Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sundhed med mundkurv - hvor er den danske ytringsfrihed?

Helsekostfirmaer styrer fri af krisen, kunne man læse i Børsen den 22. Juni, og som direktør for et sådant firma er dette opløftende, om end ikke overraskende, læsning. Forbrugerne vil ikke gå på kompromis med deres sundhed, slet ikke i krisetider. Folk køber fiskeolie, vitamintilskud og urteekstrakter som aldrig før til trods for at mulighederne for at informere om gavnlige effekter af selv samme produkter er yderst begrænsede.

Rigtig mange ingredienser har dokumenterede gavnlige effekter, som forbrugerne kunne have glæde af at måtte læse om, men det forhindres af en meget streng lovgivning. Det gælder ikke kun kosttilskud, men fødevarer i bred forstand. Lad os tage eksemplet frugt. Motions- og Ernæringsrådet, Forskningsforeningen for frugt, grønt og kartofler, Fødevarestyrelsen, Gartneribrugets Afsætningsudvalg (GAU), Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen er gået sammen om en kampagne der anbefaler at danskerne skal spise 6 stykker frugt om dagen. På deres hjemmeside
http://www.6omdagen.dk/ anføres det at "Forskerne mener, at vi kunne undgå 5-12 procent af alle kræfttilfælde og 10-20 procent af alle tilfælde af hjerte-kar-sygdomme, hvis alle voksne danskere spiste 600 gram frugt og grønt om dagen".

Dette udsagn er i øvrigt uden reference til dokumentation for påstanden. Hvis nu en frugtproducent pakkede 6 stykker frugt i en pose og på posen skrev: "dette produkt forebygger kræft og hjerte-kar sygdomme" ville denne pose rent lovgivningsmæssigt være et lægemiddel, idet ethvert produkt der angiver at forebygge, lindre, bedre eller helbrede sygdom skal betegnes som et lægemiddel og registreres som sådan. Men en sådan registrering koster millioner i udgifter til dokumentation og da frugt ikke kan patenteres, kan producenten aldrig nogensinde få dækket sin udgift, som han egentlig kun skulle afholde for at kunne oplyse forbrugerne om sundhedsværdien af produktet.

Endnu værre er forholdene for kosttilskud, hvor man har indtrykket af at myndighederne helst så at man på etiketten skrev: undskyld vi står på hylden, lad endelig være med at købe os. Det kan virke ret frustrerende når man som i vores firma bestræber sig på at udvikle veldokumenterede produkter.

Kosttilskudslovgivningen styres fra EU og der arbejder de i sandhed også på sagen i øjeblikket. EFSA (European Food and Safety Authority) vurderer i øjeblikket mere end 2700 ansøgninger fra firmaer der mener at have tilstrækkelig dokumentation til at informere forbrugeren om deres produkters sundhedsfremmende virkning. Indtil videre er ca. 60 ansøgninger blevet vejet og langt de fleste fundet for lette.

Den officielle deadline for vurdering er sat til slutningen af 2010 og man må spørge sig selv hvor mange anprisninger der vil være tilladt når EFSA er færdig. Naturligvis skal der stilles krav til dokumentation for anprisninger for at undgå vildledning af forbrugerne, men når kravene til dokumentation bliver så omfattende at investeringen ikke kan tjenes hjem kan der blive langt mellem innovative kosttilskud. Dette ser ikke ud til at være hverken i forbrugernes eller den omfattende danske kosttilskudsindustris interesse.

Benedicte Lange, Børsen, d. 9. juli 2009.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012