejer sig om, og vise, hvordan en kost, der kun indeholder små mængder raffineret sukker og forarbejdede kulhydrater og med tilskud af vitaminer og mineraler kan betyde forskellen mellem et godt, stabilt helbred og alvorlig og måske dødbringende sygdom.

Endelig giver han alle de oplysninger, du har brug for, til at planlægge din egen kost, så du styrker din krops forsvar mod kræft. Du får en guide til, hvilke vitamin- og mineraltilskud du skal købe for at sikre, at dine behov bliver opfyldt - specielt hvis du tager P-piller eller østrogentilskud, eller du er en af de kvinder, hvis krop producerer store mængder østrogener.

Bogen indeholder desuden en checkliste over fødevarer - en oversigt over sukkerindhold (i teskefulde) i almindelige føde- og drikkevarer; tips til alternativer for personer med fødevareallergier, samt en komplet bibliografi, så du kan læse mere.

Brystkræft - en kostmæssig indfaldsvinkel er en milepæl i dr. Fredericks fornemme karriere, og bogen kan redde livet for utallige kvinder og forbedre livskvaliteten for denne og kommende generationer. Den hører hjemme i enhver kvindes bogsamling - også din!

GROSSET & DUNLAP - A FILMWAYS CAMPANY - Forlag - New York

Introduktion
"Inden min deltagelse på International Academy of Metabology i 1972 forelæste jeg for en stor gruppe læger, der var i gang med at specialisere sig i ernæring. Forelæsningen havde titlen "Nutritional Management of Estrogen-Dependent Disorders" (Kostmæssig behandling af østrogen-afhængige sygdomme). Her gennemgik jeg den hidtil underkendte virkning af korrekt ernæring som et middel til at forebygge, kontrollere eller kurere kvindesygdomme, som opstår på grund af eller næres af overaktive, kvindelige kønshormoner.

Listen over sådanne sygdomme omfattede præmenstruelle spændinger, blødningsforstyrrelser, cystisk fibrose, fibersvulster i livmoderen, og forebyggelse af kræft i bryst og livmoder.

Jeg beskrev den ernæringsmæssige kemi, som reducerer eller helt fjerner præmenstruelle spændinger, væskeophobning, angst, depression, hysteri, menstruationssmerter, lændesmerter, irritabilitet, brystspændinger og usædvanligt kraftige eller meget lange blødninger. Jeg sammenfattede de enkle kostændringer, som kan minimere eller fjerne cystisk fibrose, de mange forskellige cyster i de mælkeproducerende kirtler i brysterne, som kan være forstadier til kræft.

Jeg gav ikke blot østrogenets overaktivitet skylden for disse sygdomme hos mange kvinder, men lagde også en del af ansvaret på en forkert kost - selv hos de kvinder, som lægerne anser for at "spise sundt". En kost, der udløser det skadegørende potentiale i hormonet. Og længe før massemedierne skrev om, at østrogener kan fremkalde kræft, kaldte jeg hormonet for carcinogent (kræftfremkaldende) og beskrev de ernæringsmæssige, kemiske processer, som kan beskytte kvinder mod denne dødbringende virkning.

Selvom denne tese var ny for en del af mit medicinske publikum, skrev jeg faktisk min første udgivelse om emnet tilbage i 1945. I min bog fra 1952 opfordrede jeg indtrængende til, at man retter op på kosten for at beskytte kvinderne mod de kræftfremkaldende virkninger af kvindelige kønshormoner - uanset om det er hormoner, der produceres af kroppen, eller de er lægeordinerede. I bogen "Food Facts and Fallacies " fra 1958 kaldte jeg igen østrogen for kræftfremkaldende, og også her beskrev jeg biokemien bag kostens evne til at beskytte mod den kræftfremkaldende virkning.

Amerikanske kvinder havde på dette tidspunkt endnu ikke hørt om de gravide kvinder, som fik stoffet DES (et syntetisk, kvindeligt kønshormon), og hvis døtre ville udvikle kræft i skeden. Heller ikke rapporterne om den tragiske stigning i antallet af kræftsygdomme blandt kvinder i overgangsalderen på hormonbehandling var endnu kommet for dagens lys.

Min tese om, at god ernæring kan blokere for denne østrogenvirkning, var veldokumenteret - beviserne går helt tilbage til 1930'erne. Således var min forelæsning en rekapitulering af fortiden og en profeti for fremtiden, da jeg sagde:

...en stigning i indtagelsen af B-kompleks-vitaminer ... og biologisk virkningsfuldt protein vil have en tendens til at øge leverens evne til at nedbryde østrogen, med mange, betydelige forbedringer af præmenstruelle spændinger, blødningsforstyrrelser, cystiskfibrose og andre sygdomme, som har en forbindelse til hyperøstrogenisme (usædvanligt højt østrogenniveau i kroppen)...

...denne ernæringsmæssige indfaldsvinkel kan ikke blot reducere østrogenaktiviteten til et fysiologisk normalt niveau, men har også en tendens til at øge dannelsen af østriol. Østriol/østrogen-forholdet er sat i forbindelse med modstand mod brystkræft, og derfor kan tidlige fordele ved kostændringer være mindre betydningsfulde i forhold til de potentielle langtidsgevinster ved øget modstand mod østrogen-afhængige neoplasmer (kræftsvulster)

... enhver forøgelse af østrogenniveauet - endogen eller eksogen (naturlig eller medicinsk) bør tilskynde til - eller endog kræve - at man ændrer patientens kost som forebyggende tiltag.

Denne forelæsning, som er offentliggjort i Journal of International Academy Metabology (bind IV, nr. 1, s. 17-19), bør ikke - som de beviser, der er gået forud for den - være flere år om at påvirke lægernes kostanbefalinger og dermed kvinders spisevaner".

Health News 2009

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012