Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Omega-3 har indflydelse på vores humør og adfærd

 8/10-2008 - Akademiske og ernæringsmæssige eksperter i Storbritannien opfordrer til øget fokus på omega-3 fedtsyrers gavnlige indvirkning på vores humør og adfærd, specielt hos børn, fordi manglen på konsistente forskningsresultater hæmmer udviklingen på området. Hovedbudskabet fra den "Food and Behaviour" (FAB) konference, som blev afholdt i Oxford i sidste uge, var, at der er behov for yderligere penge til gennemførelse af flere videnskabelige forsøg.

"Omega-3 fedtsyrer er værdifulde næringsstoffer, men de har nået et historisk lavt niveau i vores kost. Vi kan ikke ignorere de kun alt for synlige fysiske helbredsproblemer, børn risikerer at få ved at spise en kost med dårligt næringsindhold. Det, der er mindre synligt, er de skader, der sker på børnenes hjerner", siger dr. Alex Richardson, forsker ved University of Oxford og grundlægger og direktør for FAB.

Dr. Richardson og andre af konferencens talere fokuserede på de forsøg, der indtil nu har vist, at omega-3 fedtsyrer spiller en afgørende rolle for forbedringen af adfærd, indlæring og psykiske problemer.

De potentielle, sundhedsfremmende egenskaber ved fedtsyrer er bl.a. en reduktion i omfanget af voldsom og impulsiv adfærd, forbedringer i neurologiske udviklingssygdomme hos børn (f.eks. ADHD, ordblindhed, udtalevanskeligheder og autisme) samt forbedring eller endog forebyggelse af psykiatriske lidelser i voksenlivet (f.eks. schizofreni, bipolære lidelser, angst og depression).

Randomiserede, kontrollerede forsøg - som er det ultimative inden for den videnskabelige verden - har påvist en række af disse sundhedsfremmende egenskaber, forklarede indlægsholderne. Men resultaterne kan ikke sammenlignes og bekræftes ved systematisk gennemgang eller meta-analyse, fordi forsøgene er for forskelligartede - dvs. udført på forskellige befolkningsgrupper og med forskellige målepunkter.

I sidste ende betyder det, at de myndigheder, der skal godkende evt. sundhedsmæssige tiltag for befolkningen, har behov for flere forsøg, før man kan fastslå disse sundhedsfremmende egenskaber, men finansieringen af sådanne forsøg er begrænset.

"Omega-3 fedtsyrer har ikke samme indvirkning på alle - og alle er enige om, at der er behov for flere forsøg. Undervisningsministeriet vil gerne se resultater, men de vil ikke bidrage til at skaffe dem ", sagde dr. Richardson. "Man må holde op med at sætte målet højt, at vi aldrig vil kunne skaffe beviser nok til at gøre noget konkret", tilføjer hun.

Øvrige talere ved konferencen, der havde titlen Feeding Young Minds (Næring til unge hjerner), var:

  • Professor Michael Crawford, leder af afdelingen for hjernekemi og human ernæring ved London Metropolitan University og konsulent for WHO og F AO
  • Dr. Paul Montgomery, direktør for Centre for Evidence-Based Intervention, University of Oxford, og leder af FAB's forskningsafdeling
  • Professor Jack Winkler, leder af Nutrition Policy Unit ved London Metropolitan University og direktør for ernæringskonsulentfirmaet Food & Health Research
  • Dr. Joseph Hibbeln, leder af klinisk forskning ved Unit on Nutrition in Psychiatry, NIAAA
  • Professor Malcolm Peet, psykiatrisk konsulent for det britiske sundhedsvæsen (National Health Service) og tidligere leder af University Department of Psychiatry i Sheffield.
  • Professor John Stein, professor i neurofysiologi ved University of Oxford og leder af Dyslexia Research Trust.

Mødet blev indledt af Lord Rea, tidligere parlamentsmedlem og formand for All-Party Food and Health Forum.

Læs også:
Perfect Balance - en meget, meget, meget sund blanding!

Health News 2009

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012