Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Isoflavonholdige kosttilskud giver sunde arterier

24/9-2008 - Et kosttilskud med et højt indhold af isoflavoner kan forbedre arteriernes funktion hos patienter med hjerneblødning, viser ny forskning fra Hong Kong. Isoflavon kapsler er en genvej til et bedre liv med flere gode dage.

Forsøget siges at være det første randomiserede, kontrollerede forsøg, der har undersøgt, om tilskud af isoflavoner kan forbedre blodstrømmen i armens hovedarterie hos patienter med hjerte-/karsygdomme.

Ifølge forskningsresultaterne, som er blevet offentliggjort i European Heart Journal, giver en daglig dosis på 80 mg isoflavoner en stigning på 1% i FMD (flow-mediated dilation), måleenheden for et blodkars evne til at slappe af.

"Den absolutte forøgelse af arteriens diameter, nemlig 1%, er lav, men den relative forøgelse ligger rent faktisk på ca. 50%, fordi den gennemsnitlige FMD hos hjerneblødningspatienter ligger på 2%", forklarer forskningsleder, professor Hung-Fat Tse.

"Disse resultater kan udgøre et vigtigt argument for brugen af isoflavoner som sekundær forebyggelse hos patienter med hjerte-/karsygdomme - et supplement til den konventionelle behandling", skriver forskerne i deres redegørelse til European Heart Journal.

Isoflavoner fra soja har vist sig at have en række sundhedsfremmende egenskaber, bl.a. medvirker de til at styrke hjertet og vedligeholder knoglemassen hos kvinder, der har overstået overgangsalderen.

Man har også udforsket isoflavonernes potentielle rolle i forebyggelsen af kræft og som en vej til at bremse aldersprocessen hos kvinder i og omkring overgangsalderen. Desuden har isoflavonholdige kosttilskud vist sig at være et populært alternativ til hormonbehandling for de kvinder, som gerne vil holde overgangsalderens symptomer i skak uden at tage syntetisk medicin.

Beskrivelse af forsøget
Professor Tse og hans kolleger fra University of Hong Kong rekrutterede 102 hjerneblødningspatienter og inddelte dem tilfældigt i to grupper: Den ene gruppe fik isoflavontilskud og den anden placebo i en periode på 12 uger.

"Vi valgte at give tilskudsgruppen en dosis på 80 mg pr. dag, fordi tidligere undersøgelser har vist, at denne dosis kan tåles af både mænd og kvinder uden bivirkninger af betydning", forklarer forskerne.

Med ultralydteknikker målte man FMD ved forsøgets start og afslutning. Ved starten havde 80% af deltagerne nedsat FMD - defineret som en afslapningsgrad på under 3,7%. Men ved forsøgets afslutning 12 uger senere kunne man hos tilskudsgruppens deltagere iagttage en forbedring på 1% sammenlignet med kontrolgruppen.

Desuden havde kun 58% af deltagerne i isoflavongruppen nedsat FMD ved forsøgets afslutning. Til sammenligning havde 79% i kontrol gruppen nedsat FMD.

"De patienter, der havde den laveste FMD ved forsøgets start, viste sig generelt at reagere med en større, absolut stigning i FMD efter de 12 uger med isoflavontilskud sammenlignet med de patienter, som havde en bedre FMD ved forsøgets start", lyder det fra professor Tse.

"Disse resultater tyder på, at isoflavon modvirker nedsat endothelfunktion hos denne gruppe patienter med hjerte-/karsygdomme. Dette har en vigtig, klinisk betydning, eftersom de sundhedsfremmende fordele ved at tage isoflavontilskud opnås af den gruppe patienter, der har den største risiko for hjerte-/karproblemer. Og denne virkning kan også opnås selv i dette sene stadie af hjertets levetid".

C-reaktivt protein
Tilskud af isoflavon blev desuden sat i forbindelse med en reduktion i kroppens indhold af et protein kaldet høj følsomt C-reaktivt protein (CRP). Dette protein er en markør for inflammation og anses for at være en uafhængig faktor, når det drejer sig om at forudsige udviklingen af hjerte-/karproblemer.

"Disse resultater tyder på, at isoflavoner mindsker belastningen ved betændelse i karsystemet og er et vigtigt led i genoprettelsen af endothelfunktionen hos denne gruppe patienter", skriver forfatterne til forsøgsrapporten.

Virkemekanisme
Man ved endnu ikke helt, hvordan sojastofferne virker, fortæller professor Tse. Men deres betændelseshæmmende virkning kan have en forbindelse til den svage østrogenvirkning i stofferne. Det kvindelige hormon østrogen er kendt for at kunne beskytte mod hjertesygdomme, lyder det fra forskerne.

På trods af de lovende resultater understreger forskerne, at det er for tidligt at komme med anbefalinger på området.

"På nuværende tidspunkt kan man ikke gå ud i stor stil og anbefale isoflavontilskud, fordi vi endnu ikke ved noget om de sundhedsfremmende fordele og eventuelle bivirkninger ved lang tids brug", siger professor Tse.

"En varieret og velafbalanceret kost er stadig det vigtigste, hvis man vil holde sig sund og rask. Kost med et højere sojaindhold kan være en god idé på grund af sojaens indhold af isoflavoner. Sojaprodukter har desuden generelt et højere indhold af flerumættede fedtstoffer, fibre og vitaminer og et lavere indhold af mættet fedt".

Kilde:
Y.-H. Chan et al.: Reduction of C-reactive protein with isoflavone supplement reverses endothelial dysfunction in patients with ischaemic stroke. European Heart Journal, offentliggjort online forud for trykning, doi: l0.l093/eurheartj/ehn409.

Health News 2009

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012